A 7 Ájurvédikus Receptje: Szerotonin Termelés…

sunsurfEgy összefogó és az egész Európai Uniót érintő felmérés fényt derített arra, hogy minden 3. európai lelki bajokkal küzd. Persze a szorongás, az alvászavar és a depresszió a vezető problémák, de egy egész széles repertoár került elő lelki és függőségi bajokból, és mind ez 165 millió európait érint.

Természetesen ezeknek a problémáknak a részletes Ájurvédában használt kezeléseinek leírása tovább nyúlna egy rövidke internetes bejegyzésnél, de itt van az Ájurvéda alapja, a fent említett problémákra.

Fizikai szinten persze az Ájurvéda is a szerotonin, azaz boldogság hormon előállítását célozza meg a lelki bajok kezelésének alapjaként.

A mozgás és a napfény az, ami a legtöbb szerotonint szabadítja fel bennünk. Emellett a mozgásnak meg van az az áldásos hatása is, hogy fáraszt. Ez azért is is fontos, mert a mai információ áradattal feldúsított világunkban az is egy komoly nehézség, hogy az agyunk nagyon keveset pihen. Ráadásul mindenre egyre több megoldást ajánl a világunk, így egyre több időt töltünk agyalással.

Kutatások alapján az már evidenssé vált, hogy a szorongás definíciója az, amikor konkrét kiváltó ok nélkül vagyunk feszültek, míg a depresszióé meg az, amikor van konkrét indoka a feszültségnek.

Viszont az agyalás egy érdekes egyveleg, mert konkrét indokokat futtat az agyunk, és ezzel a tudatunk előterében tart bizonyos dolgokat, ami így egy kicsit mindkét kritériumnak megfelel, és ami így elősegíti a lelki problémák fennmaradását.

Természetesen most nem egy Russo féle, térjünk vissza az ősemberi ösztönös viselkedésre című nótát kívánok előadni, hanem szimplán azt mondom, hogy a mai túlpörgött világban törekednünk kell arra, hogy az agyunkat rendszeresen lenyugtassuk. És ezen a vonalon a mozgás azért is jó, mert amikor egy keményebb edzés után annyira fáradtan érünk haza, hogy a küszöböt is alig tudjuk átlépni, azon az estén valószínű nem töltünk majd órákat a plafon bámulásával és agyalással. 

Sőt ha a rendszeres mozgásunkat napon végezzük, akkor még hatékonyabb a törekvésünk!

Ezenfelül szellemi síkon elég sokat lovagol az Ájurvéda azon, hogy éljünk a jelenben. A múlton való szomorkodással és a jövőtől való rettegéssel nagyjából kihagyjuk a jelent. A védikus lélektan azt vallja, hogy mivel a múlton már nem tudunk változtatni, ne foglalkozzunk túl sokat azzal, de mivel a jelenünk fogja meghatározni a jövőnket, arra kellene a leginkább összpontosítanunk. Hiszen a jövőnket most gyártjuk. Tehát ha ott vagyunk a szeren a jelenben, akkor jó jövőt gyártunk majd.

Tehát mozogjunk, napozzunk és éljünk tudatosan az itt és mostban. Sajnos nem tudom, hogy magyarul hogy van a mindfulness!

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

One Response to A 7 Ájurvédikus Receptje: Szerotonin Termelés…

  1. boldizsár erika szerint:

    köszönjük a sok Jó tanácsot.puszil az egész család

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük