A 7 Ájurvédikus receptje: Fehérje bevitel…

bill pearl

bill pearl vegetáriánus testépítő világbajnok volt, akit a „20. század legjobb felépítésű erősemberének” választottak meg. ugye azt tudjuk, hogy ebben az évszázadban versenyzett arnold schwarzenegger, sergio oliva, lee haney és még sokan mások is…

Alapvetően az ájurvéda a vegetáriánus táplálkozást hirdeti. Persze vannak különleges esetek, amikor azt mondja, hogyha nincs hús bevitel, akkor a teljes felépülés nem várható, de ezek extrém esetek, mint pl. a krónikus anorexia, a halál közeli kiszáradás, brutális vérszegénység, vashiány, stb.

Egy kedves barátom jó néhány heti hasmenés után látogatott el egy ájurvédikus klinikára Indiában. Az ő esetében közre játszott egy kis malária és némi hastífusz is, de a lényeg az, hogy hihetetlen le szálkásodást produkált szervezetileg. Erre az ájurvédikus orvos olyan kecske húslevest készített neki rendszeresen, hogy előtte 45 percig verte a húst egy vasrúddal, így nem csak könnyebben emészthető volt a hús, de a vas tartalma is nőtt, lásd népi gyógyászatban a szögekkel tele tűzdelt almát.

Persze ez extrém eset, és az ájurvéda szerint a ma elő állított hús termékek nem felelnek meg annak a kritériumnak, hogy visszaerősítsék a legyengült szervezetet, hiszen hihetetlenül tróger módon állítják elő ezeket a produktumokat, de akármilyen hihetetlen is vegetáriánusok is betudnak vinni fehérjéket.

Pár hónapja egy kereskedelmi tévében, mint sport szakértő egy mókus azt nyilatkozta, hogy a vegetáriánusok mind legyengült emberek, akik mind fizikailag, mind szellemileg nem viselik a stresszt az elégtelen fehérje bevitel és a súlyos vashiányuk végett. A fő témakör az volt, hogy a vegetáriánusok az életre se nagyon, de versenysportra abszolút alkalmatlanok. Ezért is kezdtem fel tenni a honlapunkra a „hónap vegetáriánusa” írásokat. különben majd most fognak jönni a nagyágyúk, olimpiai és világbajnok atléták, testépítő világbajnokok, stb.

De visszatérve a fehérjére, orvosilag kimutatott, és többek közt Arnold Schwarzenegger és sok más testépítő által erősen terjesztett az, hogy a szervezetünknek a legkönnyebben feldolgozható fehérje a tejsavó és író, mellesleg fehérje tartalmuk többszöröse a húsnak és/vagy tojásnak. A profi testépítők 95 %-a főként savó port használ minden egyéb cuccos mellett.

Az ájurvéda azt is ajánlja, hogyha rendszeresen sportolunk esténként túrót fogyasszunk, mert a túró kazein fehérje, ami a leglassabb felszívódású protein és így pihenéskor a legjobb és leghosszabb táplálást kapják izmaink.

Egyébként a csicseriborsóban és a mungóbabban is több a fehérje, mint a húsban.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to A 7 Ájurvédikus receptje: Fehérje bevitel…

  1. Pap Tamás szerint:

    Ne zavarja a szakértőt, hogy az NBA (amerikai kosárlabda liga) -ben tavaly, egy szezonon belül 2-en jelentették be, hogy változtattak és vegetáriánus életet élnek, ill. így segítik elő a felépüléseket.
    “Ülj le 1-es”

  2. Terjéki Nóra szerint:

    Sziasztok 🙂 A legtökéletesebb fehérjeforrás amúgy a mikroalga (különösen a Spirulina és a Chlorella), több mint 50% fehérjét tartalmaz, az összes aminosavat, beleértve az esszenciális aminosavakat is, ráadásul a felszívódása 90-95%, ami egyetlen húsféléről, vagy tejtermékről sem mondható el. Még a többi növényről sem. Ennek leegyszerűsítve két fő oka van: az egyik, hogy több mint 2100 enzim is található benne, valamint az összes fontos mikro- és makrotápanyag, így a különböző anyagok felszívódásához szükséges minden segítő anyagocska megtalálható benne, illetve hogy ezek egysejtűek, még sejtfaluk sincsen, mint a növényi sejteknek, így a szervezet nagyon könnyen hozzájut a bennük lévő kincsekhez. 🙂
    8 éve fogyasztom, és vegaként sosem volt semmilyen hiánytünetem, pedig nem erősségem a kiegyensúlyozott táplálkozás napirendbe illesztése… 😀 Szóval mindenkinek szeretettel ajánlom 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük