Az alvás problémák ellenszere az Ájurvédában!

Az Ájurvéda kultúrájában nagyon sokszor a késői vacsora úgy van meghatározva, hogy 1 pohár meleg tej, 2 szem pisztácia, 2 szem kesudió, 2 szem mandula és 1-2 száll sáfrány, főként gyerekeknek.

Ez persze azért mert az Ájurvéda szerint ideális esetben ébredés után 1-2 órával eszünk, majd 3 óránként eszünk egészen naplementéig. Naplemente után pedig késői vacsiként már igyekezni kell arra, hogy ne terheljük túl az emésztésünket.

Plusz a tej kifejezetten a Holdhoz tartozó eleség, tehát leginkább este kellene azt fogyasztani, a Hold idejében. Azok a tejtermékek, amelyek már erjesztve vannak, tehát bele lett víve némi hő, azok mehetnek napközben. Lásd joghurt, sajt, túró.

Szóval este egy kis tej és magvak, no meg a sáfrány a módi az Ájurvédában:

  • A kesudió, mint elképesztő vitamin és ásványi elem pótlék szerepel ebben a receptben, nem beszélve az elképesztő hatásairól a vérnyomásra és a koleszterin szintre.
  • A mandula, mint agytonik és szuper antioxidáns pótlék végett került be a kombóba.
  • A pisztácia pedig az eddig mért legmagasabb melatonin szintet tartalmazó nővény a világon.
  • A sáfrány meg teljes mértékben megszünteti az érfali plakkosodást, ami az öregedés egy természetes folyamata.

Amennyiben a tej megemésztés nehézkesebb nálunk keverhetünk kardamom-ot is a keverékünkbe. Vagy ha komolyabb alvás zavarral bírunk, akkor érdemes kipróbálni egy kis vaníliát is a tejben. De azt a rendes vaníliát, kb. egy rudacska 1 harmadát kaparjuk bele az esti tejünkbe.

Természetesen fogalmam sincs, hogy ezek  receptek működnek-e gabona, vagy mag tejjel, ki kell próbálni! Valószínűleg a mandula tej, vagy a kesudió tej még durvábban tartalmazza a fent említett jókat!

De minden pitta csillapító tea is alkalmas lehet arra, hogy jobban pihenjünk! Hibiszkus, borsmenta, citromfű, levendula, stb.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

 

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Gasztro Blog Vegáknak, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük