A hegymászó történelem tovább íródott a K2 téli megmászásával…

2021. Január 16-án 10 nepáli hegymászó megmászta a K2 nevezetű hegyet, télen. Korábban ez még soha senkinek sem sikerült! 

A K2 nevezetű hegy, 8611 méter magas, a világ 2. legmagasabb csúcsa. De nem ezt tükrözi a 2-es szám a hegy nevében. A K2 név onnan ered, hogy a Himalája Karakorum területének feltérképezése folyamán a K2 volt a másodikként regisztrált hegycsúcs.

A 14 db 8 ezres hegy közül egyértelműen a K2 legnehezebben meghódítható. Elsőként már 1954. júliusában megmászták olasz alpinisták, de ez idáig télen még nem sikerült meghódítani ezt a csúcsot. 

Eredetileg 60 nepáli mászó indult neki ennek az elképesztő vállalásnak, 4 csapatban, de egy idő után kialakult egy 10 fős brigád a csoportok legerősebb mászóiból. A sikeres csúcshódítás hírét és magát a felvételt Nirmal Purja tette közé, aki pl. egy olyan rekordot is tart, mint a 14 db 8 ezres hegycsúcs leggyorsabb megmászása, 6 év, 6 hónap alatt.  Vagy az Everest, a Lhotse és a Makalu megmászása 48 óra alatt. Nirmal korábban Gurkha katonaként szolgált a brit SBS különleges alakulatnál is. Korábban II. Erzsébet is kitüntette már őt, a hegymászásban tanúsított elképesztő munkájának apropójából.

Ez egy hatalmas siker a sokszor nem igazán elismert nepáli hegymászóknak! Gratulálunk nekik! 

Om Tat Sat

Baktai Ádám, Hindu pap

Ui: A mai napig nagy népszerűségnek örvend 8 ezres hegyek megmászása, teljes újoncként, amikor is pénzért technikailag fel vonszolnak bárkit a világ legmagasabb hegyeire, és amiben elképesztő mennyiségű nepáli hegymászó szokott oda veszni. A napokban a nepáli kormány egy nagyon fontos lépést tett meg a hegymászás érdekében, ezentúl csak úgy lehet  jelentkezni 8 ezres csúcsok megmászására, ha korábban már az illető mászott legalább 6000 ezres csúcsokat!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Utazás
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük