Az Unani Gyógyászat

hakimItt Sharjahban volt szerencsém bele kóstolni az ősi, tradicionális arab gyógyászatba, az Unani rendszerbe, és olyannyira mélyen szántó élmény lett, hogy gondoltam írok nektek egy apró kis bemutatót, erről a fantasztikus módszerről. Ráadásul rájöttem, hogy én eléggé Unani stílusban csinálom az Ájurvédát, mindenféle előzetes tudás nélkül az arab gyógymódról.

Az Unani gyógyászat az ókori Görögországból ered, azaz Unanból, ahogyan azt ősidőkben mondották.

Az ókori Európában a gyógyászat inkább kuruzsláshoz és mágiához volt hasonlítva, és egyáltalán nem gondolták tudományosnak az akkori intellektusok. Persze a temetőben szedett macskaszőr gyakori használata sem igazán segített az orvoslás megítélésében.

A Krisztus előtti 5. században született Hippokratész, aki kiemelte az orvoslást a babona világából. 

Az Unani gyógyászat Hippokratész által lefektetett szabályokon alapszik, aki szerint minden kezelés fő szempontja, hogy biztonságos legyen és megközelítésében, pedig gyengéd. Az őt követő Görög orvosok ebben a szemléletben fejlesztették tovább ezt a gyógymódot közel és távol keletről származó módszerekkel. Viszont az egyedi az Unani gyógyászatban, hogy inkább egyszerűbb kúrákat preferálnak, sőt a gyógynövény készítményeik is kevés komponensűek, nem használnak bonyolult összetevőket, mint más távol keleti rendszerekben.

Az Unani gyógyászat fő alapvetése, hogy a betegség egy természetes folyamat, és a betegség tünetei a szervezetünk reakciói erre a folyamatra. Egyébként szervezetünk akkor van egyensúlyban, és akkor egészséges, ha a testben a 4 elem (a víz, a tűz, a föld és a levegő) és a hozzájuk köthető folyamatok, egymáshoz viszonyítva is egységben vannak.

Az Unani gyógyászat szerint az emberi szervezet működésének 7 fő alkotó egysége van.

A négy elem, a négy elem hatásai a szervezetünkre, az élet levegő, a szervek, a temperamentumunk, a vitalitásunk és a napi életvitelünk, stílusunk.

Alapvetés még az is, hogy születésünkkor kialakul az az egyensúly, ami a mi szervezetünk és alkatunk természetes és egészséges állapota. A betegség definíciója az, hogy eltérünk saját alkatunk egyensúly állapotától.

Ugyanakkor a szervezetünk öngyógyító folyamatai, mindig megpróbálják az egyensúlyt újra felállítani. A gyógyító fő szerepe is csak annyi, hogy abban segítsen, hogy a páciens visszataláljon az alkatának megfelelő egyensúly állapothoz.

A diagnózis felállítása után a gyógyító, azaz a Hakim, 4 megközelítés közül választhat, a betegség tüneteiből, vagy súlyosságából adódóan.

(1) Ilaj bil tadbeer (életmódbéli változtatások),

(2) Ilaj bil Ghiza (diatetikai változtatások),

(3) Ilaj bil dawa (gyógynövény kúrák) és

(4) Jarahat (műtéti beavatkozás).

Ez az Unani gyógyászat alapjai.

Om Tat Sat

UI: Egyébként nemsokára jövök haza.

 

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

6 Responses to Az Unani Gyógyászat

 1. Budavári Tamás szerint:

  Papa! király ez az unami, de az utolsó mondatod tetszett a legjobban. csumida

  • Goredas Goredas szerint:

   én is csocserálom a málna szádat papika, mindjá otthon leszek! ti is hiányoztok ám, még úgy is, hogy itt tenger is van, meg azért előfordult, hogy 2 hetente Ománba jártunk. tsok,

 2. szabo gyuri - a névadó barát:) szerint:

  UI-UI-UI….de mikor nemsokára, ádámelvonási tüneteim vannak! te meg sosem írsz nekem te főpapsajt!

  • Goredas Goredas szerint:

   varázs r…., nincs netem. meg itt voltak a yoga táborosok. nagyon állat volt. ha megtanítasz, hogy kell képeket feltenni a netre, közszemlére fogom tenni, hogy mennyire pofozott itt minket az élet a dubai-i tábor alatt. tsok, mindjárt jövök haza.

 3. Végh Marika szerint:

  Hogy jössz haza, ez igen jó hír, mert hiányérzetünk van, nagyon VÁRUNK.

 4. Visszajelzés: A Bhakti Kutir heti Ájurvédikus Receptje: Hibiszkusz | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük