Dváraká, Krisna városa…

A Mahábhárata eposz idején Krisna egy Dváraká nevezetű várost alapított saját királyságának székhelyként, a mai India észak-nyugati részén. Ennek megfelelően Dváraká, mint szenthely szerepel India 4 legszentebb városának listáján is, ahol a nyugati régiók szenthelyeként tartják nyilván, valamint szerepel a Szapta Puri, vagyis a “7 legszentebb város” felsorolásban is! 

A mai Dváraká egy tengerparti városka, de anno Krisna idején a város “nemcsak” az arab tenger partján terült el, hanem a víz felé is terjeszkedett hatalmas palotákkal és csarnokokkal meghódítva az öbölt. Dváraká ezen része azóta elsüllyedt, de 1983 óta az indiai régészeti társaság nagy erőkkel végez feltárásokat a területen, és az nagyjából beazonosításra került, hogy Dváraká cca. ie. 1500 körül süllyedhetett el.

De az apropója ennek a bejegyzésnek az, hogy a Mahábhárata leírja, hogy az árapály idején Dvárakánál a visszahúzódó tenger  úgy néz ki az égből, mintha egy hatalmas fa állna a parton. Erről közölt egy képet a régészeti társaság!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a védikus kultúrtudományok szakértője

 

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, India ezer árnyalata, Mese folyamok óceánja, Saját Szektánk Értékrendje, Srí Bhakti Kutir Szamhitá, Utazás/Zarándoklatok, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük