84 ezer kéziratot találtak meg beépítve, egy majd 1000 éves tibeti kolostor falaiba…

A történet az, hogy Tibetben egy Shigatse város közeli kolostorban találtak 84 ezer kéziratot elrejtve egy 60 méter hosszú, 10 méter magas álfal mögé!

Ez a hír újra és újra beszokta járni a spiritualisták és kelet utazók köreiben ismert internetes oldalakat, de a tények mindig egy kicsit zavarosak. Én megpróbáltam összeszedni nektek a valós adatokat és tényeket. Ide jutottam:

A szóban forgó kolostort 1073-ban alapította egy szerzetes a legősibb tibeti rend, a Nyingma iskolából, de élete folyamán ő alapította meg a Szakja rendet, és ő lett az első Szakja Trizin, a Szakja iskola feje. 

Az elmúlt évezred folyamán a kolostor egy több mint 100 épületből álló komplexummá fejlődött fel, de 1966 és 1976 között az épületek nagy részét leromboltatta a kínai kommunista párt, a kulturális forradalom címén.

A kolostor legrégebbi fennmaradt épülete 1268-ban épült, és ebben az épületben találták meg a hatalmas befalazott könyvtárat, és a 84 ezer szanszkrit, tibeti, mongol és kínai kéziratot! 

A 2003-ban megtalált 84 ezer kéziratot megelőzően 40 ezer  kéziratot számolt a kolostor könyvtára, így összességében 124 ezer kézirat található a Pel Szakja, vagyis a Fehér Föld kolostorban!

Om Tat Sat

Baktai Ádám a keleti spirituális és kultúrtudományok szakértője

Goredas

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta vagyok teljesen belemerülve a varázslatos keleti kultúrába. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanulhattam a keleti tudományokat, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében. Sőt, együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt majd 30 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár és segítő, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik eljönnek hozzám tanácsadásra vagy képzésekre. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Utazás/Zarándoklatok
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük