A Hatha Jóga megítélése a modern világban 1. rész…

cptjsEgy pár éve, ahhoz, hogy megkapjak egy 2 éves vízumot az Arab Egyesült Emirátusokba elég komoly orvosi vizsgálat sorozaton kellett részt vennem.

Tüdő röntgenen és egy elég széles spektrumra kiterjedő vérvizsgálat is pakliban volt, és egy személyes orvosi vizsgálat is. Persze a fent említett kettőn csillagos 5-ös mércével mentem át, hát azért csak jógázik az ember 30+ éve, de nem is ez a lényeg.

Bementem a vizsgálóba és egy szigorú arcú libanoni doktor fogadott, aki mellesleg Amerikában tanult, de volt szakvizsga papírja Londonból is. Megkérdezte, hogy „hogy vagyok”, mire azt feleltem, hogy fenomenálisan. Azt mondta, „jól is néz ki”. Majd megkérdezte volt-e valamikor valamilyen krónikus, fertőző vagy trópusi betegségem. Mondtam, hát 10 év India alatt azért becsúszott egy hat alkalommal visszatérő malária és egy 2 alkalmas fertőző májgyulladás, amikor is totál besárgultam.

Láttam, hogy picit elkomorul az arca, de mentő kérdésként bedobta, hogy „és mit tesz az egészségéért?”. Mondtam heti 4-5 jóga, legalább 15 éve, és 16-17 éve nem voltam beteg. Ja, és 30 éve vagyok vegetáriánus. Erre a doktor: „ja, hát akkor semmi probléma” kezet ráztunk és lepecsételte a papíromat, hogy „átment”.

Érdekes, nem? Ja és nehogy azt higgyétek, hogy ott olyan lazán mennek a dolgok. Egy ország, aminek a lakosságának 82%-a bevándorló, és a világ egyik leggazdagabb országa, nem adja annyira könnyen a bőrét. Láttam szegény dél-kelet ázsiai hölgyeket és urakat, akik egyszerre 5-6 oltást kaptak, hogy megkaphassák a letelepedési engedélyüket.

Egyszerűen egy olyan doktor bácsihoz kerültem, aki totálisan tisztában volt a helyzet súlyával és a hatha jóga hihetetlen hatás mechanizmusaival. Ennyi. Pötty a vége.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védius tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Jóga, Utazás
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .