Dr. Szemerédy Viktória, a Bhakti Kutir Terápiás Jóga oktatója

Szemeredy_Viki600Orvosként és pszichológusként szem előtt tartom az órámra érkezők panaszait, és a gyakorlatsorokat úgy állítom össze, hogy ne érje megterhelés a szervezetet. Hiszem, hogy a testünket tisztelni kell, ezért a jógaterápiás órákon kiemelt figyelmet szentelünk annak, hogy a kihívás és a fejlődés egyensúlyban maradjon a kíméletes gyakorlással.

A nyugati kultúrában az ember általában a gyors megoldásra törekszik, és ez így van a saját jóllétünkkel is. Ez azért érdekes, mert egy bizonyos panasz, elváltozás vagy betegség hosszú idő alatt alakul ki, mégis, amikor bekapunk egy tablettát, azt várjuk, hogy a betegség percek alatt szűnjön meg. A tünetek sokszor tényleg hamar tűnnek el, de az enyhülés számos esetben csak ideiglenes – a fájós térd, a keringési vagy emésztési zavar, a vérnyomásprobléma ismét hallat magáról. Terápiás jógaóráimon igyekszem tematikusan végigmozgatni és megerősíteni a testet, és úgy összeállítani a gyakorlást, hogy minden szervrendszer visszatérjen egészséges állapotához.

Dr Szemerédy Viktóriának hívnak, de az egyszerűség kedvéért csak Viki, a barátaim számára. Az igen meghatározó radnótis éveim után a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Karán tanultam tovább, ahol 2001-ben végeztem. Orvosi munkámat az intenzív osztályon, illetve a mentőszolgálatnál kezdtem, de érdeklődésem egyre inkább a betegségek kialakulása, és az ebben szerepet játszó lelki tényezők felé fordult. A pszichológia szakot a Szegedi Tudományegyetemen végeztem el, klinikai pszichológia szakirányon. Ezt a pszichoterápiás képzés követte, amelynek során a pszichoanalitikus iskolát választottam módszeremként, ezért jelenleg ebben az irányban folytatom tanulmányaimat. Pszichológusként a Budai Gyermekkórházban dolgozom, ahol serdülőkkel és felnőttekkel foglalkozom. A betegségek lelki eredetű összetevői azonban nem elégítették ki teljes mértékben az emberi rendszerrel kapcsolatos kíváncsiságomat, ezért 2007-ben kezdtem ájurvédikus- és jógatanulmányaimat Baktai Ádámnál, akit eddigi tanulmányaim alatt az egyik legnagyobb szaktekintélynek tekintek ezekben a témákban. Ráadásul mindamellett, hogy hatalmas tudással rendelkezik, nagyon jó csapatot hozott össze a Bhakti Kutirban, melynek én is a tagja lehetek az összes többi nagyszerű oktatóval együtt.

Az óráimon a gyógyító szemléletet megőrizve segítek Neked a testi és lelki harmónia megteremtésében, illetve azoknak a betegségeidnek, panaszaidnak a jógával való kezelésében, amelyek eddig elbátortalanítottak a jógától. Ha gyakorlott jógázó vagy, laza, hajlékony, de egy mozgásszervi sérülés vagy elváltozás, mint például a gerincsérv, vagy egy szalagsérülés miatt egyes jógapózok kivitelezése nehezebb számodra, akkor  is szeretettel várvárlak, hiszen a valódi terápiás jógának ez a lényege. 

Sokan vannak, akik azért nem vágnak bele a jógába, mert nem érzik magukat elég fittnek, hajlékonynak, vagy fiatalnak. Pedig a jóga rendszeres gyakorlása nem csak egészségesen tartja a testet és a lelket, de segít számos betegség gyógyításában, és a tünetek megszüntetésében is.

Az óráim nem ultrakemény és dinamikus foglalkozások, ezért ha ilyenre vágysz, akkor inkább az erősítő, illetve harcosjógáját ajánlom neked, de ha szeretnél valóban meggyógyulni felépülni egy régi, vagy új sérülésedből úgy, hogy azzal később se legyen problémád, akkor mindenképpen csak ajánlani tudom neked a terápiás jógát.

A jógaterápia nemcsak a testet, de a lelki életet is befolyásolja. Azoknak a jógázóknak, akiknek zaklatottabb az elméje, emiatt akár alvászavarral küszködnek, vagy hajlamosak a szorongásra, segít elcsendesülni. Ez a nyugodtság egy idő után nemcsak a gyakorlás ideje alatt tart, hanem egyre inkább átveszi az uralkodó hangulatot az órákon kívül is. Ezzel szemben azok számára, akikre a lehangoltság, a lassúság jellemző, vagy nehezen motiválhatók, a jóga segít az energizálásban, a feltöltődésben, új lendületet adva a jógatermen kívüli életedben is.

A Terápiás Jóga tanfolyamok gyógyulás központúak, mert vannak olyan sérülések amikből elképzelhető, hogy tovább tart a felépülés, mert valami más problémának a folyományai. Na meg persze olyanok is vannak, amik gyorsabban gyógyíthatóak, ezért a Terápiás Jóga tanfolyam időtartama elsősorban attól függ, hogy milyen gyorsan regenerálódik a szervezeted a jógának köszönhetően. Személyesen többet tudunk beszélni erről a gyógyulásod ritmusának megismerése közben .

2 Responses to Dr. Szemerédy Viktória, a Bhakti Kutir Terápiás Jóga oktatója

  1. Visszajelzés: EGY HÉTEN ÁT KARÁCSONY! | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Való-e a Jóga Férfiaknak? (I. rész: szerintem ez hosszú lesz) | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük