A 7 Ájurvédikus Receptje: Szerotonin Termelés…

sunsurfEgy összefogó és az egész Európai Uniót érintő felmérés fényt derített arra, hogy minden 3. európai lelki bajokkal küzd. Persze a szorongás, az alvászavar és a depresszió a vezető problémák, de egy egész széles repertoár került elő lelki és függőségi bajokból, és mind ez 165 millió európait érint.

Természetesen ezeknek a problémáknak a részletes Ájurvédában használt kezeléseinek leírása tovább nyúlna egy rövidke internetes bejegyzésnél, de itt van az Ájurvéda alapja, a fent említett problémákra.

Fizikai szinten persze az Ájurvéda is a szerotonin, azaz boldogság hormon előállítását célozza meg a lelki bajok kezelésének alapjaként.

A mozgás és a napfény az, ami a legtöbb szerotonint szabadítja fel bennünk. Emellett a mozgásnak meg van az az áldásos hatása is, hogy fáraszt. Ez azért is is fontos, mert a mai információ áradattal feldúsított világunkban az is egy komoly nehézség, hogy az agyunk nagyon keveset pihen. Ráadásul mindenre egyre több megoldást ajánl a világunk, így egyre több időt töltünk agyalással.

Kutatások alapján az már evidenssé vált, hogy a szorongás definíciója az, amikor konkrét kiváltó ok nélkül vagyunk feszültek, míg a depresszióé meg az, amikor van konkrét indoka a feszültségnek.

Viszont az agyalás egy érdekes egyveleg, mert konkrét indokokat futtat az agyunk, és ezzel a tudatunk előterében tart bizonyos dolgokat, ami így egy kicsit mindkét kritériumnak megfelel, és ami így elősegíti a lelki problémák fennmaradását.

Természetesen most nem egy Russo féle, térjünk vissza az ősemberi ösztönös viselkedésre című nótát kívánok előadni, hanem szimplán azt mondom, hogy a mai túlpörgött világban törekednünk kell arra, hogy az agyunkat rendszeresen lenyugtassuk. És ezen a vonalon a mozgás azért is jó, mert amikor egy keményebb edzés után annyira fáradtan érünk haza, hogy a küszöböt is alig tudjuk átlépni, azon az estén valószínű nem töltünk majd órákat a plafon bámulásával és agyalással. 

Sőt ha a rendszeres mozgásunkat napon végezzük, akkor még hatékonyabb a törekvésünk!

Ezenfelül szellemi síkon elég sokat lovagol az Ájurvéda azon, hogy éljünk a jelenben. A múlton való szomorkodással és a jövőtől való rettegéssel nagyjából kihagyjuk a jelent. A védikus lélektan azt vallja, hogy mivel a múlton már nem tudunk változtatni, ne foglalkozzunk túl sokat azzal, de mivel a jelenünk fogja meghatározni a jövőnket, arra kellene a leginkább összpontosítanunk. Hiszen a jövőnket most gyártjuk. Tehát ha ott vagyunk a szeren a jelenben, akkor jó jövőt gyártunk majd.

Tehát mozogjunk, napozzunk és éljünk tudatosan az itt és mostban. Sajnos nem tudom, hogy magyarul hogy van a mindfulness!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

One Response to A 7 Ájurvédikus Receptje: Szerotonin Termelés…

  1. boldizsár erika szerint:

    köszönjük a sok Jó tanácsot.puszil az egész család

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük