A Bhakti Kutir heti Ájurvédikus Receptje: Hibiszkusz “teázás”…

Ez a bejegyzés lehetne egy Abu Patikája is, mert az Arab világban már időtlen idők óta használják a hibiszkuszt az Unani gyógyászatban.

De a mai bejegyzés fő apropója az, hogy miként hűtsük a szervezetünket a nyári melegben. De egyébként ez a recept majd bevethető lesz a hideg időben is, hiszen  amikor jön a hideg és a teázás ideje, akadnak olyanok, akik nincsenek oda a tea fogyasztásért. Általában ők főként pitta alkatúak, de természetesen azért nekik is illik adni egy teázós szerű receptet. Amúgy az Ájurvédában főként a nyáron, vagy általában a pitták használják a hibiszkuszt.

A hibiszkusz szanszkrit neve Dzsapa, azaz meditáció és az Ájurvédában főként a nyugtató hatása miatt használják.

Viszont ami teljesen egyedi az Ájurvéda és az Unani gyógyászatban az, hogy hogyan használják a hibiszkuszt. Ezekben a rendszerekben nem főzik a hibiszkuszt, hanem áztatják. Most kapóra is jön a napfényes ablakpárkányok, vagy a hideg időben a lakásokban működő radiátor sokaság, mert az Ájurvéda és az Unani alkalmazás lényege, hogy langyos vízben addig áztatjuk a hibiszkuszt, amíg az jó vörös nem lesz.

Tehát tegyünk ki egy kancsó vizet a napra, vagy a radiátorra, és hagyjuk ázni a cuccot. Ízesítés nélkül is fogyasztható, mert a hibiszkusz utánozhatatlan kellemes fanyar/savanykás íze még finom is.

Különben hihetetlenül hamar elkezdi beállítani a vérnyomást azoknál, akik picit a magasabb tartományokban izzítanak, és persze nyugtató hatású is, ami megint csak nem annyira ártalmas a mi kis túlpörgött nyugati életvitelünkben.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük