Az Ájurvéda eredete és rendszere…

Az ősi indiai kultúra és ezen világnézet legősibb forrásai a Védák 4 könyve, amelyekből a legrégebbi Véda, a Rig Véda. A Rig Véda aforizmái tartalmazzák az eredeti indiai orvosi tudás első leírásait, majd 11,000 rövid vers formájában. Így a Védák legeslegelső írásai tekinthetők az Ájurvédikus orvoslás alapjainak is.

A mai nyelvészek és antropológusok a Védák legrégibbnek tartott szövegrészeinek keletkezését az i.e. 2700-3200 közötti időkre teszik, így az Ájurvéda a világ legrégebbi írásban is rögzített gyógymódja.

Az „Ájurvéda” fogalom két szó összekapcsolásából jött létre, ezek a következők: áju = élet és véda = tudás, megismerés. Ennek megfelelően az Ájurvéda az élet megismerésének, s az ezen ismeretből következő helyes életvezetésnek a tudománya.

Amint az „az élet tudománya” elnevezés sugallja, az Ájurvéda nem pusztán egy gyógyítási rendszer, hanem az élet teljességét magába foglaló ismeretének egészéről van szó. Tehát egy teljes életszemléleti rendszer, amely az élet egészére vonatkozó elméleti és gyakorlati ismereteket tartalmazza, mind a mozgás, a táplálkozás, a pihenés, a tisztító kúrák, a szezonális teendők és természetesen a különböző gyógymódok területén is.

Természetesen az Ájurvéda rendszerének egyik fő része maga a gyógyászat, amely alapvetően két területtel, elsődlegesen az egészség megőrzésével, másodlagosan a betegségek gyógyításával foglalkozik, de az egész rendszert átívelő vezér fonala az Ájurvédának az, hogy nem a betegségre fókuszál, hanem magára a kezelést igénylő emberre.

Az Ájurvédikus gyógymódok lényege az, hogy mindenki teljesen egyedi módon a saját alkati adottságai és az akkori egzakt állapota szerint részesül kezelésben, valamint az, hogy az Ájurvédában az egészség kép a testi, szellemi, lelki egyensúly, harmónia és dinamikus egységben teljesedik ki.  

Így az Ájurvéda „nem csak” a világ legősibb gyógymódja, de a legősibb holisztikus terápiája is.

A holizmus kifejezés (a görög „holos” szóból) a teljesség figyelembevételét jelenti. A holisztikus szemléletű gyógyítás az embert egésznek tekinti, feltételezi testének, lelkének, szellemének és érzelmeinek egységét. A holisztikus szemlélettel gyógyító szakember nemcsak a betegséget, a megbetegedett szervet, vagy testrészt, hanem a beteget gyógyítja, egészségét kívánja helyreállítani, fenntartani.

Azáltal, hogy az Ájurvéda egy teljes és holisztikus rendszer, maga az Ájurvéda rendszere is különféle megközelítési ágakra van felbontva.

Az Ájurvédikus gyógyászat 8 ágazata:

-belgyógyászat,

-gyermekgyógyászát,

-fiatalítás és időskori gondozás,

-termékenység,

-szemészet, fül-orr-gégészet,

-pszichiátria,

-toxikológia,

-sebészet.

De a sokrétű szakmailag feltagolt rendszertől függetlenül maga az Ájurvéda elsődlegesen az egészség megőrzésével foglalkozik. Egyedülállóan szervezetünket alkattípusokra osztja fel, és minden szervezetnek alkatához megfelelő táplálkozással, testmozgással és életviteli rendszerrel segít az egyensúly megőrzésében. A megelőzés és a kifejezett kezelések közötti mezsgyét az Ájurvédikus tisztító kúrák alkotják, és ezáltal az Ájurvéda „nemcsak” az alkatunknak megfelelő helyes táplálkozással és gyógynövény kúrák használatával gyógyít, de komplex méregtelenítő eljárásokat is alkalmazz. De mint a fenti felsorolásból látható az Ájurvéda, mint gyógyászati rendszer, rendkívül behatóan foglalkozik a betegségek gyógyításával is.

Maga az Ájurvéda kezelés rendszere:

Az Ájurvédikus tanácsadók a diagnózis megállapítása után, mindenkinek egyedi és alkatának a legmegfelelőbb kúrával kezelik a gyógyulni vágyókat. A kúrák lehetnek 40 naposak, vagy 3 hónaposak és a következőkből állnak:

 • helyes táplálkozás,
 • méregtelenítő kúrák,
 • különböző gyógynövények használata,
 • megfelelő mozgásforma és pihenés mennyiség beállítása.

Ez lenne az Ájurvéda rendszeres és eredete, nagyon röviden összefoglalva!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

One Response to Az Ájurvéda eredete és rendszere…

 1. Agnes Tormassy szerint:

  A Bhakti Kutir novemberben született – aranydrága legviccesebb és legnagyobb lelkű mi legnagyobb tanítónk – vegetáriánusa Baktai Ádám:-DDD

  Nagyon nagyon sok egészséges és boldogságos ünnepekben gazdag szülinapot kívánok neked kedves Ádám!
  आपको जन्मदिन मुबारक हो
  Om Tat Sat
  Agi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük