Baktai Ádám Jóga CV

baAz Egyesült Államokban már több mint 10 éve kutatják, hogy az emberek milyen sportfoglalkozást tartanak a legjobbnak, és ezáltal azt is felmérik, hogy milyen mozgásformák a legnépszerűbbek napjainkban. Kb. 9-10 éve (csak ez óta tölthető ki ez a rubrika) mindig az a legelismertebb kategória, hogy az oktató ahová jársz, az szakképzett legyen, legyen az bármilyen sport.

Ennek fényében ezt a jóga életrajzot kérlek, úgy olvassátok el, mint a tanulmányaimat igazoló írást, nem pedig egy ego villanást.

1976. November 26-án születtem Budapesten. Szüleim válása végett 1978-ban Dédnagymamámhoz kerültem, ahol az én drága Nagybátyám is élt.

Ő 1976-ban találkozott indiai szerzetesekkel a Múzeum Körúton, akik eladtak neki 2 angol nyelvű könyvet. Ő erre eladta minden magyar nyelvű könyvét és megtanult angolul, hogy elolvashassa azt a 2 könyvet. Miután elolvasta a könyveket elhatározta, hogy a Jóga különböző ágazatainak szenteli életét.

1978-ben befizetett egy 3 hetes IBUSZ útra Indiába, de míg a többiek a Taj Mahalt és hasonló turisztikai csodákat látogatták, Ő a csoportról leválva szenthelyekre zarándokolt India spirituális világát kutatva.

Létezésem első életképe az, hogy 2 évesen, nővéremmel és bátyámmal ülünk drága Nagybátyám szobájában és ő Hatha Jógára tanít bennünket. De ilyen vidám életképeim szerencsére sok-sok helyről van, mint pl. amikor Bécsben az unokatestvéreimnél egész komoly gyermekhadnak tartott „jóga órát” a bácsikám.  Szóval elég korán kezdtem a gyakorlást.

Aztán sors úgy alakult, hogy gyerekkoromban a Bhakti Jóga gyakorlása lényegesen előbbre került a Hatha Jóga gyakorlásánál. 6 éves koromban lettem vegetáriánus és nagyjából nem volt olyan idő az életemben, amire emlékeznék és ne lett volna otthon kicsi oltárom Krisnával és/ vagy Buddhával a szobámban. Aztán kamaszkorban újra minden napjaimmá vált a Hatha Jóga.

1992-ben, 15 éves koromban kiköltöztem Indiába, egy kolostor iskolába. A szüleim 1 évre engedtek ki, de 10 év lett belőle.

Még első évem elején Nagymamám küldött 20 dollárt Amerikából, mint egy kis költőpénzt. Az akkor annyi pénz volt, hogy én és 3 osztálytársam (egy indiai, egy nepáli és egy perui) leutaztunk belőle Puriba (kb. 600 km) és 1 hétig ott is tartózkodtunk. Ott szedtem össze életem első komolyabb gyomorfertőzését.

3 hónapig küzdöttem erős hasmenéssel, amikor már szinte életmentőként újra megjelent a Hatha Jóga életem mindennapjaiban.

Új fiú érkezett az iskolánkba, akinek fél Francia, fél Algír édesapja akkor már több mint 20 éve gyakorolta a Hatha Jógát. A fiú, aki édesanyja vietnámi volt, osztálytársam lett és így napi rendszerességgel találkoztam édesapjával. Ő akkor végig csinált velem egy Maha Shanka Praksálanam tisztítást, ami a Hatha Jóga egyik alapméregtelenítő rítusa és én szinte azonnal kigyógyultam több hónapos mizériámból.

Az ezt követő 3 évben óriási szerencsémre szinte folyamatosan tanulhattam Hatha Jógát, Tai Chit és egy tapadós kezek nevű kínai érzékelés fejlesztő lágy harcművészetet Prabhu Adhisekhara Adhikáritól, akivel rendkívül erős emberi kapcsolatot is sikerült ápolni.

A helyzet odáig „fajult”, hogy 1994-ben megkérdezte Nagybátyámat, aki eljött első avatásomra Indiába, hogy nem-e akarna engem összeboronálni a kisebbik lányával, a klasszikus indiai tradíciók szerint (a hölgy 14 volt, én 17).

1994 végétől, érettségi után, átkerülhetem a kolostor iskola papnevelde részlegébe, ahol már csak és kizárólag a védikus filozófia és tudományok elsajátítására összpontosíthattam.

1995 elején pappá szenteltek, és sikeres Bhakti Shásztri vizsgát tettem, és ugyan tovább folytattam filozófiai tanulmányaimat, de addigra az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia, a Hatha Jóga, a Zen Shiatsu és a Vasztu Shásztra (ősi indiai térrendezés) került figyelmem előterébe.

monotosh roy, elképesztő jóga mester, és testépítő világbajnok….

1996 és 98 között számtalanszor adódott eshetőségem Kalkuttában Professzor Dásztól Hatha Jógát tanulni, és vele egyeztetni a Hatha Jóga terápiás használatáról. Közben azért rendszeresen bejártam a Bihar School of Yoga intézményébe is, és volt szerencsém több tucat óráján részt venni Monotosh Roy-nak, aki nem csak kiváló jógi, de fiatal korában amatőr szinten Mr. Univerzum testépítő világbajnok is volt, az első ázsiai, aki elnyerte ezt a címet.

Ebben az időszakban már nem „csak” diák voltam, mert a tradicionális iskolában az idősebb diákoknak is tanítaniuk kell, így több időm volt Kalkuttába járni, mint „csak” diákkoromban.

1996-ban megtartottam első nyilvános Hatha Jóga órámat a dél-afrikai Durban-ban. Persze addigra az iskolánk berkein belül már évek óta tanítottam a diákoknak és a tanár társaknak.

1998-ban a kolostor iskola igazgatójának választottak és az elfoglaltság végetti nem gyakorlástól Hatha Jóga tanulmányaimat, drága lengyel osztálytársam mentette meg, Srimán Subhéksana Mahasáj, aki mindig is előttem járt a Hatha Jóga irányzatában. Természetesen őt is mesteremnek tekintem.

1999-ben Professzor Lee-től Taoista Jógát és Tai Chit tanultam fél éven át.

2000-ben volt szerencsém egy 2 hónapos intenzív Iyengar Jóga képzésen részt venni, egy görög származású amerikai hölgy oktatásában, Felio Vasa Xilas mesternél. Ő egyébként hosszú évekig Beverly Hills-en tanított többek között Madonnának, Anette Benningnek és Juliette Lewisnak, hogy csak egy pár híresebb jóginit említsek. Még ebben az évben, Nepálban Karma Dorje Rinpochétől sikerült Kum-Nyét tanulni, amit csak tibeti jógaként szoktak emlegetni.

akshaya

drága mesterem, alexander aguet, egy ausztrál fitnesz magazin címlapján…

2001-ben Magyarországra költöztem és azóta tanítok Hatha Jógát szép kis hazánkban.

2004-ben meghívtak Indiába egy templom felszentelés megszervezésére és egy nepáli barátom jóvoltából 1 hónapig bejárhattam az ő Mesterre által, személyesen neki tartott Jóga képzésre.

A fent említett képzéseken túl Shiatsu és Küzdősport Mesteremtől, Alexander Aguet-től évekig tanulhattam Japán és Mongol Jóga szerű mozgás kultúrát, névileg Do-In-t és Dzsin-Cyu-t.

Egy ilyen intenzív 3 és fél évtized után a nyugati ember azt kérdezné, hogy „mit értél el a jógában?” ennyi gyakorlással és ennyi tanulással.

A válaszom annyi, hogy egy stabil kezdő szintet. Olyan órákat tartok, amelyeket az emberek szeretnek, és a visszajelzések alapján hasznosnak és gyógyítónak is tartják.

Én személy szerint inkább azt tartom fontosnak, hogy sokakkal ismertethetem meg a Hatha Jóga folyamatát, és mérhetetlen büszke vagyok jó néhány kiváló jóginire és jógira, akiknek a jóga életük elkezdésében volt szerepem.

Hihetetlenül büszke vagyok arra, hogy olyan embereknek taníthattam és tanítok jógát, mint Dr. Berend Katalin és Dr. Szemerédy Viktória, őket a mai napig unszolom, hogy kezdjenek el Jógát oktatni. (Dr. Szemerédy Vikinél azóta ez sikerült!)

De rendkívül büszke vagyok, hogy 2001-ben én kezdtem el, akkor még a Lónyay utcában a Hatha Jóga oktatást a Bhaktivedanta Hittudomány Főiskoláján, még akkor is ha akkor az órák még informális keretek között zajlottak. Örülők, hogy unszolásomat komolyan vették és mára már egy Államilag elismert intézményé nőtték ki magukat, főként úgy, hogy vezető tanáruk, Medvegy Gergely, évekig volt Sáfrán Ildikó diákom magán tanulója. Sőt jó érzéssel tölt el, hogy Gergőt Ájurvédára is taníthattam.

De Sáfrán Ildin kívül büszke vagyok Behumi Lindára és Varga Juditkára, akik nemzetközi szinten jegyzett és elismert jóga oktatók, de felnézek Gyimesi Krisztára, Demeter Zitára, Cenova Natira, Kerényi Ágira, Sárkány Melindára, Kocsis Ilonára és a fiúkat tekintve Tuza-Ritter Bálintra, Zrena Károlyra, hogy csak tényleg pár tündért soroljak fel.

Ezenkívül , azokhoz szólnék , akik felbátorodtak, hogy beálljanak egy Baktai féle Hatha Jóga élményre.

„Sajnos” én azt nem tudom kizárni az órákból, hogy több mint 20 éve foglalkozom egy Zen Shiatsu nevezetű Japán tradicionális fizioterápiával, és ennek hatására az általam tartott Hatha Jóga gyakorlásokon nagyon komoly hangsúlyt kap az anatómia, és az ászanák egészsége mozgás kultúra szerinti végzése.

Ezért én kérek el nézést.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

One Response to Baktai Ádám Jóga CV

 1. Arnswald Ilona Maria szerint:

  Kedves Adam,

  tegnap elött erketztem Budapestre. A keresztcsont környeken leblokkoltak az izmok a 4-5 csigolyanal. Kellemetlen merevseg es fajdalmak gyötörnek azota.
  Ismeröseim Vitosek ajanlottak, hogy keresselek fel.
  Mivel magam szoktam az ilyesmit feloldani,de most ugy erzem segitsegre van szüksegem, ezert kereslek. Itthon tartozkodsz e es tudnal e sürgösseggel fogadni?
  Valaszodat varva,
  Namaste
  Ilona

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük