A 7 Ájurvéda Receptje: Praktikus Ghí Készítés…

A vörösréz edény ghí készítésére, vagy ghível való főzésre kiváló, mert a ghí magasabb víztartalma miatt nem égnek meg a fűszerek, mert a ghí hamarabb kezd el forrni, mint az olaj. Olajjal való főzésnél a vörösréz edény már jóval több figyelmet igénnyel, mert a vörösréz nagyon átforrósodik.

A vörösréz edény ghí készítésére, vagy ghível való főzésre kiváló, mert a ghí magasabb víztartalma miatt nem égnek meg a fűszerek, mert a ghí később kezd el forrni, mint az olaj. Olajjal való főzésnél a vörösréz edény már jóval több figyelmet igénnyel, mert a vörösréz nagyon átforrósodik.

Arra gondoltam, hogy egy környezetbarát, magyarán egy jó-kis-indiai-spórolós módszerrel fogom nektek leírni a ghí előállítását. A sok-sok dolog közül, amit imádok Indiában az egyik az, hogy falun mindent felhasználnak. Ez persze nem egy olyan közép kelet-európai újra hasznosítás mint nálunk, hogy komposztba, cefrébe minden mehet, gumicsizma, telek szomszéd, aranyhal, stb., hanem inkább minden újra és újra használva van, akár több átalakulási folyamaton keresztül.

Mint pl. amikor kinyomják a mustármag olajat a magokból: Majd az olajat használják főzésre és világításra is, de a kinyomott magok pasztájának egy részét belekeverik a bocik takarmányába, ami jó az emésztésükre, meg amúgy ízes is. Majd egy másik részéből viszont szappant csinálnak, egy kis csicseriborsó liszt, pálmazsír és hamu segítségével.

És még itt sincs vége, hiszen Indiában falun nagyjából még mindenki nyílt vizekben fürdik, tóban, folyóban, patakban és így amikor ezt a „szappant” használják, nem szennyezik a vizet és persze a lemosott anyag kiváló táplálék a halaknak is. Természetesen az ilyen szappan hidratálja bőrt, de emellett a mustármag őrlemény textúrája végett egy bőrradírozásnak is megfelel az ilyen fürdőzés!

De vissza térve a témához, az önfejlesztésű ghí készítési módszerem az, hogy egy szertartás előtti napon feltettem a ghínek való vajat a radiátorra, és másnapra ghí is lett belőle.

Mondjuk keveset csináltam, mert csupán 2 db nagy kocka vajat olvasztottam meg és  az is segített, hogy vörösréz edényben csináltam az egészet, mert az nagyon jól vezeti a hőt és hihetetlenül fel tud forrósodni.

Így visszaolvasva már kevésbé tűnik praktikusnak, de ettől függetlenül, ha kevés ghít szeretnénk előállítani, lassan és van is erre egy vörösréz edényünk, akkor ajánlom a radiátoros módszert.

Egyébként meg a lényeg az a ghí készítésben, hogy alacsony lángon, vastag falú edényben készítsük azt. Kavargatni nem kell, csak szimplán forraljuk le a vajról a habot és táá dááá, kész is van! Utána szűrjük le, de a kis összeégett fehérje és egyéb kis labdacsokat, ami a ghí aljára süllyed, azt ne dobjuk ki! Bengálban, ahol éltem ezt a főtt rizshez keverik és ezzel is ízesítik a rizsát! 

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

7 Responses to A 7 Ájurvéda Receptje: Praktikus Ghí Készítés…

  1. Visszajelzés: Ájurvéda Népszerűsítési Akció, Anti Allergiás Ájurvédikus cucc Ingyen, csak sietni kell… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: A hét Ájurvéda receptje: Egy Ájurvédikus reggeli recept a hideg évszakokra… | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: A Kutir heti Ájurvéda Receptje: Még mindig szem szer | Bhakti Kutir

  4. Visszajelzés: A 7 Ájurvédikus Tanácsa: Leszokás a dohányzásról | Bhakti Kutir

  5. Visszajelzés: Az Ájurvéda és a Hatha Jóga csodálatos hatásai 2: | Bhakti Kutir

  6. Visszajelzés: Mahasankha Praksalanam: A Hatha Jóga rendszerének egyik legfontosabb tisztító kúrája… | Bhakti Kutir

  7. Visszajelzés: A Hatha Jóga rendszerének egyik legfontosabb tisztító kúrája - Egészség Extra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük