Az Ájurvéda kultúrájában nagyon sokszor a késői vacsora úgy van meghatározva, hogy 1 pohár meleg tej, 2 szem pisztácia, 2 szem kesudió, 2 szem mandula és 1-2 száll sáfrány, főként gyerekeknek.
Ez persze azért mert az Ájurvéda szerint ideális esetben ébredés után 1-2 órával eszünk, majd 3 óránként eszünk egészen naplementéig. Naplemente után pedig késői vacsiként már igyekezni kell arra, hogy ne terheljük túl az emésztésünket.
Plusz a tej kifejezetten a Holdhoz tartozó eleség, tehát leginkább este kellene azt fogyasztani, a Hold idejében. Azok a tejtermékek, amelyek már erjesztve vannak, tehát bele lett víve némi hő, azok mehetnek napközben. Lásd joghurt, sajt, túró.
Szóval este egy kis tej és magvak, no meg a sáfrány a módi az Ájurvédában:
- A kesudió, mint elképesztő vitamin és ásványi elem pótlék szerepel ebben a receptben, nem beszélve az elképesztő hatásairól a vérnyomásra és a koleszterin szintre.
- A mandula, mint agytonik és szuper antioxidáns pótlék végett került be a kombóba.
- A pisztácia pedig az eddig mért legmagasabb melatonin szintet tartalmazó nővény a világon.
- A sáfrány meg teljes mértékben megszünteti az érfali plakkosodást, ami az öregedés egy természetes folyamata.
Amennyiben a tej megemésztés nehézkesebb nálunk keverhetünk kardamom-ot is a keverékünkbe. Vagy ha komolyabb alvás zavarral bírunk, akkor érdemes kipróbálni egy kis vaníliát is a tejben. De azt a rendes vaníliát, kb. egy rudacska 1 harmadát kaparjuk bele az esti tejünkbe.
Természetesen fogalmam sincs, hogy ezek receptek működnek-e gabona, vagy mag tejjel, ki kell próbálni! Valószínűleg a mandula tej, vagy a kesudió tej még durvábban tartalmazza a fent említett jókat!
De minden pitta csillapító tea is alkalmas lehet arra, hogy jobban pihenjünk! Hibiszkus, borsmenta, citromfű, levendula, stb.
Om Tat Sat
Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője