A bhaktikutir.hu oldal 201. Ájurvéda témájú bejegyzése, és most kell majd bort is cserélni az Ájurvéda szerint, sőt még az Ájurvédikus kisfröccs receptje is szerepel…

grapesTerveztem, hogy megünnepeljük a 200. bejegyzést is, mint a 100.-at is, de hát nem figyeltem a számlálót.

De ettől függetlenül ezen bejegyzés témája a mai Napfordulós nap, amikor a Nap az északi pályájára lép.  Az Ájurvédában a telet 2 szakaszban kezelik, kora tél és késő tél.

Január 15-ig a Nap a Föld déli pályán van és így, ahogyan egyre kevesebb a napfényes órák száma, és a Nap távolodása miatt a sugarai is egyre gyengébbek, így már lényegesen kevesebb párát és nedvességet tud elszívni a légkörből.

Ez a nedves, párás, szmogos és nyákos idő igen csak kedvező a baktériumok és vírusok terjedésére, lásd ilyenkor szoktak a téli nyavalyák lecsapni ránk. Pont ezért az Ájurvédikus elképzelés szerint a tél kora szakaszában kellene fehér borokat fogyasztani, mert a vírusirtó hatásai köztudottak. Aztán meg amikor már jön a késő téli szakasz, és már az immunrendszerünk is kezdi feladni a szolgálatot, akkor kellene a vörös borok irányába nyitni, mert a flavonoid és vitamin tartalmaik serkentik a szervezetünk működését.

Persze ne feledjük, hogy az Ájurvéda ajánlása napi 2-3 alkalommal 1 evőkanál bor, 1 evőkanál vízzel keverve. És akkor tááá dáááá, ez volt az Ájurvédikus kisfröccs receptje is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .