A Hét Ájurvédikus Receptje: Továbbszőjük a tavaszi zöldek hatásaink a felsorolását… és előtérbe kerül egy kis gyurma tanácsadás is!

al beckles is sok túrót evett, mert 27 éves vegetáriánus testépítő karrierje alatt, több mint 100 versenyen vett részt. volt világbajnok, mr. olympia második 55 és 56 évesen is, és 61 évesen is nyert még bajnokságot…

Arról már volt szó, hogy Márciusban eljön a retek ideje és nem sokkal később általában a spenót is feltűnik a piacokon. A spenót az egyik legideálisabb étel azoknak, akik aktívabban mozognak, és erről bővebben itt tudtok olvasni, de most igazából arra összpontosítanék, hogy eláruljak nektek egy apró kis indiai főzős titkot a spenótról.

A klasszikus, indiai, hagyományos templomi főzés kultúrájában azt mondják, hogy a spenót úgy készül el igazán finoman, ha pont ugyanannyi vajat használunk fel a főzésnél, mint amennyi spenótot. És akkor itt várnék is egy picit, hogy ízlelgetni tudjátok ezt a mondatot.

De visszatérve a tavaszhoz, Március végére megszokott érkezni a medvehagyma. Ennek a növénynek semmi köze a hagymához, sőt a nevét arról kapta, hogy a medvék nagyon szeretik, valószínűleg azért, mert egy hihetetlen gyógynövény. A medvehagyma vízhajtó, és méregtelenítő hatású, tisztítja a vért és a vesét, de kiváló a belekre és a gyomorra is.

Mivel a medvehagyma évente csak egyszer terem, és frissen, sőt nyersen az igazi, hogy a rendkívüli gyógyhatásai minél erőteljesebben tudják kifejteni a hatásukat, leírnék egy hihetetlenül egyszerű receptet:

A medvehagymát apróra vágjuk, és belekeverjük túróba, némi olíva és kapri bogyó társaságában, persze egy kis só és bors kíséretében! Olíva olajt és/vagy tejfölt is használhatunk arra, hogy picit selymesebb legyen a kencénk. Magyarosra véve a figurát, szimplán ki kell hagyni a bogyókat és jöhet egy kis piros paprika őrlemény. De az már kb. körözött lesz, mert a medvehagymának azért van egy kis hagyma bukéja.

Ez egyébként nemcsak egy finom és egészséges étel, de kiváló azok számára is, akik intenzívebb mozgásba kezdenek, így a tavasz eljövetelével!

Hiszen a túró egy brutális gyúrós kaja, mert a túróban lévő fehérje, valójában egy kazein nevű fehérje, ami az egyik leglassabb felszívódású protein. A kazein adta aminosav löket kb. 3-4 órával az étkezés után éri el a csúcsát a vérünkben, így intenzívebb edzések után kiváló arra, hogy izmaink jó sokáig kapjanak enni a szervezetünktől, és ne az izmainkhoz nyúljon táplálék gyanánt.

A másik hatalmas előnye a kazein fehérjének, hogy nagyon magas a kalcium tartalma, ami így még jobb a testünknek, ha sokat mozgók vagyunk. Egyébként a fehérje feldolgozásához a szervezetünk, kalciumot használ fel, szóval minél magasabb a kalcium tartalma egy fehérje forrásnak, annál kevesebbet von el a testünktől az emésztés folyamán az anyagcserénk.

Szóval jön a tavasz, és az emberek jobban odafigyelnek arra, hogy hogyan néznek ki, többet edzenek, és már le is lehet vetkőzni egy picit. Sőt végre ki lehet menni a szabadba, és a napra, így még azok is futnak, sétálnak, és bringáznak egy kicsit, akik általában nem mozognak annyit. Szóval ha mozgunk akkor együnk sok túrót, medvehagymát és spenótot.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ui: Még egy erősítő jóga eledel recept…

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Blog/Gasztro Blog, Gasztro Blog Vegáknak
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük