Védikus szertartások: Tűzceremóniák, Házszentelés, Esküvők, Tér Tisztítás és Átmeneti Rítusok…

yajnashalla

Minden ember szertartás függő, mert mindnyájunknak meg van az dilije, hogy hány kilincs lenyomással ellenőrizi le azt, hogy bezárta-e az ajtót. Vagy pl. miket nézünk meg indulás előtt, és milyen sorrendben: vasalót, gáztűzhelyt vagy pl. azt, hogy nyitva hagytuk-e esetleg az erkély ajtót.

Ezt Indiában már a Védikus korban is felismerték, és azt a hozzáállást képviselik, mellesleg azóta is, hogy ha az emberi szertartás igényét szép és jelentőség teli rítusokkal elégítik ki, amelyek valójában még áldást is hoznak életünk fontosabb eseményeire. Ily módon még teljesebben életélményként élhetjük meg a fontos, de lehet, hogy igen csak hétköznapi eseményeinket is, mint pl. egy új otthonba költözést, vagy egy új drágább tárgyunk első használatát, mint egy személyautó.

Ezzel a hozzáállással sokkal jobban megtudjuk adni a módját az ünneplésnek, és szimplán annak, hogy jobban tudjunk örülni egyes életszakaszoknak.

Így természetesen az ősi indiai kultúra szerves része a rítusok és szertartások bemutatása. Itt persze nem unalmas, formális, élvezhetetlen hosszasan elnyújtott érthetetlen eseményekre kellene gondolni, hanem örömteli, olykor humoros és vidám, ugyanakkor misztikus és mély filozofikus megállapításokban gazdag ceremóniákra, amelyek az életet ünneplik, és megadják a módját életünk fontosabb fordulópontjainak.

Egy klasszikus és tradicionális indiai esküvő eredetileg egy 4 napos esemény, de egy kisebb templom felszentelés is 3 napos, és az első pillanatától az utolsóig arról szól, hogy hálát és vidámságot érezzünk, és örüljünk annak, hogy részt veszünk egy közösségi eseményen.

Ugyanakkor ezek az összejövetelek nem is léha, komolytalan zúg történések, hiszen a Védikus kultúra a tudatosságot a spirituális gondolkodás alapjaként kezeli, így a fontos életszakaszokat, a fontos élet eseményeket azért ünneplik rítusokkal és spirituális tettekkel, hogy megadják a megfelelő tiszteletet és magát a módját is az élet ünneplésének.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Védikus szertartások: Tűzceremóniák, Házszentelés, Esküvők, Tér Tisztítás és Átmeneti Rítusok… bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Az új helyünk felszentelése… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..