Ájurvéda könnyen, röviden, érthetően: Őszi teendők…

Kétség nélkül beindult az ősz! Nappal még jó idő van, de reggelente már igencsak csípős az idő! Sőt eléggé szeles is lett mostanság.

Az Ájurvéda tudományában ez az őszi, és a tavaszi évszak váltások számítanak a legintenzívebbeknek. Mert ilyenkor a Vata dosha, vagyis a Levegős fogalomkör kerül kibillenésbe. 

Az Ájurvéda, mint minden keleti rendszer, természetesen az egyensúly állapotára törekszik, így amikor túl működésbe kerül a Levegő elem, akkor 2 lehetőségünk van az egyensúly újfent kialakítására.

  1. Vagy csökkentjük a levegős elemeket az életünkben, ami viszont természetesen megvonásokkal jár, hiszen csökkenteni akarunk valamit.
  2. Vagy emeljük a másik 2 elem jelenlétét az életünkben, ami a Tűz és a Víz.

A második opció egy kicsit mindig kellemesebb, hiszen nem kell lemondanunk dolgokról, így javarészt most erről fogok írni nektek.

Minél több rétű a Tűz és a Víz elem életünkbe való behozatala, annál hatékonyabbá válik a módszer.

Szóval a tűz és víz elemeinek felerősítésénél a következő dolgokban gondolkodjunk:

  • Öltözzünk meleg, rétegesen. (Tűz.)
  • Igyunk minél több meleg folyadékot. (Tűz, de itt már a Víz elem is megszólításra kerül.)
  • Együnk minél több meleg, lédús ételt: kásákat, leveseket, ragusabban elkészített ételeket. (Szintén Tűz és Víz többlet.)
  • Fűszerezzünk bátrabban, ami nem feltétlen jelenti azt, hogy együnk csípősen, csak azt, hogy használjunk több melegítő hatású fűszert. (Tűz.)
  • Olajos masszírozzuk magunkat, vagy masszíroztassuk magunkat, meleg hőmérsékletű és melegítő hatású olajokkal. Pl. a szezám olaj és az olíva olaj is kiváló erre a rítusra. (Szintén Tűz és Víz többletet hoz be az életünkbe.)

Valamint azt is tudnunk kell, hogy a hideg, nyirkos idő rendkívül hatékony közeg arra, hogy a baktériumok szaporodjanak. (Lásd pl. azt, hogy a hűtőszekrényeinkben sokkal nagyobb számban szerepelnek káros baktériumtörzsek, mint pl. a WC deszkáinkon.)

Szóval innentől kezdve egészen a következő késő tavaszig használjunk természetes antibiotikum hatású  ételeket, gazdagon. De ide vehetjük a természetes vírusölő hatású élelmiszereket is! Természetesen van átfedés is! 

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük