A Hét Ájurvédikus Receptje: A tavaszi és nyári lehetőségek a vitamin pótlásra…

amlaA mi éghajlati övünkön a tavasz és a nyár azaz időszak, amikor pótolhatjuk a szervezetünk vitamin tartalékait, amivel felkészíthetjük magunkat a következő téli szakaszra! Vagy éppen amivel össze kapjuk magunkat  az elmúlt tél után.

A téli szezon 2 fő problémája az, hogy a hideg miatt kevesebb folyadékot viszünk be és az, hogy az étel amit megeszünk, vagy vermes és régi, vagy pedig hungarocellből előállított műanyag kaja. A tél hatását leginkább a bőrünkön szoktuk észrevenni, ami az évszak végére fénytelen, száraz és sápadttá válik. De higgyétek el belül is kibillen ez-az.

De természetesen ha a tél rossz hatásait kitudjuk iktatni a szervezetünkből, akkor a tél okozta kellemetlen tünetek is elmúlnak majd.

A napi minimum felnőtt folyadék bevitel 2 liter és 3 deciliter kellene, hogy legyen. Egy kardiológus doki szerint, akivel beszéltem és semmi köze a természetes gyógymódokhoz, ha megiszunk 2.8 liter folyadékot per nap, akkor a szívünket is teljesen karban tudjuk tartani. Mert az a mennyiségű folyadék már egyensúlyban tartja a nátrium-kálium ion pumpánkat is! A szív specialista szerint még a rossz genetikai hajlamainkból eredő szív problémáink sem bukkannak elő ennyi folyadék beviteltől.

Ha már megvan a megfelelő folyadék bevitel, akkor elkezdhetünk rá gyúrni a vitamin bevitelre is.

Természetesen az Ájurvéda a szerves vitaminok és nyomelemek bevitelét javasolja. A mesterségesen előállított d aszkorbinsav, nem C-vitamin! Sőt minden más szervetlen cuccot sokkal nehezebben dolgoz fel a szervezetünk, mint a természetes forrásból eredő anyagokat.

Szóval amint elkezdenek bejönni a friss tavaszi zöldségek és gyümölcsök azonnal menjünk rájuk. Az Ájurvéda ajánlása az, hogy ilyenkor a friss zöldeket lé formájában is fogyasszuk, mert míg mondjuk, 10-12 darab gyümölcsöt vagy zöldséget nem tudunk meg enni egy huzatra, ugyanennyi mennyiségnek a levét simán meg tudjuk inni, 10-15 perc alatt lassan, nyugodtan, ájurvédikusan, jógikusan.

Ezekből a levekből potenciálisan úgy tudjuk a vitaminok és nyomelemek felszívódását erősíteni, ha hozzá adunk némi gyömbért, mézet és amlát. A gyömbér és méz minden gyógynövény vagy gyümölcs vitamin, nyomelem és tápértékének felszívódását serkenti. Az amla, az indiai egres pedig egy igazi C-vitamin bomba.  

Az amlában, ami egy ping-pong labda nagyságú gyümölcs, 3000 mg C-vitamin van, ami nagyjából ugyanannyi, mint 20 db narancsban a fellelhető mennyiség. De az amla nem savas gyümölcs, hanem fanyar, tehát nem pisiljük ki a vitaminok 90%-át az első ürítésnél, hanem a vitaminok beívódnak a gyomor és belek nyálkahártyáiba és lassan szívódnak fel onnan.

Tehát a recept egyszerű, 2-3 dl zöldség és/vagy gyümölcs lé, egy mokkás kanál méz, egy kevés gyömbér és amla.

Om Tat sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Ui: Amlát itt tudsz rendelni tiszta, bevizsgált forrásból

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

16 Responses to A Hét Ájurvédikus Receptje: A tavaszi és nyári lehetőségek a vitamin pótlásra…

 1. Krisztina szerint:

  Az amlát, hol lehet beszerezni?

  • baktai ádám szerint:

   Egy indiai cég bejött tízen x ájurvédikus szerrel, az amla az egyik. Most már oéti száma is van, tehát bio boltokban, gyógyszertárakban is valószínű, hogy megrendelhető, de természetesen mi is betudjuk szerezni a Bhakti Kutirban. Üdv,
   Baktai Ádám

 2. Krisztina szerint:

  Honnan lehet tudni, hogy ki Kapha, ki Vata, és ki Pitta testalkatú?

  • baktai ádám szerint:

   Jó kérdés, valószínű, hogy hamarosan felteszek majd egy egész ájurvédikus kérdőívet arról, hogy ki milyen alkatú. De röviden a Vaták picik, vékonyak, egy hangyányit aggódóbbak, és alul működésre hajlamosak, mint pl. alacsony vérnyomás, hideg kezek-lábak, picit lassabb emésztés, szárazabb bőr, stb. A Pitták a heves, pörgős, túlműködők. Ők a savasodásra, és a gyulladásokra hajlamosabbak, meg az agresszióra is. A Kaphák a húsibb, jó kedélyű, de picit az eltunyulásra hajlamosak. Nekik is lehet picit lassabb az emésztésűk, mint a Vatáknak.
   Üdv,
   Baktai Ádám

 3. Cenova Nati szerint:

  Szia Ádám!
  Lehet,hogy volt róla szó a tanfolyamon, de gondolom az amlát távol keleti üzletekben be tudom szerezni mostanság.Vajon ültethető nálunk?
  Más: Mit ajánlasz,frissítőként egy 4 órás írásbeli vizsgára? Ha tudsz sos-ben válaszolj légyszíves, mivel hétfő délután lesz a vizsga( pitta tipusra).
  Köszönettel: Nati

  • baktai ádám szerint:

   Szia Nati,
   A Krisztina és a Judit kérdésére már válaszoltam, az amlával kapcsolatosan. De a Bhakti Kutiron keresztül is be tudod szerezni.
   Az ájurvédában használt brahminál nincs jobb agy és memóriaserkentő a világon, de így 1-2 nap távlatában még nem tudja kifejteni hatását. Ilyenkor sos-ben talán a keserű íz fogyasztása a legjobb. Amennyire a testet bontja, olyannyira serkenti az agyműködést a keserű íz. Ma is és holnap is 2x -2x igyál meg egy jó 2-3 dl keserű teát. Pittáknak bármilyen keserű jó, tárnics, szenna, cickafarkfű, aranypecsét, stb.
   Üdv,
   Baktai Ádám

 4. Judit szerint:

  Hari Ádám!

  Amlát hol lehet beszerezni?

  Köszi, Judit 🙂

  • baktai ádám szerint:

   A Krisztina kérdésére leírtam, hogy van egy indiai cég, stb, de elfelejetettem leírni azt, hogy 6850 Hufba kerül náluk, az összes gyógynövény fajtájuk, és ezek egy 3 hónapos kúrára értendők.
   Üdv,
   Baktai Ádám

 5. Cenova Nati szerint:

  Helló Ádám!
  Köszönöm a gyors válaszod.
  szia: Nati

 6. baktai ádám szerint:

  Tündérke nagyon szivesen és képzeld szereztem amlát Indiából!!
  Üdv, Ádám Om Tat Sat

 7. Luna szerint:

  Szia Ádám!

  Jan.31-től csináltam a 3-hetes (citromosvizes, 3-napig fehérjementes) kúrát, amit megbeszéltünk, és ezután elkezdtem a fűszerezést… Márc.11-én voltam vérvételen… 18-án megkaptam a leletemet, és egy db csillag sincs rajta, szóval minden értékem tökéletes! Nincs pajzsmirigy problémám! 🙂
  Köszönöm Neked. 😀

  Ha megírtam a diplomamunkámat (és lesz egy kis szabadidőm), május elején szeretnék még elmenni hozzád, hátha a parlagfű-allergiámra is tudnál mondani valamit, amitől megszűnik…

  Üdv: Luna

 8. Judit szerint:

  Hari Ádám!

  És lehet tőled vásárolni ezek szerint amlát?

 9. baktai ádám szerint:

  Igen, mert most van kisebb dobozosom is meg nagy 3 hónapra elegendő nagy dobozosom is.
  üdv,

 10. Ági szerint:

  Szia Ádám, csak egy kérdésem lenne. Múlt héten voltam nálad és azóta is csinálom az általad ajánlottakat. Akkor is említettem hogy már kb. 3. hete iszom reggelente a Trifalát, de ma már másodszor hánytam a reggeli adag után. Ez normális?
  Esetleg ez is a tisztuláshoz tartozik?
  Üdv. Ági

 11. Visszajelzés: A Hét Ájurvédikus Receptje: Tavaszi Kúrák, a meleg eljövetelével… - Egészség Extra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük