Most már köztudott, hogy a napfény hatására a bőrünk az ultraibolya sugarakra D vitamint termel, ami segíti a kálcium felszívódását a bélből, és csökkenti az ürülését a vesékben. Nem véletlen, hogy az esős, ködös Anglia után kapta nevét az a csontdeformációval járó betegség (Angol kór), ami napra járással és D vitamin pótlással teljesen kivédhető.
Érdekes, hogy az elmúlt 2 évtizedben szinte “csak” Izraelben és Arab országokban regisztráltak Angol kórt, pedig ott azért nincs napfény hiány, de sajnos az intenzív napvédő krém használat ugyanúgy blokkolja a D vitamin termelődést, mint a felhők és a köd.
Szóval egy szónak is száz a vége, a téli hónapok folyamán sokszor előfordul, hogy szervezetünk D vitamin hiányossá válik, ami nemcsak a csontjainkra hat kártékonyan, de hiányában rosszabbul teljesíthet a szervezetünk a fertőző betegségekkel kapcsolatosan is, az érrendszeri, szív, és a daganatos megbetegedesékről nem is beszélve.
És most csak itt, csak nektek, csak ma itt a természetbarát megoldás:
Ez a kutatás vadonatúj, a tavalyi téli szezonban követék el Bostonban és 12 hetes volt, ami nagyjából szinte lefedi az egész téli időszakot, szóval elég releváns.
Tehát 3 db kontroll csoport D2, D3 és gombaport kapott vitamin pótlás céljából, és míg az első 7 hétben mindenki D vitamin szintje növekedett, természetesen a gombaevőknél volt a legmagasabb a mért szint, és a maradék 5 hétben mindenki D vitamin szintje pedig stagnált.
A kísérlet végére a D3 vitamint kapók végeztek az élen, a gombaevők a második helyen, de hát a gomba, mivel növényszerű az is D2-t tartalmazz, amit az emberi szervezet azért nem hasznosít olyan jól.
Egyetlen egy trükkje van az egésznek, a tél folyamán is, a fogyasztandó gombát ki kell tenni a napfényre, 10 és 15 óra között, legalább 60 percre. A gomba leszedése, megfőzése, és egyebek nem befolyásolja a D vitamin felszívódását a szervezetünkben, hiszen gombaporral volt maga a kutatás is!
És 1-2 mondat a gombaundoritiszben szenvedőknek. A gomba nem élősködő, hanem szimbióta, tehát nekik és a gazdatestnek is jót tesz az együttműködés. Sőt a távol-keleti fafül gombát Japánban és Kínában is azért fogyasztották a szerzetesek, mert megfigyeléseik alapján jót tett még a meditációs gyakorlataiknak is.
Om Tat Sat
Baktai Ádám