A hegymászó történelem tovább íródott a K2 téli megmászásával…

2021. Január 16-án 10 nepáli hegymászó megmászta a K2 nevezetű hegyet, télen. Korábban ez még soha senkinek sem sikerült! 

A K2 nevezetű hegy, 8611 méter magas, a világ 2. legmagasabb csúcsa. De nem ezt tükrözi a 2-es szám a hegy nevében. A K2 név onnan ered, hogy a Himalája Karakorum területének feltérképezése folyamán a K2 volt a másodikként regisztrált hegycsúcs.

A 14 db 8 ezres hegy közül egyértelműen a K2 legnehezebben meghódítható. Elsőként már 1954. júliusában megmászták olasz alpinisták, de ez idáig télen még nem sikerült meghódítani ezt a csúcsot. 

Eredetileg 60 nepáli mászó indult neki ennek az elképesztő vállalásnak, 4 csapatban, de egy idő után kialakult egy 10 fős brigád a csoportok legerősebb mászóiból. A sikeres csúcshódítás hírét és magát a felvételt Nirmal Purja tette közé, aki pl. egy olyan rekordot is tart, mint a 14 db 8 ezres hegycsúcs leggyorsabb megmászása, 6 év, 6 hónap alatt.  Vagy az Everest, a Lhotse és a Makalu megmászása 48 óra alatt. Nirmal korábban Gurkha katonaként szolgált a brit SBS különleges alakulatnál is. Korábban II. Erzsébet is kitüntette már őt, a hegymászásban tanúsított elképesztő munkájának apropójából.

Ez egy hatalmas siker a sokszor nem igazán elismert nepáli hegymászóknak! Gratulálunk nekik! 

Om Tat Sat

Baktai Ádám, Hindu pap

Ui: A mai napig nagy népszerűségnek örvend 8 ezres hegyek megmászása, teljes újoncként, amikor is pénzért technikailag fel vonszolnak bárkit a világ legmagasabb hegyeire, és amiben elképesztő mennyiségű nepáli hegymászó szokott oda veszni. A napokban a nepáli kormány egy nagyon fontos lépést tett meg a hegymászás érdekében, ezentúl csak úgy lehet  jelentkezni 8 ezres csúcsok megmászására, ha korábban már az illető mászott legalább 6000 ezres csúcsokat!

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Utazás/Zarándoklatok
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük