Egy Védikus aforizma dicséretről és szidásról!

A Védák viselkedéstannal foglalkozó részében ez olvasható:

“Dicsérj nyilvánosan, szidj négyszemközt!”

Természetesen a Védák szerint eleve az, hogy valakit szidni tudjunk már egy sor feltételen múlik. Hiszen ha nem vagyunk feljebbvalója, vagy nem töltünk be olyan szerepet, ahol a szidás fogadója hisz és bíz az értékítéletünkben, akkor nincs is jogunk a másikat pellengére állítani.

És, hogy ez miért pont most jutott eszembe? Most olvastam, hogy egy kutatás szerint a nyilvánosan megszégyenített dolgozók:

  • 66 %-a visszavett a munkatempójából.
  • 80 %-a elkezdett időt húzni, időt pocsékolni.
  • 12 %-a pedig kilépett.

És, hogy mi a legdurvább, egy nyilvános szidalmazás nem csak azt az illetőt érinti, aki le lett szidva. Azok a munkatársak, akik láttak ilyen nyilvános szidalmazást: 

  • 25 %-a a tanúknak elkezdett rosszabbul teljesíteni a munkájában.
  • 45%-a a tanúknak pedig arról számolt be, hogy csökkent a kreativitásuk és az ötleteik száma a munkájuk területén.

Szóval mindamellett, hogy gáz, meg sem éri másokat inzultálni nyilvánosan!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Saját Szektánk Értékrendje, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük