A 7 Ájurvédikus receptje: Fehérje bevitel…

bill pearl

bill pearl vegetáriánus testépítő világbajnok volt, akit a „20. század legjobb felépítésű erősemberének” választottak meg. ugye azt tudjuk, hogy ebben az évszázadban versenyzett arnold schwarzenegger, sergio oliva, lee haney és még sokan mások is…

Alapvetően az ájurvéda a vegetáriánus táplálkozást hirdeti. Persze vannak különleges esetek, amikor azt mondja, hogyha nincs hús bevitel, akkor a teljes felépülés nem várható, de ezek extrém esetek, mint pl. a krónikus anorexia, a halál közeli kiszáradás, brutális vérszegénység, vashiány, stb.

Egy kedves barátom jó néhány heti hasmenés után látogatott el egy ájurvédikus klinikára Indiában. Az ő esetében közre játszott egy kis malária és némi hastífusz is, de a lényeg az, hogy hihetetlen le szálkásodást produkált szervezetileg. Erre az ájurvédikus orvos olyan kecske húslevest készített neki rendszeresen, hogy előtte 45 percig verte a húst egy vasrúddal, így nem csak könnyebben emészthető volt a hús, de a vas tartalma is nőtt, lásd népi gyógyászatban a szögekkel tele tűzdelt almát.

Persze ez extrém eset, és az ájurvéda szerint a ma elő állított hús termékek nem felelnek meg annak a kritériumnak, hogy visszaerősítsék a legyengült szervezetet, hiszen hihetetlenül tróger módon állítják elő ezeket a produktumokat, de akármilyen hihetetlen is vegetáriánusok is betudnak vinni fehérjéket.

Pár hónapja egy kereskedelmi tévében, mint sport szakértő egy mókus azt nyilatkozta, hogy a vegetáriánusok mind legyengült emberek, akik mind fizikailag, mind szellemileg nem viselik a stresszt az elégtelen fehérje bevitel és a súlyos vashiányuk végett. A fő témakör az volt, hogy a vegetáriánusok az életre se nagyon, de versenysportra abszolút alkalmatlanok. Ezért is kezdtem fel tenni a honlapunkra a „hónap vegetáriánusa” írásokat. különben majd most fognak jönni a nagyágyúk, olimpiai és világbajnok atléták, testépítő világbajnokok, stb.

De visszatérve a fehérjére, orvosilag kimutatott, és többek közt Arnold Schwarzenegger és sok más testépítő által erősen terjesztett az, hogy a szervezetünknek a legkönnyebben feldolgozható fehérje a tejsavó és író, mellesleg fehérje tartalmuk többszöröse a húsnak és/vagy tojásnak. A profi testépítők 95 %-a főként savó port használ minden egyéb cuccos mellett.

Az ájurvéda azt is ajánlja, hogyha rendszeresen sportolunk esténként túrót fogyasszunk, mert a túró kazein fehérje, ami a leglassabb felszívódású protein és így pihenéskor a legjobb és leghosszabb táplálást kapják izmaink.

Egyébként a csicseriborsóban és a mungóbabban is több a fehérje, mint a húsban.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

2 Responses to A 7 Ájurvédikus receptje: Fehérje bevitel…

  1. Pap Tamás szerint:

    Ne zavarja a szakértőt, hogy az NBA (amerikai kosárlabda liga) -ben tavaly, egy szezonon belül 2-en jelentették be, hogy változtattak és vegetáriánus életet élnek, ill. így segítik elő a felépüléseket.
    “Ülj le 1-es”

  2. Terjéki Nóra szerint:

    Sziasztok 🙂 A legtökéletesebb fehérjeforrás amúgy a mikroalga (különösen a Spirulina és a Chlorella), több mint 50% fehérjét tartalmaz, az összes aminosavat, beleértve az esszenciális aminosavakat is, ráadásul a felszívódása 90-95%, ami egyetlen húsféléről, vagy tejtermékről sem mondható el. Még a többi növényről sem. Ennek leegyszerűsítve két fő oka van: az egyik, hogy több mint 2100 enzim is található benne, valamint az összes fontos mikro- és makrotápanyag, így a különböző anyagok felszívódásához szükséges minden segítő anyagocska megtalálható benne, illetve hogy ezek egysejtűek, még sejtfaluk sincsen, mint a növényi sejteknek, így a szervezet nagyon könnyen hozzájut a bennük lévő kincsekhez. 🙂
    8 éve fogyasztom, és vegaként sosem volt semmilyen hiánytünetem, pedig nem erősségem a kiegyensúlyozott táplálkozás napirendbe illesztése… 😀 Szóval mindenkinek szeretettel ajánlom 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük