A 300. Ájurvéda témájú írás a Bhakti Kutir oldalán! Az Ájurvéda áthallása az Orientális gyógymódokban…

Mára az már tény, hogy a világ legősibb gyógyászattal kapcsolatos írásai az Ájurvéda Rig Védában szereplő 10,572 verse. Ezt állítják a történészek, a nyelvészek, a keletkutatók, stb.

És ahogyan a Hindu kultúra és építészet eljutott Kambodzsán át egészen Baliig, vagy a Védikus harcművészet befolyásolta az ősi japán és kínai küzdelmi kultúrát, úgy az Ájurvédikus gyógyászat is eljutott keletre, pl. Thaiföldre, hacsak a közvetlen szomszédját nézzük Indiának.

Ezt tudva, amikor megvizsgáljuk a távolabb keleti gyógymódokat, és feltűnnek benne azok a pár kategóriák, hogy hideg-meleg betegség, vagy száraz-nedves és könnyű-nehéz bajok, akkor azt tudnunk kell, hogy ezek az Ájurvédikus Vata, Pitta és Kapha felosztásokból erednek.

Sőt a párok is úgy szerepelnek, hogy a 2 betegség kategória lefedje mind a 3 alkatot, vagyis doshát.

Tehát a hideg-meleg pár, megfelel a Vata/Kapha-Pitta felosztásnak. A száraz-nedves kombó a Vata/Pitta-Kapha kategóriáknak, valamint a könnyű-nehéz kettős a Vata-Pitta/Kapha leosztásnak.

És persze az Ájurvédában még ott van a Tridoshi, tehát a majdnem egyensúly állapot, amikor is a Vata, a Pitta és a Kapha adottságok majdnem, hogy azonos mértékben vannak jelen a szervezetben.

Szóval a távol keleti gyógyászat 6 fő tünet csoportja, a hideg-meleg, a száraz-nedves és a könnyű-nehéz kategóriái az Ájurvédában megfejelődnek plusz egy extra besorolással.

Természetesen, hogy így ez a 7-es számra jön ki sem véletlen, hiszen így tudják a betegségeket a 7 fő bolygóhoz is besorolni, ami meg persze kötődnek a hét napjaihoz is. Lásd más nyelveken a Sunday a Nap napja, a Monday a Hold napja, a Moon day-ből, vagy pl. a Venedi a Vénusz napja.

És az ilyesfajta asztrológiai tudás, meg elengedhetetlen pl. az Ájurvédában a pulzus diagnosztikánál.

De ebbe most már nem bonyolódnék tovább, mert már sokszor írtam nektek arról, hogy minden Védikus tudás szorosan kötődik egymáshoz.

Szóval erről lesz szó majd a Július 1-én lévő előadásban. Erre majd lehet csak magába behallgatni, mint pl. haladó Ájurvéda óra, de el lehet rá jönni is egy előadás sorozat keretein belül is. Bevezetés a Védák Misztikus Világába címszóval.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Védikus Asztrológia
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .