A 2017-es év első hónapjának főbb spirituális eseményei, és a napi asztrológiai előrejelzés is…

shiatsuJó páran írtátok, rendszeres Kutir Kalendárium használók, hogy nehéz úgy terveznetek előre, Januárra, hogy csak a hónap közepén jön ki a nyomtatott anyag. Így most Januárra előre feltüntetném a napi előrejelzéseket. Csak használjátok az ikon magyarázatot valamelyik régi Kalendárium elejéből.

Január 1: + gyors nap.

Január 2: – gyors nap.

Január 3: – zizi nap.

Január 4: – yin yang nap.

Január 5: + szilárd nap.

Január 6: + lágy nap. Gyógyító Buddha nap a tibeti kalendárium szerint, ezen a napon 100-szoros áldással bír minden, amit az egészségünkért teszünk.

Január 7: Éles nap. Sziddha jóga.

Január 8: Éles nap. Mritju jóga. Jógaböjt nap, tartózkodjunk a gabonaféléktől.

Január 9: – gyors. Mritju jóga.

Január 10: – yin yang. Sziddha jóga. Siva napja. A napnyugtakor végzet lelkigyakorlatok különleges hatással bírnak.

Január 11: Éles nap.

Január 12: + gyors. Telihold, Sziddha jóga.

Pushja Abhiseka, virág fesztivál:

Ez a nap egy szép indiai szokáshoz fűződik. Ezekben a hónapokban, Indiában is hideg van, és ritkább számban mennek a virágok. Ezért ilyenkor különleges felajánlásnak számít, ha virágot ajánlunk fel házi oltárunkon, és természetesen ez különleges áldással is jár.

Január 13: + zizi. Sziddha jóga.

El kezdődik a 4 alkalmas Ájurvéda alap tanfolyam. Havi 1 péntek délután, 17 és 20 órák között, a Fehérvári út Bocskai űt sarkán. További időpontokért katt ide!

Január 14: Éles nap.

Makara szankranti:

Ezen a napon lép át a Nap a Bak jegyébe, és ezt a csillagászati jelenséget hívják Makara Szankrantinak az indiai kultúrában. Ekkor áll át a Nap a Föld Északi pályájára, ami mindig kedvezőbbnek számít, mint a Július 15 – Január 15-ig terjedő szakasz.

Ez a nap hatványozottan hat ránk, így célravezető ilyenkor önzetlen cselekedeteket véghezvinni. Mosogassunk el még gyorsan mások előtt, etessük meg a kihajigált teknőcöket a Feneketlen Tónál, adakozzunk jó célokra, de bármi jó, ami nekünk erőfeszítés és ezzel másnak meg valami hasznosat is teszünk.

Január 15: – zizi nap.

Január 16: Éles nap.

Január 17: – zizi.

Január 18: + yin yang.

Január 19: + yin yang.

Január 20: + gyors nap. Gyógyító Buddha nap a tibeti kalendárium szerint, ezen a napon 100-szoros áldással bír minden, amit az egészségünkért teszünk.

Január 21: Éles nap. Sziddha jóga.

Január 22: + szilárd nap.

Január 23:- zizi nap. Jógaböjt nap, tartózkodjunk a gabonaféléktől.

Január 24: Éles nap.

Január 25: – yin yang nap. Siva napja. A napnyugtakor végzet lelkigyakorlatok különleges hatással bírnak. Bármibe is kezdünk, az nehézségekre van ítélve.

Január 26: Éles nap. Mritju jóga.

Január 27: – zizi nap. Újhold. Tibeti és kínai újév.

A Gangesz napja:

Ezen a napon érte el az óceánt a Gangesz folyó, miután alászállt a földre. Mint a legtöbb ősi kultúrában lásd a Nílust és a Jang-ce folyót is, a Gangesz is az égi Tej Út folytatásaként van megtisztelve az indiai kultúrában. Ezen a napon a zarándokok megfürdenek a Gangesz torkolatában és ez a világ legnagyobb éves emberi találkozója. Csak a Maha Kumbha Mélán (akkor a Ganesz és a Jamuna szent folyók összefolyásánál fürdenek meg a zarándokok), szoktak többen összeverődni egy helyen, de azt csak 12 évente ünneplik.

Január 28: – zizi nap.

Belekezdünk egy 5 hétvégés tradicionális Zen Shiatsu, Japán fizikoterápiás oktatásba. Havi 1 db hétvégével, reggel 9 órás kezdettel, 17 órás befejezéssel. Ebédszünet 1 óra, az ebédet én, Baktai Ádám főzőm nektek. További időpontokért katt ide!

Január 29: + gyors nap.

Január 30: + gyors nap.

Január 31: Éles nap.

Az év első 2 hónapjának egészség megőrző receptje:

Január és Február: A Taoista Jóga rendszerében az év első 2 hónapja a húgyhólyaghoz és a vesékhez kapcsolódó időszak, amit egy többrétű megközelítéssel fogunk megtámogatni az év első 59-60 napja alatt.

Mind a húgyhólyag, mind a vesék leghatékonyabb Ájurvédikus tisztítása és karbantartása, az egy pohár citromos víz reggel az első pisilés előtt. (1/2 citrom 2-3 dl vízben.)

A tél végére amúgy is picit vitaminhiányosabb a szervezetünk, így nem csak egy tisztító eljárást teszünk meg a szervezetünkért, de egy komolyabb vitaminpótlást is végrehajtunk.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belehabarodva a védikus kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A kolostorban 2.30-kor keltünk, és a tanuláson kívül minden nap részt vettünk 2-2 órás meditáción és templomi szolgálaton, valamint elég sok kerti munkát és takarítást is felajánlhattunk, mint szolgálat. Magunkra főztünk és tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt. De mindenek felett az volt a legfelemelőbb, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Abu Patikája, Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Bhakti Kutir, Védikus Asztrológia, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

3 Responses to A 2017-es év első hónapjának főbb spirituális eseményei, és a napi asztrológiai előrejelzés is…

  1. Plöm-plőm szerint:

    Izé, jan 10 akkor minek számít? Egyszerre Mitrju, Sziddha és Gyógyító Buddha nap? 🙂

  2. Varga Csilla szerint:

    Szai Adam
    Meg tudnad mondani nekem , hogyan ertelmezzem pontossan mikor van mritju yoga nap es siddha yoga nap , itt Dallasban , de nekem csak a te magyarorszagi elorejelzesed van meg. Kicsit zavarba vagyok ez illetoleg, mivel ha az Ekadasikat nezzuk itt mindig egy nappal elobb van mint magyarorszagon. De az ido eltolodas viszont 7 oraval hatrabb vagyunk mint Magyarorsszagon. Most mihez kezdjek ? Segitsegedet elore is koszonom.

    Citra-Vasini

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük