A II. Dharma Duma előadás témája, a Dharma…

A Védikus rendszer leginkább egy kulturális hovatartozás, és nem igazán egy vallás. Ennek a rendszernek nincs egységes intézménye, így minden más uniformizálódott egyházi külsősége sincs.

Viszont hatalmas mennyiségű tudást, praktikus tudást és tapasztalati tudást ajánl és javasol követőinek. Pl.  azt is, hogy próbáljuk életünket a következő fogalmak időrendi és egymásra épülő megélései mentén teljesíteni:

  • Dharma (ön és világrendismeret végett elért megvalósítások)
  • Artha (materiális gyarapodás)
  • Káma (felelősségteljes életélvezet)
  • Moksha (halálkori felszabadulás)

Tehát a mi egyéni személyiségünk és erősségeink mentén legyünk tevékenyek (dharma), az ebből eredő anyagi lehetőségeket használjuk felelősségteljesen (artha), az aktív éveink után merjük élvezni a megszervezett javainkat, de természetesen a dharma és az artha koncepciók értékrendje szerint (káma), majd életünk végén, egy kellemes és jó élet után érjük el a felszabadulást (moksha).

Szerintem ez egy hasznos előadás lesz, hiszen egy olyan érában élünk, ahol a pdf számítógépes fájl formátum a világ negyedik legnépszerűbb vallása. (Persze ez csak egy vicc! De valahol meg mégsem.)

Az előadás: Augusztus 11-én lesz a Feneketlen tónál, a Hemingway étterem mögött 18 és 20 óra között. Az óra díjazása felajánlás jellegű. A befolyó összeg az én indiai iskolámhoz fog kerülni. 

Itt direkt azért írtam felajánlást. Mert sajnos az adomány nekünk nyugaton azt jelenti, hogy én segíttek valakinek, valamivel, ami nekem már nem is kell. Aprópénz, kinőtt ruha, stb… A felajánlás meg azt jelenti, hogy mi felajánlunk valamit, annak cserébe, hogy jelen esetben tudást kaptunk. Ez nekünk jó!

Tehát kaptunk és adhatunk vissza is. Sőt az összeg végcélja végett ez még áldást is hoz ránk, tehát ne adományt adjatok, hanem készüljetek felajánlással. És hopp már itt is volt az igazi, hamisítatlan és kulturális Dharma Duma tanítás.

Om Tat Sat

Baktai Ádám, Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Készüljetek kérdésekkel!

 

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük