A 300. Ájurvéda témájú írás a Bhakti Kutir oldalán! Az Ájurvéda áthallása az Orientális gyógymódokban…

Mára az már tény, hogy a világ legősibb gyógyászattal kapcsolatos írásai az Ájurvéda Rig Védában szereplő 10,572 verse. Ezt állítják a történészek, a nyelvészek, a keletkutatók, stb.

És ahogyan a Hindu kultúra és építészet eljutott Kambodzsán át egészen Baliig, vagy a Védikus harcművészet befolyásolta az ősi japán és kínai küzdelmi kultúrát, úgy az Ájurvédikus gyógyászat is eljutott keletre, pl. Thaiföldre, hacsak a közvetlen szomszédját nézzük Indiának.

Ezt tudva, amikor megvizsgáljuk a távolabb keleti gyógymódokat, és feltűnnek benne azok a pár kategóriák, hogy hideg-meleg betegség, vagy száraz-nedves és könnyű-nehéz bajok, akkor azt tudnunk kell, hogy ezek az Ájurvédikus Vata, Pitta és Kapha felosztásokból erednek.

Sőt a párok is úgy szerepelnek, hogy a 2 betegség kategória lefedje mind a 3 alkatot, vagyis doshát.

Tehát a hideg-meleg pár, megfelel a Vata/Kapha-Pitta felosztásnak. A száraz-nedves kombó a Vata/Pitta-Kapha kategóriáknak, valamint a könnyű-nehéz kettős a Vata-Pitta/Kapha leosztásnak.

És persze az Ájurvédában még ott van a Tridoshi, tehát a majdnem egyensúly állapot, amikor is a Vata, a Pitta és a Kapha adottságok majdnem, hogy azonos mértékben vannak jelen a szervezetben.

Szóval a távol keleti gyógyászat 6 fő tünet csoportja, a hideg-meleg, a száraz-nedves és a könnyű-nehéz kategóriái az Ájurvédában megfejelődnek plusz egy extra besorolással.

Természetesen, hogy így ez a 7-es számra jön ki sem véletlen, hiszen így tudják a betegségeket a 7 fő bolygóhoz is besorolni, ami meg persze kötődnek a hét napjaihoz is. Lásd más nyelveken a Sunday a Nap napja, a Monday a Hold napja, a Moon day-ből, vagy pl. a Venedi a Vénusz napja.

És az ilyesfajta asztrológiai tudás, meg elengedhetetlen pl. az Ájurvédában a pulzus diagnosztikánál.

De ebbe most már nem bonyolódnék tovább, mert már sokszor írtam nektek arról, hogy minden Védikus tudás szorosan kötődik egymáshoz.

Szóval erről lesz szó majd a Július 1-én lévő előadásban. Erre majd lehet csak magába behallgatni, mint pl. haladó Ájurvéda óra, de el lehet rá jönni is egy előadás sorozat keretein belül is. Bevezetés a Védák Misztikus Világába címszóval.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Védikus Asztrológia
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük