A Hét Ájurvédikus Receptje: A tavaszi és nyári lehetőségek a vitamin pótlásra…

amlaA mi éghajlati övünkön a tavasz és a nyár azaz időszak, amikor pótolhatjuk a szervezetünk vitamin tartalékait, amivel felkészíthetjük magunkat a következő téli szakaszra! Vagy éppen amivel össze kapjuk magunkat  az elmúlt tél után.

A téli szezon 2 fő problémája az, hogy a hideg miatt kevesebb folyadékot viszünk be és az, hogy az étel amit megeszünk, vagy vermes és régi, vagy pedig hungarocellből előállított műanyag kaja. A tél hatását leginkább a bőrünkön szoktuk észrevenni, ami az évszak végére fénytelen, száraz és sápadttá válik. De higgyétek el belül is kibillen ez-az.

De természetesen ha a tél rossz hatásait kitudjuk iktatni a szervezetünkből, akkor a tél okozta kellemetlen tünetek is elmúlnak majd.

A napi minimum felnőtt folyadék bevitel 2 liter és 3 deciliter kellene, hogy legyen. Egy kardiológus doki szerint, akivel beszéltem és semmi köze a természetes gyógymódokhoz, ha megiszunk 2.8 liter folyadékot per nap, akkor a szívünket is teljesen karban tudjuk tartani. Mert az a mennyiségű folyadék már egyensúlyban tartja a nátrium-kálium ion pumpánkat is! A szív specialista szerint még a rossz genetikai hajlamainkból eredő szív problémáink sem bukkannak elő ennyi folyadék beviteltől.

Ha már megvan a megfelelő folyadék bevitel, akkor elkezdhetünk rá gyúrni a vitamin bevitelre is.

Természetesen az Ájurvéda a szerves vitaminok és nyomelemek bevitelét javasolja. A mesterségesen előállított d aszkorbinsav, nem C-vitamin! Sőt minden más szervetlen cuccot sokkal nehezebben dolgoz fel a szervezetünk, mint a természetes forrásból eredő anyagokat.

Szóval amint elkezdenek bejönni a friss tavaszi zöldségek és gyümölcsök azonnal menjünk rájuk. Az Ájurvéda ajánlása az, hogy ilyenkor a friss zöldeket lé formájában is fogyasszuk, mert míg mondjuk, 10-12 darab gyümölcsöt vagy zöldséget nem tudunk meg enni egy huzatra, ugyanennyi mennyiségnek a levét simán meg tudjuk inni, 10-15 perc alatt lassan, nyugodtan, ájurvédikusan, jógikusan.

Ezekből a levekből potenciálisan úgy tudjuk a vitaminok és nyomelemek felszívódását erősíteni, ha hozzá adunk némi gyömbért, mézet és amlát. A gyömbér és méz minden gyógynövény vagy gyümölcs vitamin, nyomelem és tápértékének felszívódását serkenti. Az amla, az indiai egres pedig egy igazi C-vitamin bomba.  

Az amlában, ami egy ping-pong labda nagyságú gyümölcs, 3000 mg C-vitamin van, ami nagyjából ugyanannyi, mint 20 db narancsban a fellelhető mennyiség. De az amla nem savas gyümölcs, hanem fanyar, tehát nem pisiljük ki a vitaminok 90%-át az első ürítésnél, hanem a vitaminok beívódnak a gyomor és belek nyálkahártyáiba és lassan szívódnak fel onnan.

Tehát a recept egyszerű, 2-3 dl zöldség és/vagy gyümölcs lé, egy mokkás kanál méz, egy kevés gyömbér és amla.

Om Tat sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

16 Responses to A Hét Ájurvédikus Receptje: A tavaszi és nyári lehetőségek a vitamin pótlásra…

 1. Krisztina szerint:

  Az amlát, hol lehet beszerezni?

  • baktai ádám szerint:

   Egy indiai cég bejött tízen x ájurvédikus szerrel, az amla az egyik. Most már oéti száma is van, tehát bio boltokban, gyógyszertárakban is valószínű, hogy megrendelhető, de természetesen mi is betudjuk szerezni a Bhakti Kutirban. Üdv,
   Baktai Ádám

 2. Krisztina szerint:

  Honnan lehet tudni, hogy ki Kapha, ki Vata, és ki Pitta testalkatú?

  • baktai ádám szerint:

   Jó kérdés, valószínű, hogy hamarosan felteszek majd egy egész ájurvédikus kérdőívet arról, hogy ki milyen alkatú. De röviden a Vaták picik, vékonyak, egy hangyányit aggódóbbak, és alul működésre hajlamosak, mint pl. alacsony vérnyomás, hideg kezek-lábak, picit lassabb emésztés, szárazabb bőr, stb. A Pitták a heves, pörgős, túlműködők. Ők a savasodásra, és a gyulladásokra hajlamosabbak, meg az agresszióra is. A Kaphák a húsibb, jó kedélyű, de picit az eltunyulásra hajlamosak. Nekik is lehet picit lassabb az emésztésűk, mint a Vatáknak.
   Üdv,
   Baktai Ádám

 3. Cenova Nati szerint:

  Szia Ádám!
  Lehet,hogy volt róla szó a tanfolyamon, de gondolom az amlát távol keleti üzletekben be tudom szerezni mostanság.Vajon ültethető nálunk?
  Más: Mit ajánlasz,frissítőként egy 4 órás írásbeli vizsgára? Ha tudsz sos-ben válaszolj légyszíves, mivel hétfő délután lesz a vizsga( pitta tipusra).
  Köszönettel: Nati

  • baktai ádám szerint:

   Szia Nati,
   A Krisztina és a Judit kérdésére már válaszoltam, az amlával kapcsolatosan. De a Bhakti Kutiron keresztül is be tudod szerezni.
   Az ájurvédában használt brahminál nincs jobb agy és memóriaserkentő a világon, de így 1-2 nap távlatában még nem tudja kifejteni hatását. Ilyenkor sos-ben talán a keserű íz fogyasztása a legjobb. Amennyire a testet bontja, olyannyira serkenti az agyműködést a keserű íz. Ma is és holnap is 2x -2x igyál meg egy jó 2-3 dl keserű teát. Pittáknak bármilyen keserű jó, tárnics, szenna, cickafarkfű, aranypecsét, stb.
   Üdv,
   Baktai Ádám

 4. Judit szerint:

  Hari Ádám!

  Amlát hol lehet beszerezni?

  Köszi, Judit 🙂

  • baktai ádám szerint:

   A Krisztina kérdésére leírtam, hogy van egy indiai cég, stb, de elfelejetettem leírni azt, hogy 6850 Hufba kerül náluk, az összes gyógynövény fajtájuk, és ezek egy 3 hónapos kúrára értendők.
   Üdv,
   Baktai Ádám

 5. Cenova Nati szerint:

  Helló Ádám!
  Köszönöm a gyors válaszod.
  szia: Nati

 6. baktai ádám szerint:

  Tündérke nagyon szivesen és képzeld szereztem amlát Indiából!!
  Üdv, Ádám Om Tat Sat

 7. Luna szerint:

  Szia Ádám!

  Jan.31-től csináltam a 3-hetes (citromosvizes, 3-napig fehérjementes) kúrát, amit megbeszéltünk, és ezután elkezdtem a fűszerezést… Márc.11-én voltam vérvételen… 18-án megkaptam a leletemet, és egy db csillag sincs rajta, szóval minden értékem tökéletes! Nincs pajzsmirigy problémám! 🙂
  Köszönöm Neked. 😀

  Ha megírtam a diplomamunkámat (és lesz egy kis szabadidőm), május elején szeretnék még elmenni hozzád, hátha a parlagfű-allergiámra is tudnál mondani valamit, amitől megszűnik…

  Üdv: Luna

 8. Judit szerint:

  Hari Ádám!

  És lehet tőled vásárolni ezek szerint amlát?

 9. baktai ádám szerint:

  Igen, mert most van kisebb dobozosom is meg nagy 3 hónapra elegendő nagy dobozosom is.
  üdv,

 10. Ági szerint:

  Szia Ádám, csak egy kérdésem lenne. Múlt héten voltam nálad és azóta is csinálom az általad ajánlottakat. Akkor is említettem hogy már kb. 3. hete iszom reggelente a Trifalát, de ma már másodszor hánytam a reggeli adag után. Ez normális?
  Esetleg ez is a tisztuláshoz tartozik?
  Üdv. Ági

  • baktai ádám szerint:

   A terápiás hányás tisztító jellegű, de azért nem kellene ilyen hatásának lenni a triphalának. Szerintem kezdj el tablettás formátumú triphalát szedni. Akkor majd nem fogod érezni az ízét.
   Üdv,

 11. Visszajelzés: A Hét Ájurvédikus Receptje: Tavaszi Kúrák, a meleg eljövetelével… - Egészség Extra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük