Egy pici kis Védikus expozé: Félig üres, vagy félig tele a pohár?!

A Védikus filozófia és pszichológia szerint, irreleváns az, hogy mi miként érzékeljük a valóságot, ha azt a saját személyes valóságunk mentén címkézzük. Hiszen mi magunk ferdítjük a valóság tárgyilagosságát saját értékrendünk, elképzeléseink vagy befolyásoltságunk által.

Így ha a valóság nem független a szemlélőtől, az a valóság már “csak” személyes valóság. Ahogyan Marcus Aurelius zseniálisan megfogalmazta: „Minden amit hallasz, vélemény és nem tény; minden amit látsz, nézőpont és nem a valóság.”

Sőt ha tovább megyünk a Szankhja jóga, vagyis az analízis és dekonstrukció útján, az is mindegy, hogy félig teli vagy félig üres a pohár. A valóság az, hogy van víz a pohárban.

És ezért bizony ildomos hálásnak lenni. Ki, kinek. A Jó Istennek, a víz műveknek, a pohár készítőnek, stb. Innen már jöhet újra a személyes valóságunk!

Om Tat Sat

Baktai Ádám apuka, tanár, pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Nem utolsó sorban a Szankhja Jóga az az irányzat, amit Maga Krisna is elsőként említ a Bhagavad Gítában!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhagavad Gita, a Jóga szentírás, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Bhakti Kutir bölcsességek, Saját Szektánk Értékrendje, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük