A 7 Ájurvéda Receptje: Vizelet Terápia

wasabi

Az ősi Japán gyógyászatban a vízi tormát, azaz wasabit és a gyömbért 21 verzióban keverték ki, attól függően, hogy milyen színű váladék folyt a páciens orrából…

Sok furcsaságot hallottam az évek alatt ezzel kapcsolatosan, de pár hete egy kismama sztorija vitte a prímet. Egy budai jóga teremben ezt tanítják, sőt úgy van beállítva, hogy a kemények így csinálják. Mégpedig, hogy saját vizeletünkkel kell átmosni az orrjáratainkat, arc- és homloküregeinket, és a garatunkat.

Tudjátok, egyáltalán nem szoktam konkrétumokra reagálni, mert senkit sem szeretnék megbántani, de ezt a kalibert már meg kell céloznom, mert elegen ártanak így is a Jógának és az Ájurvédának,  a Jóga és az Ájurvéda nevében.

Eleve az orr átmosása inkább terápiás, mint rendszeres gyakorlat. Allergia szezonban, téli megfázós időszakban, stb. Persze, aki egy Budapest nagyságú városban él, az a szennyeződés végett csinálhatja folytonos terápiaként, de akkor is csak heti 1-2 alkalommal. Az orrnyálkahártya szerepe, hogy melegítse és nedvesítse a levegőt, hogy a tüdőnk ne terhelődjön. A túl sok mosogatás, pláne a vizeletünk savasságával bíró cuccal, gyengíti a nyálkahártyát. Az Ájurvéda langyos, sós vizet ajánl erre a célra. Vagy ami talán még egyszerűbb és még praktikusabb, hanem is mosogatjuk az orrunkat, hanem minden nap bekenjük az orrunk belsejét mustármag olajjal

Egyébként az üregek a fejünkben anatómiailag úgy néznek ki, hogy a hátrafolyáson keresztül tisztul az anyag belőlünk, és ezzel is immunizálódunk a bennünk dühöngő cuccokkal szemben. Az Ájurvédában már nagyon brutál megfázásnak minősül az, amikor kifelé is folyik a takony. Persze nyugaton a szipogás és a hátra leengedés társadalmilag nem elfogadott, így az orrfújás és a műsoros zsebkendővel mindent összefertőzés a szociológiailag elfogadott gyakorlat.

Gyerekeknél látható, hogy ők azonnal újra hasznosítják a témát, és ami kifolyik az orrukból, szinte ugyanazzal a svunggal átfolyik a szájukba, ezzel erősítve immunrendszerüket.

De visszatérve az eredeti témára, a saját vizeletünkkel nem mosogatjuk az orrunkat, de kívülről bőrre kiváló hatása van. Természetesen létezik vizeletterápia az Ájurvédában és nagyjából ugyanazonn az elven működik mint a fent leírtak. Írjak róla?

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

5 Responses to A 7 Ájurvéda Receptje: Vizelet Terápia

 1. Budavári Tamás szerint:

  naná. a hardcore rajongókra is tekintettel kell lenni…

 2. Ksíracsóra dásza szerint:

  Igen, várjuk 🙂

 3. L.Kriszti88 szerint:

  Engem is érdekelne 🙂

 4. Visszajelzés: Jagaddhatri Puja, a női jóság ébresztője, és Bhisma Panchakam, a harcosok böjtje | Bhakti Kutir

 5. zita szalay szerint:

  Igen :)))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük