Bhakti Kutir bölcsességek, az eredeti Bhakti Kutir alapítóitól! II. hullám…

Az egyik drága mesterem azt is vállalta szolgálatként, hogy az eredeti Bhakti Kutir fiatalabb alapítójának tanító jellegű beszélgetéseit is feljegyezte, majd azokat leközölte a templomuk kiadványaiban, heti és napi lapokban! 

Az egyik ilyen beszélgetés folyamán Śrīla Bhaktisiddhānta Sarasvatī Ṭhākura Prabhupāda-nak feltettek egy kérdést Jézus Krisztussal és a gurui minőséggel kapcsolatban. Íme egy relevány rész ebből a beszélgetésből:

Kérdés: Jézus Krisztus jagad-guru-ként, az egész világ lelki tanítómestere. Önmagában az Ő utasításai elegendők lelki jólétünkhöz. De ettől függetlenül kell-e elfogadni egy mahānta-gurut – egy magasztos spirituális ācārya-t (mester, aki a példájával tanít) –, aki ezen a világon él?

Válasz: Mindkettőt elfogadjuk – jagad-gurut és mahānta-gurut is. Ha csak a jagad-guru-vāda [jagad-guru-izmus] rendszerét fogadjuk el, az sok nemkívánatos következménnyel is járhat. Ha valaki egy ilyen múltból származó nagy lelket – jelen esetben Jézus Krisztust – jagad-gurunak fogad el, és a jelenben is az ő nyomdokaiba kíván lépni, de úgy gondolja, hogy nincs szükség mahānta-gurura, akkor kérdéses, hogy mennyire lesz képes megfelelően követni Jézus nézeteit. Ugyanis csak a mahānta-guruk egymást követő láncolata az, akik kegyükből átadják nekünk a Legfelsőbb Úr vagy a jagad-guru ācāryák szavait.

Példaként láthatjuk azt a vízfolyamot, ami a Himalájában keletkezett és a Gangesz partjai között jött le egészen idáig, Navadvīp-ig. Így bár nagy távolságra ülünk a víz forrásától, képesek vagyunk megérinteni olyan vizet, ami a Himalájából ered. Ugyanígy a mahānta-guru hozza el a śuddha-bhakti (a tiszta, önzetlen szeretet) folyó áramlását – ami olyan tiszta és szent, mint a Gangesz vize. Elhozza nekünk azt az áramlatot, amely a Legfelsőbb Úr lótuszlábaitól ered, és a fejünkre záporozza.

Ha nem léteztek volna a Gangesz partjai, akkor egy olyan hétköznapi és gyenge ember, mint én, erőforrások nélkül, soha nem tudott volna felmászni a Himalája hegyei közé, hogy megérintse ezt a vizet. És e folyópartok nélkül a Himalájából származó tiszta forrás koncentrált áramlása szétszóródna, és kénytelenek lennénk apró szennyezett patakokat elfogadni, mint a Himalája tiszta vizét, ami a mi szerencsétlenségünk lenne.

Így ha Jézus Krisztus kétezer évvel ezelőtt hirdetett tanításait nem hozzák el a guru-paramparā-n (tanítványi láncolaton) keresztül a jelenbe, és ha Jézus Krisztus üzenetét csak könyvekben és feljegyzett utasításokban keressük, fennáll annak a lehetősége, hogy tévedésből az Ő általa hirdetett igazságok torzítását fogadjuk el, de még az is, hogy a tanításaival ellentétes nézetteket fogadunk el.

Így a mahānta-guru egyben jagad-guru is. Ő a korábbi jagad-guru megnyilvánulása. Tanítványi utódláson keresztül megkapja a jagad-guru tanításait, és irgalmasan átadja azokat nekünk.

Ő nem olyan ember, aki megtévesztene minket azzal, hogy nem mutatja meg a valódi igazságot, vagy csak azért mond bizonyos dolgokat, hogy kedvünkbe járjon. Semmi evilági dolgot nem kíván tőlünk. Ő az igazság elfogulatlan kinyilatkoztatója.

Om Tat Sat

Baktai Ádám, az eredeti Bhakti Kutir alapítóinak alázatos szolgája.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk, Bhakti Kutir bölcsességek, Saját Szektánk Értékrendje, Srí Bhakti Kutir Szamhitá, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük