A Bhagavad Gita ötödik fejezetének tartalomjegyzéke…

Bhagavad Gita 5. fejezet, Karma-Szannjása Jóga, a cselekvésről lemondás jógája, 29 vers. 

Első szakasz, versek 1-6: A niskáma-karma-jóga a könnyebb folyamat.

Ardzsuna újra megkérdezi Krisnát, hogy jobb-e a cselekedetekről való lemondás, mint a ragaszkodás mentes munka. Krisna azt mondja, hogy ha mindkét folyamat ugyanazt a célt próbálja elérni, a végső felszabadulást, akkor mindkét folyamat ugyanannyira hatékony. Viszont a ragaszkodás mentes munka (niskáma-karma-jóga) folyamata könnyebb.

Második szakasz, versek 7-12: Hogyan végezzük a niskáma-karma-jógát.

A niskáma-karma-jógi nem azonosítja magát a testével, és a test által elvégzett cselekedetekhez sem. A nem-ragaszkodása végett tiszta marad és eléri a végső célját.

Harmadik szakasz, versek 13-16: A niskáma-karma-jóga alapjául szolgáló tudás.

A megtestesült lélek a nem-ragaszkodás állapotában nem cselekszik, az anyagi kötőerők hajtják végre a feladatokat, és ezzel a tudással felvértezve elérhető a legmagasztosabb lét.

Negyedik szakasz, versek 17-25: Felszabadulás a felemelkedés által.

Ennek a tudásnak a birtokában a bölcsek felülemelkednek a materiális világ különbözőségein, mentesek a vágyakozástól és a matérián túli világ felé törekszenek, így hamarosan elérik a felszabadulást.

Ötödik szakasz, versek 27-28: A cselekvésről lemondó jógik is elérhetik a felszabadulást.

Azáltal, hogy minden külsőséget feladnak és tökéletesen a belsőre koncentrálnak a jógík is elérik a felszabadulást.

Hatodik szakasz, vers 29: A felszabadulás formulája.

Krisna azt mondja a 29. versben: „Aki felismeri azt, hogy Én vagyok minden vezeklés és felajánlás célja, az univerzum egészének Ura, aki minden élőlény jó akarója, az eléri a tökéletes békességet!”

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhagavad Gita, a Jóga szentírás, Védikus Asztrológia
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük