Végig néztem Németh Sándor monológját a Jógáról, és ezt gondolom ebben a témában…

a képen egy természetesnek egyáltalán nem mondható, úgy mond egy direkt kivitelezett jógikus kéztartásban áldoz a démonoknak Jézus…

Tegnap délután megnéztem Németh Sándor 5 perces kis monológját a jógával kapcsolatosan és mindamellett, hogy persze elpoénkodunk rajta és fantasztikus mémek születnek a témában, elképesztően sértőnek találom.

És nem csak, mint több évtizede jógázó ember, hanem úgy is, mint egy keleti spirituális ágazat követője, és úgy is mint jóérzésű ember.

Valamint az az érzésem, hogy Németh Sándor nem csak úgy beleszőtte ezt a kis szösszenetet a beszédébe, mert  szerintem valami elképesztően groteszk mögöttes szándék is felfedezhető a lelkész úr mondataiban. Persze már az is abszurd, hogy elhangzanak olyan árulkodó kifejezések, mint  „hatalmas pénzeket költenek el” valamint az is, hogy „Budapestnek a legdrágább negyedeiben, legnépszerűbb a jógázás”, de szerintem ez a dialógus túl nyúlik azon, hogy ez most erősen a pénzről is szól.

Mindezt azért gondolom, mert egyébként Németh Sándor egy jó és megkapó szónok, de ebben az 5 percben egy nagyon sebtiben összedobott, nagyon sok bizarr elemet tartalmazó szónoklatot hallottunk tőle.

Kezdve olyan teológiai blődségekkel, mint pl. az, hogy „amit egyszer a démonok tiszteletére lett szánva, azt már nem tudod elvonatkoztatni …”, amivel Németh Sándor, mint lelkész, mint pap azt fejezi ki, hogy a démoni energiák magasztosabbak az Isteni energiáktól is, hiszen a démoni energiák már nem megtisztíthatóak!

De olyan is elhangzott, hogy a Buddhisták animisták, „ami a keleti vallások kultuszaink a lényege”. Ebben a témakörben ennél nagyobb ostobaságot még nem hallottam. És itt nem arról van szó, hogy Németh Sándornak ismerni kellene a keleti tradíciók csínját-bínját. De ha megszólal ebben a témában, ott van az a felelőssége, hogy őt sok-sok ezren tartják a Jó Isten szócsövének, akkor ennek fényében ne mondjon már ekkora baromságokat.

De az a felhívás sem semmi, amikor is nagyon csavarosan ugyan, de Németh Sándor kijelenti, hogy még a testi bűnök  elkövetése is sokkal jobb, mint pl. a jógaszerű okkultista tevékenységek.

Majd jön a finálé: „Gonosz szellemekkel kerülsz kapcsolatba, a testedet gonosz szellemeknek áldozod ha jógázol.”

Persze mondhatjuk, hogy ez az elitista, lenéző hozzáállás egy csomó más területen is felfedezhető a mi nyugati kultúránkban, mint pl. azaz elképzelés, hogy csak is mi, és egyedül mi vagyunk gondolkodó lények az egész univerzumban, attól függetlenül, hogy a Föld egy elképesztően parányi része a világ mindenségnek.

De ez módi akkor sem helyes, mert ebből az elképesztően kártékony hozzáállásból született meg a vallási inkvizíció, a rabszolga tartás, a gyarmatosítás, de akár a bolygónk ilyen mértékű kihasználása is. Abból a hozzáállásból, hogy valaki különb a másiknál, és az ő véleménye, az ő hite, az ő elképzelése, vagy az ő kényelme feljebb való, mint bárki másé.

Ennél, személy szerint, azért többet várnék el egy vallási vezetőtől!

Om Tat Sat

Baktai Ádám a Szanátan Dharma kultúrkör papja, apuka, tanár, a Védikus Tudományok Szakértője.

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir, Jóga
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

Végig néztem Németh Sándor monológját a Jógáról, és ezt gondolom ebben a témában… bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Gyorke erika hozzászólása:

    Azt gondolom klassz huzas volt a részéről,mert igencsak túllőtt a célon.Mwg szerencse hogy a szellemi sötétség terjesztése nem marad valaszolatlanul,és ehhez nem kell ima -atok kommandot sem használni ahogy ők teszik.Es nem ismerik ama ovis mondást.”aki mondja másra..’

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..