Egy Ájurvéda tipp a nyárra…

amla

az amla

Európa azon részén, ahol mi élünk, nagyjából minden Április és Szeptember között terem meg, és így a friss és egészséges ételeket, kb. ezen időszak alatt tudjuk bevinni a szervezetünkbe.

Persze az is fontos lenne, hogy ezeket az étkeket jó minőségben vigyük be a szervezetünkbe és így képesek leszünk feltölteni magunkat a télre vitaminokkal és nyomelemekkel. Szóval próbáljunk olyan beszerzési lehetőségek után menni, mint pl. kisebb kertészetek, vagy esetleg akár magánszemélyek, akik többletet termelnek, hogy egy kis extra jövedelemhez jussanak. 

Sőt ez egyre fontosabb lesz, hiszen a világunkban most már az étel árusítás is egy olyan üzlet lett, ahol skrupulusok nélkül becsapják és  megmérgezik az embert a profit reményében.

És itt nem arról van szó, amit sokat hallunk, hogy mondjuk vitamin hiányos az étel amit megeszünk, egyáltalán nem! Például egy pár évvel ezelőtti kutatás szerint a mostani tv paprika 24-szer több c-vitamint tartalmaz mint a 20 évvel ezelőtti paprika, mivel a földek is turbózva vannak mindenféle vegyszerrel, hogy bírják a terhelést. Viszont emellett a növények nyomelem tartalma viszont kifejezetten sivár lett, és így egész egyszerűen a legtöbb dolog amihez hozzájutunk silány minőségű.

Emellett a gyenge minőség ellenére a termelés pazarló! Hiszen az elmúlt 50 évben több természeti erőforrást használtunk föl és nagyobb kárt tettünk Anyaföldünkben, mint az azt megelőző időszakban visszanyúlóan a teremtésig! Az meg már kifejezetten rémisztő, hogy az elmúlt 30 évben felhasználtuk a Föld összes természeti erőforrásának 30%-át.

És persze mindezzel nem akarok vészmadár lenni, inkább csak azt szeretném szemléltetni, hogy az ájurvédikus elképzelés az, hogy a növényeket olyan helyen neveljük és olyan módon termesszük, ami ideális a növény számára. Hiszen a különféle ehető és gyógyító növények így fogják a legjobbat tenni a szervezetünknek!

Sőt képzeljétek el, hogy pont ezért tradicionálisan az ájurvédikus gyógynövények csak betakarítva vannak. Ami azt jelenti, hogy a természetben hatalmas területek állnak védelem alatt, ahol fellelhetőek a maguktól termő, őshonos növények. Sőt még a mai napig is rengetegen csak ezeket a növényeket használják fel, és kerülik a mesterséges ültetvényeken létrehozott, műtrágyázott, hungarocellből előállított, papundekli cuccokat.

Ezenfelül az Ájurvéda még arra is összpontosít, hogy a legkülönfélébb növényeket párosítva még ideálisabb felszívódást hozzanak létre, a még teljesebb hatás elérése végett.

Sőt az Ájurvéda még arra is odafigyel, hogy amellett, hogy a tavasz és a nyár hozza létre mindazt a sok jó étket, ami majd feltölt minket a hidegebb időkre, a túl forró nyár már nem ideális a szervezetünk számára. Hiszen mihelyst kihívásokkal kezd küzdeni a szervezetünk a vitaminok/nyomelemek beépítése és tárolás már nem ideálisan fog megtörténni. 

Példaként az Amlát tudnám felhozni, az indiai egrest.  Hiszen első blikkre a nyár kellős közepén miért szedne az ember, egy olyan bogyót, amit mint C vitmain bombát leginkább az ősz és tél folyamán gondolná az ember aktuálisnak.

De itt jön be az Ájurvéda zsenialitása! Egyrészről ajánlják az amlát, hiszen a magas C vitamin tartalma segíti a vas, az MSM, a kondroitin szulfát és egy csomó minden más beépülését is, másrészről pedig szintén ajánlják, mert az amla kiválóan védi a bőrünket a nap égető hatásával szemben, és úgy általánosságban is véd a túlzott nyári meleg okozta leépülés ellen, nem is beszélve arról, hogy a furcsa fronthatások kellemetlen velejáróit is képes enyhíteni.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a keleti kultúrtudományok szakértője 

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Készítmények
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

One Response to Egy Ájurvéda tipp a nyárra…

  1. Visszajelzés: A hét Ájurvéda receptje: Nyár végi regenerálódás, vagyis az Ájurvédikus fürdő kúrák rejtelmei I. rész… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük