A Bhagavad Gita ötödik fejezetének tartalomjegyzéke…

Bhagavad Gita 5. fejezet, Karma-Szannjása Jóga, a cselekvésről lemondás jógája, 29 vers. 

Első szakasz, versek 1-6: A niskáma-karma-jóga a könnyebb folyamat.

Ardzsuna újra megkérdezi Krisnát, hogy jobb-e a cselekedetekről való lemondás, mint a ragaszkodás mentes munka. Krisna azt mondja, hogy ha mindkét folyamat ugyanazt a célt próbálja elérni, a végső felszabadulást, akkor mindkét folyamat ugyanannyira hatékony. Viszont a ragaszkodás mentes munka (niskáma-karma-jóga) folyamata könnyebb.

Második szakasz, versek 7-12: Hogyan végezzük a niskáma-karma-jógát.

A niskáma-karma-jógi nem azonosítja magát a testével, és a test által elvégzett cselekedetekhez sem. A nem-ragaszkodása végett tiszta marad és eléri a végső célját.

Harmadik szakasz, versek 13-16: A niskáma-karma-jóga alapjául szolgáló tudás.

A megtestesült lélek a nem-ragaszkodás állapotában nem cselekszik, az anyagi kötőerők hajtják végre a feladatokat, és ezzel a tudással felvértezve elérhető a legmagasztosabb lét.

Negyedik szakasz, versek 17-25: Felszabadulás a felemelkedés által.

Ennek a tudásnak a birtokában a bölcsek felülemelkednek a materiális világ különbözőségein, mentesek a vágyakozástól és a matérián túli világ felé törekszenek, így hamarosan elérik a felszabadulást.

Ötödik szakasz, versek 27-28: A cselekvésről lemondó jógik is elérhetik a felszabadulást.

Azáltal, hogy minden külsőséget feladnak és tökéletesen a belsőre koncentrálnak a jógík is elérik a felszabadulást.

Hatodik szakasz, vers 29: A felszabadulás formulája.

Krisna azt mondja a 29. versben: „Aki felismeri azt, hogy Én vagyok minden vezeklés és felajánlás célja, az univerzum egészének Ura, aki minden élőlény jó akarója, az eléri a tökéletes békességet!”

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhagavad Gita, a Jóga szentírás, Védikus Asztrológia
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .