Egy Védikus aforizma dicséretről és szidásról!

A Védák viselkedéstannal foglalkozó részében ez olvasható:

“Dicsérj nyilvánosan, szidj négyszemközt!”

Természetesen a Védák szerint eleve az, hogy valakit szidni tudjunk már egy sor feltételen múlik. Hiszen ha nem vagyunk feljebbvalója, vagy nem töltünk be olyan szerepet, ahol a szidás fogadója hisz és bíz az értékítéletünkben, akkor nincs is jogunk a másikat pellengére állítani.

És, hogy ez miért pont most jutott eszembe? Most olvastam, hogy egy kutatás szerint a nyilvánosan megszégyenített dolgozók:

  • 66 %-a visszavett a munkatempójukból.
  • 80 %-a elkezdett időt húzni, időt pocsékolni.
  • 12 %-a pedig kilépet.

És, hogy mi a legdurvább, egy nyilvános szidalmazás nem csak azt az illetőt érinti, aki le lett szidva. Azok a munkatársak, akik láttak ilyen nyilvános szidalmazást: 

  • 25 %-a a tanúknak elkezdett rosszabbul teljesíteni a munkájukban.
  • 45%-a a tanúknak pedig arról számolt be, hogy csökkent a kreativitásuk és az ötleteik száma a munkájuk területén.

Szóval mindamellett, hogy gáz, meg sem éri másokat inzultálni nyilvánosan!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Saját Szektánk Értékrendje, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük