Abu Patikája a Bhakti Kutirból: Kurkuma, 2. recept gyűjtemény: testszag ellenszer és száraz köhögés elleni ital…

galangálA kellemetlen testszag, vagyis a mókus szag ellen:

Pitta testalkatú férfiak figyelem! Sokan tapasztalhatták már azt, hogy hiába a durván szappanos fürdőzés, a dezodor, van azaz élethelyzet, vagy időszak, amikor az ember kellemetlen szagú, bármit tegyen is. Ebben az időszakban hosszútávon még a ruháit is képes az ember örökre beoltani rókaketrec szagúra.

De ezt nem kell magunkra venni, egy csomó esetben ez azért alakul ki, mert elképesztően mű azaz étel amit megeszünk, irdatlanul vegyszeres az a sok cuc amit magunkra kennünk, amivel mossuk a ruháinkat, stb. Meg a Káma Szútra amúgy is azt mondja, hogy a férfiaknak kötelességük rendszeresen édes-csípős fűszereket, mint pl. a fahéj, a szegfűszeg, a kardamom, stb. fogyasztaniuk, mert ezek a növények illatosítják az ember testnedveit.

Szóval a megoldás egyszerű. Vegyünk némi galangál levelet, vagy gyökeret, vagy bármit, ami galangál. Forraljunk fel belőle egy kis edénybe egy főzetet és tegyük hozzá a kádfürdőnk vízéhez, és ez garantáltan kiméregteleníti a szervezetünket. Persze ez felületi kezelés, tehát rá kell állni némi folyadék bevitel emelésre, meg egy kis tisztító kúrázásra (ebben az esetben a neem vagy triphala használata kifejezetten ajánlott, de csak akkor, amikor már egy picit melegebb van), de tűz oltás gyanánt jó ez a recept, mert napokra visszaszorítja az erős kipárolgásokat.

Egyébként az Abu Patikája rovatnak az még az egyik fő profilja, hogy ha már itt van a globalizáció, akkor tudjunk olyan dolgokról, amelyek már nálunk is elérhetőek, de egy távoli és ősi kultúra hozadékai.  A galangál egyébként egy gyömbér/kurkuma féleség. Úgy is hívják, mint sziámi liliom, vagy homoki gyömbér, de “rákellenes gyökérként” is ismerik már nyugaton.

És akkor most tényleg valami kurkumás is!

Száraz köhögésre és torokfájásra:

1 pohár meleg tejbe, tegyünk kurkumát, fekete borsot és forraljuk fel háromszor. Majd, miután annyira kihűlt, hogy kellemes meg inni, tegyünk bele egy kis mézet, ízlés szerint.

Persze a kurkumáról már tudjuk, hogy milyen jó hatásai vannak, a borsról meg ebben az összefüggésben az a legfontosabb, hogy gyulladás csökkentő, antibakteriális hatású, de ezen kívül segíti a Q-10 koenzim, a béta karotinok és az EGCG felszívódását, ami az egyik legfontosabb antioxidáns.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Előző Kurkuma recept, pakolás…

Következő Kurkuma recept, körömágyápolás…

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Készítmények, Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

One Response to Abu Patikája a Bhakti Kutirból: Kurkuma, 2. recept gyűjtemény: testszag ellenszer és száraz köhögés elleni ital…

  1. Visszajelzés: Abu Patikája a Bhakti Kutirból: Kurkuma, 3. kiadás: Köröm ápolás mesterfokon… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük