A 7 Ájurvédikus receptje: Cseresznye, egy teljes körű, ugyanakkor egy igen csak kellemes ízületi kúra…

cserkóA cseresznye az egyik legkorábbi gyümölcs, a téli egyoldalú és főleg nem friss ételek utáni időszakban. Mivel korai gyümölcs, egészen kevés a cukortartalma, így nemcsak hihetetlenül hasznos, de nagyon egészséges is.

A cseresznye nyomelem tartalmánál fogva kitűnő vértisztító is.

A nyugati, többnyire húsos táplálkozás következtében a szervezetünk elég erősen terhelődik húgysav által. Ennek az anyagnak a felhalmozódása a szervezetünkben először a csuklókban, az ujjakban és/vagy a lábakban szokott erős fájdalmat okozni főleg az idősebbek körében. 

Sőt a reumatikus megbetegedések is szorosan összefonódnak a húgysavban megtalálható purin vegyülettel, ami az ízületek kopásához vezethetnek. A végtagok csatlakozásai eleve komolyabb terhelésnek vannak kitéve amúgy is. Így a csuklók, vállak, forgók érzékenyebbé válnak a támadásokra.

A beteg részek begyulladhatnak, így hirtelen mozdulatokra biztosan, de még pihentetés után is jelentkezhet fájdalom. Addig, ameddig be nem járatódik a terület, és ameddig az ezáltal a felerősödött keringés ki nem mozgatja valamelyest a fellobbant részeket.

Az Ájurvéda szerint, ha megváltoztatjuk táplálkozási szokásainkat, és megtisztítjuk a vérünket, enyhíthetünk a fájdalmunkon, sőt vissza is fordíthatjuk az ízületi kopásainkat. Ehhez persze kell rendszeres gyulladás csökkentés, és szerves kalcium bevitel is, de ezeket ráérünk a cseresznye szezon után is beiktatni.

Egy ilyen  szükséges vértisztításnak teljesen megfelel egy cseresznye kúra. A terápia egyszerű, az egész cseresznye szezonban napi rendszerességgel kell elfogyasztani kb. fél kiló gyümölcsöt. Ez egy szezon alatt teljesen ki tudja tisztítani az ízületeinket.

Ezentúl a cseresznye kiváló bőrápoló is. A pattanások is a vér tisztaságával vannak összefüggésben, ami lehet jelzés is a szervezet által, hogy valaminek a következtében gyulladás keletkezett a testben, vagy a bejutott mérgeket nem tudja többé kezelni a máj, amiről így szerezhetünk tudomást. A cseresznye vagy annak leve segít megtisztítania vért.

Az elégtelen táplálkozás eredménye is lehet a beteges kinézetű bőr, ami előbb- utóbb kiütésessé vagy pattanásossá válhat, de amint megkezdődik a vér tisztítása, bőrünk állapota is rendbe jön.

A cseresznye tartalmaz  káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, valamint  A, B, és C vitamint.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Érdekes az is, hogy Japánban a cseresznye virága (japánul szakura) nemzeti szimbólum, és az éves cseresznyevirág nézés ünnepe, a Hanami, több millió embert mozgat meg minden tavasszal. Sőt gyakori jelenség az is, hogy a tavasz kezdetekor emberek végig sétálnak az egész országon, déltől északnak, végig kísérve a cseresznyefa virágzását minden régióban, az egész szigetországon át.

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

4 Responses to A 7 Ájurvédikus receptje: Cseresznye, egy teljes körű, ugyanakkor egy igen csak kellemes ízületi kúra…

 1. Kovács Tibor szerint:

  Hari Ádám!

  Köszönöm ezt a részletes leírást a cseresznyéről, hasznos számomra.:)
  Nekünk is van két cseresznyefánk, ezek valamilyen ősi fajtából valók lehetnek, a szüleimtől maradt rám, nem keresztezett, javított fajta. Mindig június első hetére beérik, tudja a fa, mikor jön el az ideje, és onnantól 2-3 hétig szedhető, minden évben bőven terem, nem tud megszakadni, kiskorában gyorsan nő, látszik rajta, hogy tele van erővel a fa, és soha nem lesz kukacos a gyümölcse, valahogy megvédi magát, de más betegségektől is, nem kell permetezni, ontja a finom gyümölcsöt minden évben. Egyedül a seregélyekkel kell minden éréskor versenyeznem, hogy ki eszik többet belőle, persze ők többen vannak és igen falánkok, de azért eddig mindig szoktak nekem is hagyni, mert mindig megkérem őket, hagyjanak nekem is, talán megértik.:) Azt vettem észre, hogy a cseresznyefa mindig úgy növeszti az ágait, hogy könnyen meglehet mászni, így kínálja kedvesen csodás termését. Mikor nekiállok szedni, nem tudok ellenállni a finom szemeknek, először degeszre eszem magam, utána tudok csak a vödörbe is szedni belőle.:) Amikor már beérnek feketére a szemek, olyan ízharmónia alakul ki bennük, amit nem lehet elmondani, szétárad az ember szájában és olyankor csak a cseresznye létezik, ülök a fán és áldom a Teremtőt ezen csodálatos tettéért.:) Eddig csak azt tudtam, a cseresznye finom, most már általad a jó hatásairól is tudok, köszönöm.:)

  Majd elfelejtem, megértem miért ünneplik a Japánok a cseresznyefa virágzását, a mi fánk amikor kibontja fehér virágait, csodálatos szépségben pompázik, percekig tudom nézni, és nem unom meg, egyszerűen tökéletes a szépsége, mely szerényen nyilvánul meg néhány napra.:)

  Üdv: Tibi

 2. Nati szerint:

  Ha a cseresznyét elrakom befőttként(tartósítószer és cukor nélkül). ill. lefagyasztom, akkor teljesen elveszíti a fennt leírt hatásait,ill. melyik a kevésbé rossz megoldás? Sajnos a mi fánk be tud kukacosodni, ha nem tudjuk időben permetezni és ennek a figyelése, ill.kezelése elég macera. Muszály leszedni és csinálni vele gyorsan valamit.

  Nati

 3. Visszajelzés: Szezonális táplálkozás az Ájurvéda szerint… | Bhakti Kutir

 4. Radákné Litresits Anikó szerint:

  Köszönöm ha híreket kapok az indiai kulturáról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük