A II. Dharma Duma előadás témája, a Dharma…

A Védikus rendszer leginkább egy kulturális hovatartozás, és nem igazán egy vallás. Ennek a rendszernek nincs egységes intézménye, így minden más uniformizálódott egyházi külsősége sincs.

Viszont hatalmas mennyiségű tudást, praktikus tudást és tapasztalati tudást ajánl és javasol követőinek. Pl.  azt is, hogy próbáljuk életünket a következő fogalmak időrendi és egymásra épülő megélései mentén teljesíteni:

  • Dharma (ön és világrendismeret végett elért megvalósítások)
  • Artha (materiális gyarapodás)
  • Káma (felelősségteljes életélvezet)
  • Moksha (halálkori felszabadulás)

Tehát a mi egyéni személyiségünk és erősségeink mentén legyünk tevékenyek (dharma), az ebből eredő anyagi lehetőségeket használjuk felelősségteljesen (artha), az aktív éveink után merjük élvezni a megszervezett javainkat, de természetesen a dharma és az artha koncepciók értékrendje szerint (káma), majd életünk végén, egy kellemes és jó élet után érjük el a felszabadulást (moksha).

Szerintem ez egy hasznos előadás lesz, hiszen egy olyan érában élünk, ahol a pdf számítógépes fájl formátum a világ negyedik legnépszerűbb vallása. (Persze ez csak egy vicc! De valahol meg mégsem.)

Az előadás: Augusztus 11-én lesz a Feneketlen tónál, a Hemingway étterem mögött 18 és 20 óra között. Az óra díjazása felajánlás jellegű. A befolyó összeg az én indiai iskolámhoz fog kerülni. 

Itt direkt azért írtam felajánlást. Mert sajnos az adomány nekünk nyugaton azt jelenti, hogy én segíttek valakinek, valamivel, ami nekem már nem is kell. Aprópénz, kinőtt ruha, stb… A felajánlás meg azt jelenti, hogy mi felajánlunk valamit, annak cserébe, hogy jelen esetben tudást kaptunk. Ez nekünk jó!

Tehát kaptunk és adhatunk vissza is. Sőt az összeg végcélja végett ez még áldást is hoz ránk, tehát ne adományt adjatok, hanem készüljetek felajánlással. És hopp már itt is volt az igazi, hamisítatlan és kulturális Dharma Duma tanítás.

Om Tat Sat

Baktai Ádám, Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Készüljetek kérdésekkel!

 

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .