Az alvás problémák ellenszere az Ájurvédában!

Az Ájurvéda kultúrájában nagyon sokszor a késői vacsora úgy van meghatározva, hogy 1 pohár meleg tej, 2 szem pisztácia, 2 szem kesudió, 2 szem mandula és 1-2 száll sáfrány, főként gyerekeknek.

Ez persze azért mert az Ájurvéda szerint ideális esetben ébredés után 1-2 órával eszünk, majd 3 óránként eszünk egészen naplementéig. Naplemente után pedig késői vacsiként már igyekezni kell arra, hogy ne terheljük túl az emésztésünket.

Plusz a tej kifejezetten a Holdhoz tartozó eleség, tehát leginkább este kellene azt fogyasztani, a Hold idejében. Azok a tejtermékek, amelyek már erjesztve vannak, tehát bele lett víve némi hő, azok mehetnek napközben. Lásd joghurt, sajt, túró.

Szóval este egy kis tej és magvak, no meg a sáfrány a módi az Ájurvédában:

  • A kesudió, mint elképesztő vitamin és ásványi elem pótlék szerepel ebben a receptben, nem beszélve az elképesztő hatásairól a vérnyomásra és a koleszterin szintre.
  • A mandula, mint agytonik és szuper antioxidáns pótlék végett került be a kombóba.
  • A pisztácia pedig az eddig mért legmagasabb melatonin szintet tartalmazó nővény a világon.
  • A sáfrány meg teljes mértékben megszünteti az érfali plakkosodást, ami az öregedés egy természetes folyamata.

Amennyiben a tej megemésztés nehézkesebb nálunk keverhetünk kardamom-ot is a keverékünkbe. Vagy ha komolyabb alvás zavarral bírunk, akkor érdemes kipróbálni egy kis vaníliát is a tejben. De azt a rendes vaníliát, kb. egy rudacska 1 harmadát kaparjuk bele az esti tejünkbe.

Természetesen fogalmam sincs, hogy ezek  receptek működnek-e gabona, vagy mag tejjel, ki kell próbálni! Valószínűleg a mandula tej, vagy a kesudió tej még durvábban tartalmazza a fent említett jókat!

De minden pitta csillapító tea is alkalmas lehet arra, hogy jobban pihenjünk! Hibiszkus, borsmenta, citromfű, levendula, stb.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

 

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Gasztro Blog Vegáknak, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük