Az egy éves Hatha Jóga oktatói képzés tematikája…

Kedves Jóginok, kedves Jóga gyakorlók és rajongók!

A Hatha Jóga oktatás témájában a legtöbbet hozzám intézett kérdés az, hogy én, Baktai Ádám milyen féle és fajta jógát tanítok.

Természetesen én azt próbálom nektek átadni, amit Indiában tanultam, szóval tradicionális Hatha Jógát fogok nektek tanítani. (Itt olvashattok azokról a fantasztikus mesterekről, akiktől tanulhattam. Itt meg az általam képviselt jóga oktatás stílusról.)

És mivel a mai világban olyan sok féle jóga van, még annyit hozzátennék, hogy az én általam tanított Hatha Jógát a következő kategóriába sorolták Balin, a nagy main stream Jógában jártas, nagyon hozzáértő ismerőseim, barátaim: Alacsony intenzitású, rendkívül terápiás jellegű jógafoglalkozás.

Ami még szintén nagyon fontos, hogy az órák/előadások fő fókuszpontjai az összefüggések, elvek, rendszerek feltárása lesz.

Én abban nem hiszek, hogy ti azért fizessetek be egy jóga oktatói képzésre, hogy olyan dolgokról beszélgessünk, és olyan dolgokat kelljen nektek lejegyzetelni amelyeket ki lehet nézni egy Jóga könyvből. Szóval az oktatáson kívül szükség lesz majd egy csomó könyvbújásra is, de szerintem ez így fair.

Én nem szeretnék tőletek olyan dolgokért pénzt elfogadni, amit tök könnyű össze szedni, kimásolni innen-onnan, pluszban meg olyan jó, olyan dolgokat tanítani, amit én Indiában tanultam olyan jógiktól, akik minden szava arany volt, a mai napig az, és még évezredeken át az is lesz!

Tehát ennek fényében én, Baktai Ádám tradicionális alacsony intenzitású, terápiás Hatha Jógát tanítok, és tradicionális Védikus rendszerben.

(Valamint, ahogyan én is öregszem 2020 óta egyre többször fókuszba kerülnek olyan rávezető gyakorlatok és mozdulatok az órákon, amelyek az adott területen végzett ászanák bemelegítését és bemozgatását szolgálják. Ezekre a rávezetőkre a 2021-től tartott tanfolyamokon külön kiszoktunk térni, mert a terápiás hatásuk elképesztő!)

Íme az egy éves Hatha Jóga Oktató Képzés tematikája:

Az első alkalom a jóga rendszeréről szól. Milyen folyamatokat lehet jógának nevezni, milyen jóga irányzatok vannak, stb. Valamint, átvesszük a jóga gyakorlás állomásait a Védák szerint.

A 2-7 alkalmak folyamán fogunk elmélyülni az ízületek mozgásanatómiájába, aminek a fontossága felbecsülhetetlen.

 • Elsőként, tehát a tanfolyam 2. alkalmával, a Jóga hatását fogjuk áttanulmányozni a vázrendszerünkre, és a terhet viselő ízületeinkre. De szó lesz az izületek felépítéséről is. Valamint a Jóga és a gerinc lesz még a főtémakör.
 • A képzés 3. és 4. alkalmával a nyak, a felhát, a vállak és a karok kerülnek terítékre. Miért van sokkal kevesebb gyakorlat a vállakra, mint a csípőkre, pedig mindkettő gömb ízület. Miért érdemes nyaki és váll gyakorlatokat egy megadott sorrendben végezni.
 • Az 5. alkalommal a közép hát, és az ehhez köthető emésztés és immunrendszer kerül fókuszba.
 • Az 6. és 7. alkalom az alhát, a csípő, térdek és bokák. Hogyan javítja a járásunkat, de még a csont deformációkat is a lábainkban a Jóga.

A nyolctól tízedik alkalommal álló gyakorlatokat, fordított testhelyzeteket és az órák összetételét fogjuk átvenni. Természetesen már a korábbi órák folyamán is, a testrészenkénti felbontáskor, szerves része lesz az előadásoknak, hogy milyen sorrendben lenne ideális a gyakorlatok elvégzése, de most majd az egész testre nézve fogunk elmélyedni az óra vázlatok felépítésében.

A 11. alkalommal a jóga hatásai a belsőnkre kerül fókuszban. Mi tesz a jóga a 7 testszövettel, de hogyan hat ránk nyirok keringésileg, hormonálisan, sőt a szerveinkre is.

12. alkalom: a jóga hatása a tudatunkra, valamint a meditáció és a pránajáma, azaz a légzőgyakorlatok kerülnek terítékre.

A 13. alkalommal a jóga energetikai rendszere kerül figyelembe. Tisztító eljárások (kriják) és az izometriás belső feszítések, a bandhák.

Az utolsó elötti etapra a „jóga a különleges helyzetekben” lesz áttárgyalva. Várandóság, gyermek jóga, senior gyakorlás, stb.

Az utolsó, és egyben 15. alkalommal a passzív jóga terápia kerül fókuszba, és a különféle terápiás lehetőségek a jógában.

Valamint az első adandó alkalommal, a hallgatók ingyenesen részt vehetnek egy Ájurvédikus alapképzés első előadásán, amin azért lenne ideális a részvétel, mert akkor erre már majd nem kell áldoznunk a képzés 15 alkalmából.

Szóval szeretettel várunk beesőket is az előadásokra. Az ebédet én fogom majd főzni.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Az oktatói tanfolyam tudnivalói:

A teljes tanfolyam 15 db, 6 órás alkalomból áll (kb. fele gyakorlás – fele elmélet), ami alatt megtanuljuk, hogyan kell felkészült, egészség megőrző, szervezetünk minden részét átmozgató és karbantartó jóga órákat tartani.

A 90 óra alatt meg tanuljuk, hogyan kell tökéletesen felépített jógafoglalkozást tartani. Anatómia elmélet elsajátítására is sor kerül, mozgástan és izometria elmélettel egybekötve.
Átvesszük az Ájurvéda alapjait, azon belül pedig elmélyülünk majd a mozgásszervi valamint ízületekkel kapcsolatos témakörökben. Alaposan átveszünk még körülbelül 350-400 gyakorlatot, az alap pránajáma légző gyakorlatokat, alap bandhákat, valamint egy-két tisztító eljárást is (kriját).

 • Oktató: Baktai Ádám.
 • Helyszín: Budapest.
 • Alkalmak: Havonta egyszer találkozunk, felváltva 1 vagy 2 napra. Egyszer egy pénteken és szombaton találkozunk, majd egy szombaton, a következő hónapban megint 2 napra és így tovább. Az alkalmak: 9:00–től 15:00 óráig tartanak.
 • Kezdés: 2024 Március 8-9!
 • Díja: egy összegben 175 000 Ft a tanfolyam elején. 3 részletben fizetve a  tanfolyam díja 3 X 70 000 Ft, a tanfolyam 1., 5. és 9. alkalmaikor fizetve. Korán észlelők: 150 000 forint, 2024. január 18-ig fizetve.
 • A tanfolyam ideje alatt a Bhakti Kutirban, a Baktai Ádám által tartott jóga órákon harmad áron vehetnek részt a hallgatók.
 • A képzésen résztvevők ingyenesen részt vehetnek a Januárban induló Ájurvéda Alap Tanfolyam első előadásán.
 • A hallgatók a képzés ideje alatt, az összes Védikus témakört érintő tanfolyamon 33%-os kedvezménnyel vehetnek részt, legyen az Ájurvéda, Védikus asztrológia, Vasztu térrendezés, egyéb előadások.

Amennyiben felkeltettük érdeklődésed, és jelentkeznél tanfolyamunkra, kérjük jelentkezz be a kutir.bejelentkezes@gmail.com e-mail címünkön.

Om Tat Sat

Ui: Az 5 évvel ezelőtti képzéskor, nyílt nap rendszerében be-bejárogattak különféle terapeuták és oktatók, így valószínű, hogy most is lesz majd néhány masszőr, harcművész, manuálterapeuta vagy jógaoktató, akik olykor majd felbukkannak az előadások folyamán.

Marketingesen úgy is fogalmazhatnánk, hogy ha azt érzed, hogy kimaradt valami a masszőri képzésedből, vagy mélyítenéd az ízületekről szóló tudásodat mint mozgásoktató, vagy egész egyszerűen azt érezted hogy megrekedtél egy szinten, mint terapeuta, ezek az órák biztosan előre fogja mozdítani tudásodat.

Mikor a passzív jóga terápiát, mint rendszert oktattam egy csoport jóga oktatónak még 2004-ben Új-Zélandon, ők egyszerűen azt mondták, hogy: „mi itt és most változtunk középszerű oktatókból hozzáértő szakemberekké”, persze az nem csak egy 6 órás előadás volt.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.