Bhakti Kutir Bindhu: Egy meglepő D Vitamin forrás a téli hónapokra…

fafülMost már köztudott, hogy a napfény hatására a bőrünk az ultraibolya sugarakra D vitamint termel, ami segíti a kálcium felszívódását a bélből, és csökkenti az ürülését a vesékben. Nem véletlen, hogy az esős, ködös Anglia után kapta nevét az a csontdeformációval járó betegség (Angol kór), ami napra járással és D vitamin pótlással teljesen kivédhető.

Érdekes, hogy az elmúlt 2 évtizedben szinte “csak” Izraelben és Arab országokban regisztráltak Angol kórt, pedig ott azért nincs  napfény hiány, de sajnos az intenzív napvédő krém használat ugyanúgy blokkolja a D vitamin termelődést, mint a felhők és a köd.

Szóval egy szónak is száz a vége, a téli hónapok folyamán sokszor előfordul, hogy szervezetünk D vitamin hiányossá válik, ami nemcsak a csontjainkra hat kártékonyan, de hiányában rosszabbul teljesíthet a szervezetünk a fertőző betegségekkel kapcsolatosan is, az érrendszeri, szív, és a daganatos megbetegedesékről nem is beszélve.

És most csak itt, csak nektek, csak ma itt a természetbarát megoldás: 

Ez a kutatás vadonatúj, a tavalyi téli szezonban követék el Bostonban és 12 hetes volt, ami nagyjából szinte lefedi az egész téli időszakot, szóval elég releváns.

Tehát 3 db kontroll csoport D2, D3 és gombaport kapott vitamin pótlás céljából, és míg az első 7 hétben mindenki D vitamin szintje növekedett, természetesen a gombaevőknél volt a legmagasabb a mért szint, és a maradék 5 hétben mindenki D vitamin szintje pedig stagnált.

A kísérlet végére a D3 vitamint kapók végeztek az élen, a gombaevők a második helyen, de hát a gomba, mivel növényszerű az is D2-t tartalmazz, amit az emberi szervezet azért nem hasznosít olyan jól.

Egyetlen egy trükkje van az egésznek, a tél folyamán is, a fogyasztandó gombát ki kell tenni a napfényre, 10 és 15 óra között, legalább 60 percre. A gomba leszedése, megfőzése, és egyebek nem befolyásolja a D vitamin felszívódását a szervezetünkben, hiszen gombaporral volt maga a kutatás is!

És 1-2 mondat a gombaundoritiszben szenvedőknek. A gomba nem élősködő, hanem szimbióta, tehát nekik és a gazdatestnek is jót tesz az együttműködés. Sőt a távol-keleti fafül gombát Japánban és Kínában is azért fogyasztották a szerzetesek, mert megfigyeléseik alapján jót tett még a meditációs gyakorlataiknak is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük