A 7 Ájurvéda Receptje: Vizelet Terápia

wasabi

Az ősi Japán gyógyászatban a vízi tormát, azaz wasabit és a gyömbért 21 verzióban keverték ki, attól függően, hogy milyen színű váladék folyt a páciens orrából…

Sok furcsaságot hallottam az évek alatt ezzel kapcsolatosan, de pár hete egy kismama sztorija vitte a prímet. Egy budai jóga teremben ezt tanítják, sőt úgy van beállítva, hogy a kemények így csinálják. Mégpedig, hogy saját vizeletünkkel kell átmosni az orrjáratainkat, arc- és homloküregeinket, és a garatunkat.

Tudjátok, egyáltalán nem szoktam konkrétumokra reagálni, mert senkit sem szeretnék megbántani, de ezt a kalibert már meg kell céloznom, mert elegen ártanak így is a Jógának és az Ájurvédának,  a Jóga és az Ájurvéda nevében.

Eleve az orr átmosása inkább terápiás, mint rendszeres gyakorlat. Allergia szezonban, téli megfázós időszakban, stb. Persze, aki egy Budapest nagyságú városban él, az a szennyeződés végett csinálhatja folytonos terápiaként, de akkor is csak heti 1-2 alkalommal. Az orrnyálkahártya szerepe, hogy melegítse és nedvesítse a levegőt, hogy a tüdőnk ne terhelődjön. A túl sok mosogatás, pláne a vizeletünk savasságával bíró cuccal, gyengíti a nyálkahártyát. Az Ájurvéda langyos, sós vizet ajánl erre a célra. Vagy ami talán még egyszerűbb és még praktikusabb, hanem is mosogatjuk az orrunkat, hanem minden nap bekenjük az orrunk belsejét mustármag olajjal

Egyébként az üregek a fejünkben anatómiailag úgy néznek ki, hogy a hátrafolyáson keresztül tisztul az anyag belőlünk, és ezzel is immunizálódunk a bennünk dühöngő cuccokkal szemben. Az Ájurvédában már nagyon brutál megfázásnak minősül az, amikor kifelé is folyik a takony. Persze nyugaton a szipogás és a hátra leengedés társadalmilag nem elfogadott, így az orrfújás és a műsoros zsebkendővel mindent összefertőzés a szociológiailag elfogadott gyakorlat.

Gyerekeknél látható, hogy ők azonnal újra hasznosítják a témát, és ami kifolyik az orrukból, szinte ugyanazzal a svunggal átfolyik a szájukba, ezzel erősítve immunrendszerüket.

De visszatérve az eredeti témára, a saját vizeletünkkel nem mosogatjuk az orrunkat, de kívülről bőrre kiváló hatása van. Természetesen létezik vizeletterápia az Ájurvédában és nagyjából ugyanazonn az elven működik mint a fent leírtak. Írjak róla?

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

5 Responses to A 7 Ájurvéda Receptje: Vizelet Terápia

 1. Budavári Tamás szerint:

  naná. a hardcore rajongókra is tekintettel kell lenni…

 2. Ksíracsóra dásza szerint:

  Igen, várjuk 🙂

 3. L.Kriszti88 szerint:

  Engem is érdekelne 🙂

 4. Visszajelzés: Jagaddhatri Puja, a női jóság ébresztője, és Bhisma Panchakam, a harcosok böjtje | Bhakti Kutir

 5. zita szalay szerint:

  Igen :)))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük