A Bhakti Kutir heti Ájurvédikus Receptje: Hibiszkusz “teázás”…

Ez a bejegyzés lehetne egy Abu Patikája is, mert az Arab világban már időtlen idők óta használják a hibiszkuszt az Unani gyógyászatban.

De a mai bejegyzés fő apropója az, hogy miként hűtsük a szervezetünket a nyári melegben. De egyébként ez a recept majd bevethető lesz a hideg időben is, hiszen  amikor jön a hideg és a teázás ideje, akadnak olyanok, akik nincsenek oda a tea fogyasztásért. Általában ők főként pitta alkatúak, de természetesen azért nekik is illik adni egy teázós szerű receptet. Amúgy az Ájurvédában főként a nyáron, vagy általában a pitták használják a hibiszkuszt.

A hibiszkusz szanszkrit neve Dzsapa, azaz meditáció és az Ájurvédában főként a nyugtató hatása miatt használják.

Viszont ami teljesen egyedi az Ájurvéda és az Unani gyógyászatban az, hogy hogyan használják a hibiszkuszt. Ezekben a rendszerekben nem főzik a hibiszkuszt, hanem áztatják. Most kapóra is jön a napfényes ablakpárkányok, vagy a hideg időben a lakásokban működő radiátor sokaság, mert az Ájurvéda és az Unani alkalmazás lényege, hogy langyos vízben addig áztatjuk a hibiszkuszt, amíg az jó vörös nem lesz.

Tehát tegyünk ki egy kancsó vizet a napra, vagy a radiátorra, és hagyjuk ázni a cuccot. Ízesítés nélkül is fogyasztható, mert a hibiszkusz utánozhatatlan kellemes fanyar/savanykás íze még finom is.

Különben hihetetlenül hamar elkezdi beállítani a vérnyomást azoknál, akik picit a magasabb tartományokban izzítanak, és persze nyugtató hatású is, ami megint csak nem annyira ártalmas a mi kis túlpörgött nyugati életvitelünkben.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to A Bhakti Kutir heti Ájurvédikus Receptje: Hibiszkusz “teázás”…

  1. Dudás Anikó szerint:

    Érdeklődöm hogy a virágot kell beáztatni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük