A Bhakti Kutir oktatás módszertana…

A legtöbben azt szokták tőlem megkérdezni, hogy miért pont azokat a dolgokat tanuljuk a Bhakti Kutir színeiben, amelyek szerepelnek a repertoárunk listáján? Különösön arra való tekintettel, hogy én, Baktai Ádám miért tanultam Indiában Japán rendszereket, mint pl.  Shiatsu, vagy a Reiki-t vagy  éppen miért tanultam Taoista Jógát, ami kifejezetten a kínai kultúrkörhöz kapcsolható tudomány.

A válaszom egyszerű: Nálam így állt össze a harmónia és az egyensúly egy teljes életviteli rendszerhez. Varázslatos mesterek keze között tanulhattam, és az Ő tanításaik alapján összeállt bennem egy rendszer, pontosabban  egy rendszer váza, majd utána minden tanulmányommal azokat a rubrikákat töltögettem ki, amelyek ahhoz kellettek, hogy ki alakuljon a teljes kép, a teljes metódus.

Ezt nektek a Taoista életfilozófián keresztül tudom a leghatékonyabban szemléltetni. 

A Taoista kultúra szerint 3 jellegű chi, azaz élet energia létezik. A mennyei chi, a földi chi és az emberi chi. Természetesen a magasabb rendű energia, hatással van a gyengébb erejűre. De az egyensúly végett, nekünk embereknek, akik a legparányibb chit működtetjük, hanem is kell hatással lennünk a magasztosabb, nagyobb volumenű energiákra, arra képesnek kellene lennünk, hogy a magasabb rezgésű energiákat értelmezni tudjuk és megfelelően használni.

Számomra így kerültek fókuszba azok a területek akkor Indiában, amelyek most a Bhakti Kutir oktatás tematikájának gerincét képzik. 

  • Szóval, mi a Bhakti Kutirban azért tanulmányozzuk a a Védikus Asztrológiát és az ősi indiai térrendezés tudományát, a Vasztu Shásztrát, mert ezek a rendszerek  mutatják meg, hogy az égi chi miként épül be a mi kis emberi létünkbe, és útmutatást ad, hogy mikor és hogyan álljunk neki dolgoknak a földi életünkben. Vagy éppen azt, hogy miként tudunk jó energiákat beinvitálni az életünkbe. Természetesen ide tartozik a Reiki gyógyászati rendszere is.
  • A földi chi a mi rendszerünkben az Ájurvédát jelenti, ami rámutat az évszakok váltására, és szervezetünk különféle reakcióira, és arra, hogy a föld terményei miként hatnak ránk. Így felvértezve az Ájurvéda tudományával oly módon tudjuk a saját emberi chinket erősíteni, hogy ne lehessen olyan zavar a földi chiben, ami bennünk kárt tenne. De a földi chi rendezéséhez tartozhat újfent a Vasztu rendszere is, amivel harmonizálhatjuk a különféle élettereinket is.
  • Végül és persze nem utolsó sorban az emberi chi területének felel meg a Hatha Jóga, vagy a Taoista Jóga, de természetesen a Shiatsu és a Tai Chi rendszerei is. Ezeken a tudományokon keresztül megtanulhatjuk azt, hogy miként tudunk hatni magunkra és másra annak érdekében, hogy visszaállítsuk a harmóniát és az egyensúlyt!

Egyébként ezért került be az oktatási rendünkbe a Filippínó botvívás is. Mert mi ezt a varázslatos harcmodort leginkább hölgyeknek és idősebbeknek tanítjuk, mint önvédelmi rendszert, ami így megteremti az egyensúlyt. Mert se én, se más azt nem fogjuk tudni megtanítani egy pici hölgynek, vagy egy idősebb úrnak, hogy eltángáljon egy erősebb, fiatalabb, agresszívabb, gyorsabb martalócot. De bottal? Úgy már azonnal arányba kerülnek a dolgok!

Röviden azért szerepelnek ezek a specifikus témakörök a Bhakti Kutir oktatási rendszerében, mert ezek a tudományok képviselik a harmóniát és az egyensúlyt!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus és Orientalista kultúrtudományok szakértője

Ui: Itt megtalálható a Bhakti Kutirban tanított tanfolyamok listája, és a tanítások rendszeressége is!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.