A hét Ájurvédikus receptje: Allergia gyógymód…

pyA tavalyelőtti recepteket igen jól viseltétek, de páran nem voltatok elragadtatva a főzőcskézéstől, szóval ebben a receptben nincs főzőcske, nincsenek orrmosásos praktikák, csak tiszta egyszerű pránajáma légzések a klasszikus Hatha Jógából.

Ha ezt a 4 légzést megcsináljuk ebben a sorrendben, akkor nem kell kencézgetni, hosszúborsot káposztalében áztatni, stb.

Első légzés: Csandra és Szúrja Bhédana légzés, azaz a Hold és a Nap útjainak tisztítása:

Ezek egyszerű egy oldalas légzések, magyarán befogjuk az egyik orrlyukunkat, majd be és ki lélegzünk háromszor a túl oldalon, utána persze átváltunk a másik oldalra is.

Második légzés: Bhasztrika légzés, azaz Fújtató légzés:

Mindkét orrunkon keresztül erőteljes ki-be légzést produkálunk, 21szer.

Harmadik légzés: Udzsajji, azaz Győzedelmes Pránajáma:

Itt az orrlyukainkat tágítva, (nem kézzel tágítjuk, elég erősebb belélegzéssel) úgy lélegzünk be, hogy egy „SZ” hangot halljunk és kilégzéskor összepréselve az orrlyukainkat, (szintén nem kézzel, elég ha összehúzzuk az orrcimpáinkat) meg egy „H” hangot lélegzünk ki.

Itt a fő hatás a hosszabb kilégzés miatt üt be, mivel a hosszú kilégzés mindig pihenteti és nyugtatja a szervezetünket. Edzésnél, fizikai munkánál, de még a hirtelen mély légzéses és elnyújtott hosszú kilégzéses sírásnál is ezen módon nyugtatjuk a testünket-lelkünket. 4-5 percig csináljuk ezt a légzést.

Negyedik légzés: Kapalabhati légzés, azaz homloktisztító légzés:

A belégzés marad a harmadik légző gyakorlatból, tehát lassan egyenletesen „Sz” hangot szívunk be, tágított orrlyukakkal, de a kilégzést hirtelen és gyors kifújással visszük véghez, szintén az orrunkon keresztül. 12 ismétlést ajánlanék.

És ennyi, Táááá Dááááá!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Jóga
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

2 Responses to A hét Ájurvédikus receptje: Allergia gyógymód…

  1. Visszajelzés: A hét Ájurvéda receptje: Nyár közepi/végi regenerálódás, vagyis az Ájurvédikus fürdő kúrák rejtelmei I. rész… | Bhakti Kutir

  2. Juhász Jóizsefné szerint:

    Nagyon köszönöm! Nekem is
    el kél a segítség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük