A Bhakti Kutir heti Ájurvédikus Receptje: Hibiszkusz “teázás”…

Ez a bejegyzés lehetne egy Abu Patikája is, mert az Arab világban már időtlen idők óta használják a hibiszkuszt az Unani gyógyászatban.

De a mai bejegyzés fő apropója az, hogy miként hűtsük a szervezetünket a nyári melegben. De egyébként ez a recept majd bevethető lesz a hideg időben is, hiszen  amikor jön a hideg és a teázás ideje, akadnak olyanok, akik nincsenek oda a tea fogyasztásért. Általában ők főként pitta alkatúak, de természetesen azért nekik is illik adni egy teázós szerű receptet. Amúgy az Ájurvédában főként a nyáron, vagy általában a pitták használják a hibiszkuszt.

A hibiszkusz szanszkrit neve Dzsapa, azaz meditáció és az Ájurvédában főként a nyugtató hatása miatt használják.

Viszont ami teljesen egyedi az Ájurvéda és az Unani gyógyászatban az, hogy hogyan használják a hibiszkuszt. Ezekben a rendszerekben nem főzik a hibiszkuszt, hanem áztatják. Most kapóra is jön a napfényes ablakpárkányok, vagy a hideg időben a lakásokban működő radiátor sokaság, mert az Ájurvéda és az Unani alkalmazás lényege, hogy langyos vízben addig áztatjuk a hibiszkuszt, amíg az jó vörös nem lesz.

Tehát tegyünk ki egy kancsó vizet a napra, vagy a radiátorra, és hagyjuk ázni a cuccot. Ízesítés nélkül is fogyasztható, mert a hibiszkusz utánozhatatlan kellemes fanyar/savanykás íze még finom is.

Különben hihetetlenül hamar elkezdi beállítani a vérnyomást azoknál, akik picit a magasabb tartományokban izzítanak, és persze nyugtató hatású is, ami megint csak nem annyira ártalmas a mi kis túlpörgött nyugati életvitelünkben.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .