A hét Ájurvéda receptje: Egy Ájurvédikus reggeli recept a hideg évszakokra…

upmaA hideg napokra az Ájurvédában az upmát, vagyis egy zöldséges búzadarát javasolnak reggelire, mert a búzadara magasan tartja a testhő háztartásunkat. Főként azoknak, akik már korán reggel elindulnak, így ameddig egy kicsit felmelegszik az idő, a magasabb testhőmérsékletünk megvéd bennünket a megfázástól.

Ennek az ételnek az elkészítése a legegyszerűbb Ájurvédikus főzés technikával is megfőzhető, és a fűszerezése sem bonyolult. Az étel elkészítési ideje max. 10-15 perc főként, ha csak néhány emberre főzünk.

Íme a recept:

  • Pici ghín vagy valami jóféle olajon megpirítunk némi apróra vágott hagymát és/vagy gyömbért, és amikor üvegesre pirult a hagyma és megbarnult a gyömbér szeletek szélei, kipattogtatunk egy kis római köményt és fekete mustármagot a zsiradékban. (Ha, picit zöldségesebben szeretjük, akkor vékonyra szelt répát, paprikát, pici rózsákra szedett karfiolt, de akár sós mogyorót is keverhettünk az olajba. De akár egy kis csípőset is bele csempészhetünk, télen az még ajánlott is!)
  • Utána picit felengedjük vízzel a fűszeres, zöldséges alap levet és akkor teszünk bele még egy kis kurkumát, sót, és ha van curry levelünk azt is.
  • Eközben egy másik edényben pici lángon megpirítunk némi búzadarát vajon. Vigyázzunk becsapós lesz, mert a búzadara először mindig egy picit kifehéredik a pirításra és csak utána kezd el bebarnulni.
  •  Amikor megpirult a búzadara, felöntjük a zöldséges alap lével és 2-3 perc összeforralás után kész is. Egy perccel a tűzről való levétel előtt, tehetünk hozzá egy kis apróra vágott koriander vagy petrezselyem levelet is.
  • Amikor felöntjük a búzadarát a zöldséges vízzel, vigyázzunk, csak szép lassan, mert ha túl hirtelen zutyintjuk bele a vizet, a felhevült búzadara felrobban.

Jó étvágyat!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük