A bhaktikutir.hu oldal 201. Ájurvéda témájú bejegyzése, és most kell majd bort is cserélni az Ájurvéda szerint, sőt még az Ájurvédikus kisfröccs receptje is szerepel…

grapesTerveztem, hogy megünnepeljük a 200. bejegyzést is, mint a 100.-at is, de hát nem figyeltem a számlálót.

De ettől függetlenül ezen bejegyzés témája a mai Napfordulós nap, amikor a Nap az északi pályájára lép.  Az Ájurvédában a telet 2 szakaszban kezelik, kora tél és késő tél.

Január 15-ig a Nap a Föld déli pályán van és így, ahogyan egyre kevesebb a napfényes órák száma, és a Nap távolodása miatt a sugarai is egyre gyengébbek, így már lényegesen kevesebb párát és nedvességet tud elszívni a légkörből.

Ez a nedves, párás, szmogos és nyákos idő igen csak kedvező a baktériumok és vírusok terjedésére, lásd ilyenkor szoktak a téli nyavalyák lecsapni ránk. Pont ezért az Ájurvédikus elképzelés szerint a tél kora szakaszában kellene fehér borokat fogyasztani, mert a vírusirtó hatásai köztudottak. Aztán meg amikor már jön a késő téli szakasz, és már az immunrendszerünk is kezdi feladni a szolgálatot, akkor kellene a vörös borok irányába nyitni, mert a flavonoid és vitamin tartalmaik serkentik a szervezetünk működését.

Persze ne feledjük, hogy az Ájurvéda ajánlása napi 2-3 alkalommal 1 evőkanál bor, 1 evőkanál vízzel keverve. És akkor tááá dáááá, ez volt az Ájurvédikus kisfröccs receptje is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük