Tibet és Kailash hegy zarándoklat!

Első nap megérkezünk Katmanduba. Ezt úgy kell majd megejtenünk, hogy Hétfőtől-Szerdáig legyen Katmanduban az első napunk, mert 3 munkanap kell ahhoz, hogy megkapjuk a kínai vízumainkat Tibetbe. Majd az első nap folyamán még terep szemlét tartunk, körbe sétáljuk a szállás helyünket, hogy megismerjük a környéket és eltudjunk igazodni Thamel városrészben, majd közösen vacsizunk egy jót az ikonikus Yak étteremben.

Második és Harmadik napok, szintén Katmandu. Arra számítanunk kell, hogy a monszun kellős közepére érünk oda, de a két “nagy látnivaló” sztupát megfogjuk nézni. Egyet a második napunkon, egyet a harmadikon. Ez a két helyszín a Boudhanáth és a Szvajambhubanáth sztupák. Itt tudtok róluk bővebben olvasni. Hogy melyik nap fogjuk őket megcsinálni azaz eső helyzettől függ majd, mert a Boudhanáth sztupás nap egy komolyabb út, sok autózással és ott több időt is elszoktunk eltölteni. Így ezt a kiruccanást ejtjük meg majd a szárazabb napon.

Viszont a másik út hajnalán, hogy még több élmény érjen bennünket, elsétálhatunk a koronázási térre is, ahol elég korán beindul a helyi piac és akkor azért bele pillanthatunk a helyiek életébe is. Valamint ezen a napon, ha szükségünk lenne valami túra felszerelésre a tibeti három napos hegy menetre, akkor arra is lesz időnk!

A negyedik napon át repülünk Laszába, Tibet fővárosába. Ez egy 1 óra 40 perces járat, plusz 2 db 50-60 perces autózással a szálláshelyek és a repterek között.

Az ötödik napon meglátogatjuk a Potala Palotát, a 999 szobából álló erőd/palotát, ami korábban a tibeti  hatalom és országlás központja volt. Majd a Jokhang kolostort (sokak szerint Tibet legfontosabb temploma) és a Norbulingka Palotát is, ami sokáig a Dalai Lámák nyári rezidenciájaként szolgált, és nem mellesleg Tibet legnagyobb parkja veszi körül. Ezen a napon 3600 és 3700 méter között fogunk mászkálni, tehát elindul az akklimatizáció.

A hatodik nap folyamán kicsit kiautózunk Laszából és meglátogatjuk a Drepung és a Sera kolostorokat is. Majd egy kicsit körbe szimatolunk a Barkhor piacon, ahol az ázsiai piacokhoz hűen minden van. Pontosabban minden is.

A hetedik napunkon átautózunk Gyantse faluba, ahol meglátogatjuk az erődöt és a Pelkhor kolostort. Itt már pár méter híján 4000 méteren leszünk.

A nyolcadik napon átautózunk Shigatse városba, Tibet második legnagyobb városába és felkeressük azt az ősi templomot, amit még az első Dalai Láma alapított.

A kilencedik napon át autózunk Saga városába és itt majdnem 5000 méteren töltjük majd az éjszakát. Itt még feltölthetjük a készleteinket a zarándoklatra.

A tizedik napon átmegyünk Darchenbe, ahonnan már tisztán látszik a Kailash hegy.

Tizenegyedik – Tizenharmadik nap: Az első reggel elautózás a nagy imaoszlopig, ahonnan elindul a zarándoklat. Majd 3 nap alatt megkerüljük a szent Kailash hegyet.

 • Az első napunk célja Dirapuk lesz, ami 4860 méteren lesz és kb. 6-7 óra oda a séta. Ott rendes téglaházas szálláshelyünk lesz.
 • A második nap a durva nap. Séta 10-11 óra. Úticél Zutulpuk 4790 méteren, de útközben át kell keljünk a Dolma hágón 5636 méteres magaslatban! A szállás itt egyszerű, de rendes téglaszállás!
 • A harmadik napon csak lesétálunk Chongodba és onnan kocsival át a Manasarowara tóhoz, ahonnan a Védák szerint a Gangesz ered. Ott is fogunk éjszakázni.

Tizennegyedik napunk folyamán vissza autózunk Saga városkájába.

A tizenötödik napunkon elautózunk a nepáli határra, Kerongba. Ez a kis városka 2700 méteren van, itt már igencsak felfog üdülni a kis szervezetünk.

A tizenhatodik napon leautózunk Katmanduba, ez egy 140 kilométeres út, kb. 5-6 óra. És itt már vissza is értünk a melegbe, és az esőbe! Majd durván lazulunk, pihenünk és persze vásárolunk.

A tizenhetedik napon haza indulunk!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Utazás
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

3 Responses to Tibet és Kailash hegy zarándoklat!

 1. Keresztes Beatrix szerint:

  Szia Ádám, küldesz errôl anyagi infot! Értem én, h durva túra, de milyrn fizikum kell? Milyen idôjárásra kell számítani? Mennyi es milyen ruházat szükséges? (Gobdolom cipelünk végig mindent) Étkezések hogy lesznek megoldva? Huh, remélem kapik választ ?
  Köszönöm! K. Beatrix

 2. Kányási Péter szerint:

  Ez a túra még van? Az árról kaphatok információt, és hogy előre láthatólag mikor indul?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük