Egy Védikus aforizma dicséretről és szidásról!

A Védák viselkedéstannal foglalkozó részében ez olvasható:

“Dicsérj nyilvánosan, szidj négyszemközt!”

Természetesen a Védák szerint eleve az, hogy valakit szidni tudjunk már egy sor feltételen múlik. Hiszen ha nem vagyunk feljebbvalója, vagy nem töltünk be olyan szerepet, ahol a szidás fogadója hisz és bíz az értékítéletünkben, akkor nincs is jogunk a másikat pellengére állítani.

És, hogy ez miért pont most jutott eszembe? Most olvastam, hogy egy kutatás szerint a nyilvánosan megszégyenített dolgozók:

  • 66 %-a visszavett a munkatempójukból.
  • 80 %-a elkezdett időt húzni, időt pocsékolni.
  • 12 %-a pedig kilépet.

És, hogy mi a legdurvább, egy nyilvános szidalmazás nem csak azt az illetőt érinti, aki le lett szidva. Azok a munkatársak, akik láttak ilyen nyilvános szidalmazást: 

  • 25 %-a a tanúknak elkezdett rosszabbul teljesíteni a munkájukban.
  • 45%-a a tanúknak pedig arról számolt be, hogy csökkent a kreativitásuk és az ötleteik száma a munkájuk területén.

Szóval mindamellett, hogy gáz, meg sem éri másokat inzultálni nyilvánosan!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője.

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Saját Szektánk Értékrendje, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .