Ájurvéda, az egyensúly művészete

ájurvéda egyensúlyAz egyik legismertebb aforizmája az ájurvédának az, hogy mindenki egyedi és ezért mindent lehet alkalmazni gyógyászatra és mérgezésre is. Mert ami az egyik alkatnak jót tesz, az a másik alkatnak kifejezetten rosszat, és ez oda-vissza érvényes.

Egy pár hónapja megjelent egy érdekes könyv magyarul is amit egy amerikai orvos írt, amiben azt taglalja, hogy az élelmiszeripar a zsírt, a cukrot és a sót kifejezetten úgy alkalmazza, hogy függőségeket okozzon a fogyasztókban, és ezáltal generálják a nagyobb eladásokat.

Persze én is nagy összeesküvés elmélet párti vagyok, de nem feltétlenül ezekkel az alapanyagokkal van a gond, hanem ezen alapanyagok minőségével, mert a cukor, mint az édes íz fő beviteli forrása, szükséges a szervezetünknek, de nem a finomított répacukorból előállított cukorra van szüksége szervezetünknek, hanem az egészséges, jó minőségű nádcukorra.

Ma az agrár tudományok már ott tartanak, hogy genetikai manipulációkon keresztül elő tudták állítani azt a cukorrépát, ami megterem a trópusi éghajlaton is, ami a valószínűleg a világ egyik legnagyobb szemétsége, pusztán profitért, nem törődve emberek millióinak az egészségével. A cukorrépa előállítása hihetetlen művi. Gyártósorokra van szükség, míg a cukornád feldolgozásához machete-s férfiakra van szükség, és hevítésre hogy a nád levét karamellizálni tudják.

Nem beszélve arról, hogy a cukorrépa előállítása a nádcukorhoz képest drága, bonyolult. Valamint hihetetlenül egészségtelen és meg sem adja szervezetünknek azt a táplálást és nyugalmat, amiért az ájurvéda azt mondja hogy az édes ízre szükségünk van, pont ugyan úgy, mint a sósra, keserűre, savanyúra, csípősre és a fanyarra.

De visszatérve a fent említett könyvre, míg a zsír abszolút ártalmas a kaphának, jó mennyiségben és jó minőségben kifejezetten terápiás lehet a tűz alkatú pittáknak, mert képes arra, hogy kihajtsa a többlet savat az epéből, és lefoglalja a pitták erősebb emésztési tüzét.

De ez pl. így van a cukorral is, ami kifejezetten jó hatással tud lenni a vatáknak, a levegős testalkatúaknak, de hihetetlenül ártalmas lehet a pittáknak az által, hogy az édes íz erjeszt, és még jobban fokozza ezzel a savasságot, és természetesen ártalmas a kapháknak is, akiket pedig elnehezít a sok édes íz.

De ilyen a só is, ami kifejezetten hasznos lehet a kapháknak, akiknél nagyon nagy százalékban azért tart vissza vizet a szervezetük, mert sóhiányosak, de nagy mennyiségben nagyon ártalmas a vatáknak, mivel hajlamosít a meszesedésre, hűsít és lúgosít is, ami a vatáknál azért komolyabb probléma szokott lenni.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük