Zen Shiatsu Oktatás, egy 5 hétvégés Tanfolyam…

A Bhakti Kutirban a Shiatsu egy tradicionális formáját tanítja Baktai Ádám, Zen Shiatsu terapeuta.

zenmassage

Japánban a Shiatsu őshazájában, maga a Shiatsu (jelentése „ujjal nyomás”) kifejezés lassan 100 éve él a köztudatban, de maga az a gyógymód, amit a Shiatsu képvisel, már több mint 1000 éve fejlődik és formálódik a Felkelő Nap Országában.

A Shiatsu szó, Tamai Tempaku révén, 1919-ben került először használatba, mint gyógymód elnevezés. Majd röviddel a rendszer megalakulása után 3 fő ágazatra tagolódott ez a gyógyászati irányzat. Erről bővebben itt olvashatsz…

A Bhakti Kutirban a Shiatsu gyógymód Zen Shiatsu ágazatát oktatjuk, ami egy nagyon a tradíciókhoz kötődő formája ennek a Japán gyógymódnak. Ebben a rendszerben a fizikai test kezelése kapja a legnagyobb hangsúlyt, de természetesen az akupresszúra és a finomfizikai gyógyászat is szerepet kap, mert csak így lehet az emberi szervezetet holisztikusan kezelni.

A Zen Shiatsu alap filozófiája az, hogy csak akkor áll vissza az egészséget biztosító harmónia a szervezetben, ha a test minden területén és síkján helyre áll a tökéletes működés. Ezért is alkalmaz a Zen Shiatsu egy többrétű megközelítést a harmónia helyreállításához azáltal, hogy magába foglalja a Kappo-jitsu (Sekkotsu) (izületi korrekciók), a Tsubo-jitsu (akupresszúra) és a Jhin-shin-jitsu (energetikai kezelés) művészeteit is. Ezen művészeteken keresztül a Zen Shiatsu így megcélozza a fizikai testet, szervezetünk vázát, az akupresszúrán keresztül a szerveink és egész rendszerünk funkcióit, valamint a mentális/érzelmi világunkat is megtámogatja a finom fizikai kezelések révén. Mindezt kellemesen, fájdalommentesen, harmonikusan.

A tradicionális Zen Shiatsu mesterei azt mondják, hogy a kezelés akkor válik gyógyítóvá, amikor a kezelés hatékony, kellemes és külsőleg szépen van kivitelezve. Még az ízületeket helyretévő technikák is lágyak, mivel súlypontáthelyezésen alapulnak és nem pedig erőkifejtésen.

Ironikus, de valójában Zen Shiatsu olyannyira lágy módszer, hogy a Tokugawa Shogunátus korszakában (1602-1868) az akkori Shiatsu jellegű terápia azért indult „hanyatlásnak” mint gyógyítási folyamat, mert a kezelések annyira kellemesek, hogy az emberek a Shiatsut egyfajta relaxációs, kényeztető folyamatként kezdték számon tartani, nem pedig gyógykezelésként.

Ezt a lágy, tradicionális Japán eredetű kezelési rendszert, a biztonságos használatig a Bhakti Kutirban 5 hétvége alatt lehet elsajátítani.

shiatsu kandiA következő tanfolyam 2018 Januárjában kezdődik, és hétvégenként reggel 10 órától délután 18 óráig tartanak a foglalkozások.

A teljes Zen Shiatsu Tanfolyam anyaga részletesen:

Persze nem az a cél, hogy emberek elmaradjanak a foglalkozás alatt, de a kurzus úgy lett összeállítva, hogy a hétvégék akár magukban is meg tudjanak állni, hogy azok is fel tudják használni a tanultakat, akik esetleg csak 1 vagy 2 alkalommal tudnak eljönni a tanfolyamra.

A közvetlen ebéd utáni szakaszokban természetesen nem fogunk egymás hátán ugrálni, ilyenkor azokra a tanulandókra fogunk összpontosítani, aminek részleteit le kell írnunk és amelyek átvétele inkább beszélgetős oktatás keretein belül zajlik és nem mutogatós módon.

Az első hétvége:

Az első nap délelőtt átvesszük a Shiatsu eredetét és történetét, és bemutatásra kerülnek a technikák:

Kappo Jitsu (ízületi korrekciók), Sei Tai Jitsu (lágyszövet mobilizáció), Tsubo Jitsu (akupresszúra), Kuatsu Jitsu (elsősegélynyújtás), Kampo Jitsu (gyógynövény használat), Jhin Shin Jitsu (finom energetikai kezelés), Do-In (japán terápiás jóga torna), Ampuku (has masszázs) és Sho-Ho (diagnózis és terápiás beavatkozás).

Majd belemélyedünk az ízületek mozgás-anatómiájába és azok orvosi kimozgatásába (ezt azért hívják orvosi kimozgatásnak, mert keleten is és nyugaton is ezt a rendszert használják, annyira az alap ízületi funkciókra fókuszál ez a modul). Délután Reiki I-es beavatás lesz.

Második nap még hozzáteszünk a kezeléshez jó néhány elemet, mint pl. mind a 12 meridián megnyitását, hogy az első hétvégén tanultak is megálljanak magukban, mint egy teljes kezelés. Délután gyakorlás és belekezdünk a meridiánok kezelésébe és az akupresszúra művészetének elsajátításába. Első körben az akupresszúra működési elveivel és alapjaival fogunk megbarátkozni, valamint a legfontosabb elsősegély pontokkal.

A régebbi tanfolyamoknál jó néhány terapeuta és jógaoktató is megkérdezte, hogy jöhetnének-e csak az első hétvégére, hogy mélyíteni tudjanak anatómiai ismereteiken és keleti mozgáskultúrájukon és, hogy a Reiki I-es beavatással együtt ez igen csak jutányos ár. Természetesen igen.

A második hétvége:

Az első nap a gerinc anatómiájára koncentrálunk, és elkezdjük gyakorolni a helyretételek technikáit. Délután Reiki II-es beavatás.

A második nap boka, csukló, könyék és térd anatómia, helyre tételek és terápiás gyakorlatok kerülnek fókuszba. Délután gyakorlás és az akupresszúra meridiánról meridiánra való átvétele. Amikor az egyes meridiánokat átvesszük, akkor az adott szervek kezelését is áttekintjük, az ősi Japán Kampo Jitsu szemszögéből, azaz a régi idők természetes gyógymódjainak látószögéből.

A harmadik hétvége:

Az első nap tovább elmélyülés a gerinc kezelésében, valamint a csípő és a váll ízületekkel kapcsolatos tudnivalók elsajátítása lesz terítéken. Délután akupresszúra és gyakorlás.

Második nap:

Nyaki gerinc szakasz anatómia, helyretétel gyakorlás és az eddig elsajátított technikák teljes kezelésbe rendezése. Délután akupresszúra és a Do-In japán terápiás mozgás gyakorlataiban való elmélyülés.

A negyedik hétvége:

Az első nap délelőtt a Sei-Tai Jitsu gyakorlatainak elsajátítása. Ez egy lágyszövet mobilizációs rendszer, ami azt hívatott megvalósítani, hogy a helyre tett ízületekhez igazítsuk a tartó izmokat, így az ízületi korrekciók hosszabbtávon maradnak a helyükön és az izmok nem húzzák vissza a rossz pozícióba az ízületeket, szimplán megszokásból. Délután a Sho-Ho rendszer diagnosztikai rendszerét vesszük át, a Sho részt, ami Zen Shiatsu egy alkatra szabott egyszerű belgyógyászati megközelítése a teljes és holisztikus egészségképnek.

A második nap, teljes kezelésekbe rendezzük és gyakoroljuk az ízületi helyretételeket és a lágyszövet kezeléseket. Délután a Sho-Ho rendszer kezelési rendszerét sajátítjuk el, ami a Ho része a Sho-Honak.

A negyedik hétvége is megállja a helyét, mint egy mikro tanfolyam, mert a Sei-Tai Jitsu magában is egy teljes kezelési rendszer. A Sei-Tai Jitsu külső szemlélőknek nagyon hasonlít a Thai masszázsra, vagy a passzív Jóga terápiára, mert mozgás rendszerében olyan, mintha a kezelést fogadó személy tornázna, csak éppen valaki más csináltatja vele a gyakorlatokat.

A Sei-Tai Jitsut az ókori Japánban Butsukarinak is hívták, ami „ösztönös mozgást” jelent, mert azt vették észre, hogy amikor az ember fájdalomtól szenved, ösztönösen olyan mozgásokkal próbálja bejáratni fájó testrészeit, mint amilyen technikákkal egy Seit-Tai Jitsu terapeuta kezelné az illetőt.

A délutáni etapokban pedig a 2 nap alatt összeáll a tradicionális Japán gyógyászat belgyógyászati rendszere, mármint annyi, amennyit egy Zen Shiatsu terapeutának tudnia kell, egy egyszerűsített, de mégis teljes rendszer, ami kifejezetten egyénre szabott.

Az ötödik hétvége:

Első nap kezeléseket vesszünk át, a gerincsérv kezelésen át a porckorong kitüremkedésen át, a szimpla kozmetikai Shiatsu beavatkozásig. Délután gyakorlás és Akupresszúra.

A második nap a Kuatsu elsősegély és életmentő technikáit tanulmányozzuk majd át, és délután megint csak a gyakorlás és az akupresszúra lesz programon. Erre a napra befejezzük majd mind a 12 meridiánt, és a hozzájuk kötődő szervek kezelését is.

A teljes oktatás lényege az lesz, hogy megtanuljunk egy széles technikai repertoárt, amit biztosan tudunk, és aminek szimplán a gyakorlásával egyre jobbak és egyre fejlettebbek leszünk a Zen Shitsu kezelési rendszerében.

A japán rendszerekben az oktatás és a tudás 3 szinten van fel- és elismerve. Az első szint a Shoden, amikor megismerkedünk a technikákkal, a második szint a Chuden, amikor már azt is tudjuk, hogy mitől működik egy technika, és így egy fejlettebb szintre emelkedik a technika kivitelezése is. A harmadik szint az Okuden, amikor már szinte intuitív a technikák alkalmazása, és szinte már misztikus a kezelő, vagy a technikát alkalmazó tudása. Az Okuden szintet csak és kizárólag akkor lehet elérni, ha az első 2 szint megvan és hihetetlen mennyiségű gyakorlaton is túl vagyunk.

Amúgy az ősi Japán sztenderdek szerint ahhoz, hogy mestere légy egy mozdulatnak, azt legalább 2000, igen kettő ezer alkalommal kell gyakorolni. Szóval a tanfolyam lényege az, hogy meg legyen a Shoden és a Chuden szint tudásanyaga és gyakorlati alkalmazás képessége is, és onnan már csak gyakorolni kelljen, hogy a mestereivé váljunk a Zen Shiatsunak. Szerencsére mivel precíz Japán rendszerről van szó erre is meg van a formula: ripsz-ropsz összejön az Okuden szint is, csak 2000 kezelést kell megcsinálnunk, per testrész, per ízület, per probléma természetesen.

Adatok és Számok:

A tanfolyam 5 hétvégés, és minden alkalommal 2 teljes napos oktatásból áll. Havi egy hétvégén reggeltől estig a Zen Shiatsuval fogunk foglalkozni és szépen megtanuljuk apránként minden titkát.

A Tanfolyam összesen 120 000 Ft-ba kerül, ha egy összegben szeretnéd befizetni. De ha részletekben, akkor arra is van lehetőség, mégpedig 30 000 Ft/hétvége (5x), ami így 150 000 forintra jön ki.

Szeretettel várunk benneteket 2017-től!

A Zen Shiatsu tanfolyam oktatója Baktai Ádám, aki 1995 óta tanulja és gyakorolja a Shiatsu kezelés ezen formáját. Baktai Ádám bemutatkozója és néhány saját szava a kurzusról:

„A sors érdekes alakulása végett az én drága Dédnagymamám, kb. 1 éves koromtól a legmeghatározóbb alakja lett az személyiségfejlődésemnek. Sajnos sokat hallottam tőle, hogy fáj a lába, de sohasem kifogásként. Volt olyan is, hogy átsétáltunk Balatonszárszóra Balatonszemesről, mert rossz helyen szálltunk le a vonatról, szóval az öreg hölgy kemény volt és ő nála, inkább ténymegállapítássá vált, hogy fájdalmai vannak.

Ez időtáj kezdtem el neki mondogatni, hogy „ha nagy leszek, orvoslást fogok tanulni, hogy majd meg tudjam gyógyítani a lábat”. Ez 1978-79-ben lehetett, szóval kb. azóta készülök a „láb”gyógyításra. Az ezt megelőző a szakaszban volt az is, hogy drága Nagybátyám elkezdett fűzni az ősi indiai kultúrával kapcsolatosan. Így, kb. 1-2 éves koromtól belekerültem egy olyan misztikus világba, ahol a hősök nem sportolók és rock zenészek voltak, hanem gyógyítók, papok, és persze Istenek.

Megszámlálhatatlanul sokszor olvastam el a Benedek Elek féle „Mese Folyamok Óceánját”, a Baktay Ervin fordította Mahábháratát és „Az indiai regék és mondák” című könyveket. De amikor a 80-as évek elején a Nagybátyám megszerezte az 1976-os Szita Szvajamvara című indiai filmet, ami a Rámajána Hindu eposz egy részét dolgozta fel, szinte minden hétvégén az volt a program, hogy megnéztük azt a filmet, amiben és azóta is, mindig Hanumán volt a fő kedvencem, a gyógyító, a harcos, de a rendkívül jó kedélyű majom Istenség. Egy szóval én a varázslatos keleti kultúrkörben nőttem fel.

Aztán 1992-ben, 15 évesen kikerültem Indiába, ahol sikerült 10 fenomenális évet eltöltenem egy kolostoriskolában. Nagy szerencsémre még szintén az évben költözött ki Indiába későbbi mesterem Belize-ből, Alexander Aguet, aki hűen a Shiatsu eredeti tradícióihoz, nemcsak a gyógyászat, de a harcművészet mestere is. Érdekes, hogy ő többszörös feketeöves pont abban a harcművészeti rendszerben, a Daityo-ryu Aikijiujitsu-ban, amiből kialakult a Japán ízületi korrekciók java, lassan már 1000 éve.

Az első 2 évben tibeti és mongol rendszereket tanultam tőle, de aztán sajnos egy pár évre ő kiköltőzött Amerikába, de óriási szerencsénkre nem sokkal később visszatért hozzánk, Indiába. Ő persze végig harcművészeteket is tanított nekünk.

Az első etapban 92-93-ban sikerült leginkább egy az egyben tanulnom tőle, vagy max. 2-3 emberes csoportokban, a második szakaszban már jó sokan jártunk Alexhez tanulni. Akkor lett az a rendszer kialakítva, hogy mivel már jó néhányan elkezdtünk a feketeöv környékén mozogni a harcművészetben, kezdjünk el komolyabban foglalkozni a gyógyítással is. Elvégre egy kolostorban laktunk, mint szerzetesek, így az elég furcsa lett volna, ha csak a verekedésre összpontosítunk, így csoportosan kezdtünk el tőle Zen Shiatsut tanulni.

Ezen kívül volt szerencsém egy olyan embertől is tanulni, mint Mester Pedro Ortiz, aki 16 év korboncnoki munka után kezdett bele az ízületek kezelésébe, amit 35 éven keresztül gyakorolt, fejlesztett és tanított tovább. Ő puerto-rico-i volt, ami azért érdekes, hogy Indiában 2 Közép-amerikai mestertől tanulhattam fizioterápiát.

1996-ig mindig mestereim felügyelete alatt kezeltem, míg aztán egy dél-afrikai út során, ott voltak a kezelésre szoruló emberek, meg én. Ebben az évben kezdtem el önállóan kezelni embereket, nem azért mert akkor már hihetetlenül komoly gyógyító voltam, hiszen még most sem vagyok az, egy igen aktív 18 év után, hanem azért mert így alakult a sorsom.

A gyógyítás egy olyan műfaj, amiben sohasem leszünk tökéletesek, ott egész életünkbe fejlődünk és fejlődhetünk, és ajánlatos ebben a szakkörben sohasem leállni a tanulással. Ezért mondhatnám azt is, hogy én azért vállalkozom a Zen Shiatsu tanítására, mert olyan mennyiségű tapasztalattal rendelkezem, amivel biztonságosan és jól át tudom adni a jelentkezőknek a Zen Shiatsu technikai tudását, mind a Shoden és a Chuden szintekig. Ami azt jelenti, hogy megtanuljuk biztonságosan kivitelezni a mozdulatokat, és belelátunk abba is, hogy miként és hogyan működik az egész rendszer. Onnan már mindenki saját gyakorlásától függ, hogy mikor is éri el a mesterszintet az Okuden, szinte már varázslatos magasságait.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Zen Shiatsu Oktatás, egy 5 hétvégés Tanfolyam… bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Visszajelzés: A Zen Shiatsu Tanfolyam Augusztus 10-11-én Indul, 5 hétvégés, és így még be tudjuk fejezni ez év folyamán… | Bhakti Kutir

 2. Visszajelzés: Jóga Tábor és Zen Shiatsu eligazítás jövő Hétfőn, Július 15-én 18 órától a Bhakti Kutirban | Bhakti Kutir

 3. Visszajelzés: Zen Shiatsu kurzus és minden tudnivaló, szám, adat, stb. | Bhakti Kutir

 4. Visszajelzés: Harmónia és egyensúly a Jógával és az Ájurvédával… | Bhakti Kutir

 5. Visszajelzés: A 2014-es nyár oktatás programja a Bhakti Kutirban: Asztrológia, Shiatsu, Ájurvéda, Tai Chi, és még sokan mások… | Bhakti Kutir

 6. Visszajelzés: Július 19-20-án kezdünk a Zen Shiatsu tanfolyammal… | Bhakti Kutir

 7. Kathi Sándor hozzászólása:

  Üdvözletem

  Érdeklődünk a shiatsu tanfolyam iránt.
  Pár kérdés felvetődött bennünk:
  – mikor indul a következő tanfolyam (zen-shiatsu)
  – a tanfolyam végén milyen tanusítványt kapunk? Mire jogosít? (pl. nemzetközi-, munkavégzés- stb.)
  – lehetséges-e hogy a tanfolyamokat a Reiki-beavatások nélkül végezzük el és ha igen, úgy mennyibe kerül?
  Szíves válaszát előre is megköszönve,
  maradunk tisztelettel: Zsuzsi és Sankó 🙂
  OM AUM

 8. Visszajelzés: A Shiatsu, mint kezelés: Kicsiknek és nagyoknak is… | Bhakti Kutir

 9. Visszajelzés: Hamarosan Shiatsu Tanfolyam Indul a Bhakti Kutir szervezésében… | Bhakti Kutir

 10. Visszajelzés: Fontos tudnivalók: 2016-os zarándokút és tanfolyamok témájában… | Bhakti Kutir

 11. Visszajelzés: Február hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

 12. Visszajelzés: A 2017-es év első hónapjának főbb spirituális eseményei, és a napi asztrológiai előrejelzés is… | Bhakti Kutir

 13. Lakos Ibolya hozzászólása:

  Drága Brumimaci! Jelentkezem a Zen Shiatsu oktatásra.
  Ölelés Neked
  Ibolya

 14. Visszajelzés: Honnan tudjuk, hogy jó úton járunk a lelkigyakorlatainkban?! | Jóga Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.