Tibet és Kailash hegy zarándoklat!

Első nap megérkezünk Katmanduba. Ezt úgy kell majd megejtenünk, hogy Hétfőtől-Szerdáig legyen Katmanduban az első napunk, mert 3 munkanap kell ahhoz, hogy megkapjuk a kínai vízumainkat Tibetbe. Majd az első nap folyamán még terep szemlét tartunk, körbe sétáljuk a szállás helyünket, hogy megismerjük a környéket és eltudjunk igazodni Thamel városrészben, majd közösen vacsizunk egy jót az ikonikus Yak étteremben.

Második és Harmadik napok, szintén Katmandu. Arra számítanunk kell, hogy a monszun kellős közepére érünk oda, de a két “nagy látnivaló” sztupát megfogjuk nézni. Egyet a második napunkon, egyet a harmadikon. Ez a két helyszín a Boudhanáth és a Szvajambhubanáth sztupák. Itt tudtok róluk bővebben olvasni. Hogy melyik nap fogjuk őket megcsinálni azaz eső helyzettől függ majd, mert a Boudhanáth sztupás nap egy komolyabb út, sok autózással és ott több időt is elszoktunk eltölteni. Így ezt a kiruccanást ejtjük meg majd a szárazabb napon.

Viszont a másik út hajnalán, hogy még több élmény érjen bennünket, elsétálhatunk a koronázási térre is, ahol elég korán beindul a helyi piac és akkor azért bele pillanthatunk a helyiek életébe is. Valamint ezen a napon, ha szükségünk lenne valami túra felszerelésre a tibeti három napos hegy menetre, akkor arra is lesz időnk!

A negyedik napon át repülünk Laszába, Tibet fővárosába. Ez egy 1 óra 40 perces járat, plusz 2 db 50-60 perces autózással a szálláshelyek és a repterek között.

Az ötödik napon meglátogatjuk a Potala Palotát, a 999 szobából álló erőd/palotát, ami korábban a tibeti  hatalom és országlás központja volt. Majd a Jokhang kolostort (sokak szerint Tibet legfontosabb temploma) és a Norbulingka Palotát is, ami sokáig a Dalai Lámák nyári rezidenciájaként szolgált, és nem mellesleg Tibet legnagyobb parkja veszi körül. Ezen a napon 3600 és 3700 méter között fogunk mászkálni, tehát elindul az akklimatizáció.

A hatodik nap folyamán kicsit kiautózunk Laszából és meglátogatjuk a Drepung és a Sera kolostorokat is. Majd egy kicsit körbe szimatolunk a Barkhor piacon, ahol az ázsiai piacokhoz hűen minden van. Pontosabban minden is.

A hetedik napunkon átautózunk Gyantse faluba, ahol meglátogatjuk az erődöt és a Pelkhor kolostort. Itt már pár méter híján 4000 méteren leszünk.

A nyolcadik napon átautózunk Shigatse városba, Tibet második legnagyobb városába és felkeressük azt az ősi templomot, amit még az első Dalai Láma alapított.

A kilencedik napon át autózunk Saga városába és itt majdnem 5000 méteren töltjük majd az éjszakát. Itt még feltölthetjük a készleteinket a zarándoklatra.

A tizedik napon átmegyünk Darchenbe, ahonnan már tisztán látszik a Kailash hegy.

Tizenegyedik – Tizenharmadik nap: Az első reggel elautózás a nagy imaoszlopig, ahonnan elindul a zarándoklat. Majd 3 nap alatt megkerüljük a szent Kailash hegyet.

 • Az első napunk célja Dirapuk lesz, ami 4860 méteren lesz és kb. 6-7 óra oda a séta. Ott rendes téglaházas szálláshelyünk lesz.
 • A második nap a durva nap. Séta 10-11 óra. Úticél Zutulpuk 4790 méteren, de útközben át kell keljünk a Dolma hágón 5636 méteres magaslatban! A szállás itt egyszerű, de rendes téglaszállás!
 • A harmadik napon csak lesétálunk Chongodba és onnan kocsival át a Manasarowara tóhoz, ahonnan a Védák szerint a Gangesz ered. Ott is fogunk éjszakázni.

Tizennegyedik napunk folyamán vissza autózunk Saga városkájába.

A tizenötödik napunkon elautózunk a nepáli határra, Kerongba. Ez a kis városka 2700 méteren van, itt már igencsak felfog üdülni a kis szervezetünk.

A tizenhatodik napon leautózunk Katmanduba, ez egy 140 kilométeres út, kb. 5-6 óra. És itt már vissza is értünk a melegbe, és az esőbe! Majd durván lazulunk, pihenünk és persze vásárolunk.

A tizenhetedik napon haza indulunk!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Utazás/Zarándoklatok
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

3 Responses to Tibet és Kailash hegy zarándoklat!

 1. Keresztes Beatrix szerint:

  Szia Ádám, küldesz errôl anyagi infot! Értem én, h durva túra, de milyrn fizikum kell? Milyen idôjárásra kell számítani? Mennyi es milyen ruházat szükséges? (Gobdolom cipelünk végig mindent) Étkezések hogy lesznek megoldva? Huh, remélem kapik választ ?
  Köszönöm! K. Beatrix

 2. Kányási Péter szerint:

  Ez a túra még van? Az árról kaphatok információt, és hogy előre láthatólag mikor indul?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük