Utazás, mint terápia…

TajMahalAz utazás, mint folyamat, az egyik legjobb tanulási módszer, mert az ember hátra hagyja mind azt, ami ő saját maga és elindul, hogy befogadjon más tájakat, népeket és kultúrákat. Ezért is van az, hogy az utazás maga, terápiás hatású is.

Az Ájurvédikus pszichológia szerint nemcsak az a jó az utazásban, hogy kikapcsolja agyunk tudatos oldalát, mert egy új helyen nem kell tudnunk semmiről semmit sem, hiszen pont azért megyünk oda, hogy azt megismerjük, de képes arra is, hogy beidegződéseket és mechanizmusokat is kikapcsoljon.

Képesek vagyunk belefásulni abba, hogy reggel sietve induljunk el dugózni, és a megszokott útvonalainkon és sorrendekben ejtjük útba az ovit, a munkahelyünket, majd újra az ovit, a boltot és az otthonunkat. „Megtanuljuk”, hogy a nap melyik szakaszába merre kell kerülni, hogy ne rohanjunk bele forgalomba, és azt is, hogy melyik napokon könnyebb parkolót találni a lakásunk környékén. Ezeket a tudatalatti beidegződéseket is képes lerázni magunkról az utazás.

De az Ájurvédában azt is mondják, hogy maga az utazás szeretete azt is meg tudja mutatni, hogy lelkileg egészségesek vagyunk-e. Mert, ha van annyi „önszeretetünk”, hogy képesek vagyunk belemenni egy olyan helyzetbe, ahol mi vagyunk az újak, és mi alkalmazkodunk minden új helyzethez, és mind eközben még jól is érezzük magunkat, akkor lelkileg rendben is vagyunk.

Ja, és persze a csúcsok csúcsa az, hogyha valaki egyedül is tud utazgatni, mert az azt jelenti, hogy olyannyira ki vagyunk magunkkal békülve, hogy tudunk magunkkal lenni, nem kell elterelni magunkról a figyelmet mások társaságával, és akár még akkor is jól érezzük magunkat, ha új helyen vagyunk, új emberek között egy kevésbé ismert országban, vagy kontinensen.

Ugyanakkor megfigyelhető az is, hogy minél „távolabb” kerül az ember a komfort zónájától, annál mélyebben érinti meg maga az utazás élménye. Mi pont ezért megyünk zarándokutakra inkább messzi-messzi vidékekre, hogy a töltődés, a kizökkentés, a jól eső kultúr-sokk táplálja és felfrissítse lelkünket.

Ezért is van az, hogy valahogy mi a Bhakti Kutirban, de ez kb. mindig így alakul, viszonylag távolabbi helyekre, és merészebb kulturális irányokba visszük magunkkal útitársainkat.

De mivel a Bhakti Kutir fő mottója az, hogy „Ahová mindenki hazajár”, ezért mi csak olyan úti célokat szoktunk beharangozni és kitűzni, amit tökéletesen ismerünk. Persze már volt olyan is, hogy az Egyesül Arab Emírségekben hirdetett Jóga Táborunk effektíven a saját lakásunkban volt megszervezve, akkoriban 150 négyzetméteren éltünk szóval nem kell megijedni, és az éves Bolgár tengerparton zajló jógatáborunk pedig egy olyan helyszínen van megtartva, ahol az Ági, mint szervező egy egész nyarat levezényelt. Egy szóval a lényeg az, hogy mindig olyan helyre megyünk, ahová szinte hazajárunk és így benneteket is be tudunk fogadni az otthonunkba, a mi kis világunkba.

Természetesen értünk az utazásszervezéshez és még papírunk is van róla. A Bhakti Kutir alapítói közül Baktai-Blaner Ágnes idegenforgalmi közgazdász és hosszúéveken át tanított és érettségiztetett idegenforgalommal kapcsolatos tárgyakat. Baktai Ádám meg életművész, világutazó, aki Amerikán kívül már mindenhol megfordult a Polinéz világtól Afrikáig, valamint a Közel-kelettől a Távol-keletig, és majd 15 éven át élt Ázsiában és a Mediterrán világban. „Máshol nem is érdemes élni”- mondaná ő, saját szavaival.

Ezentúl, természetesen ilyen háttérrel nem is tudunk egy „rendes, hétköznapi turista utat” szervezni, mi mindig inkább egy kulturális zarándok utat hozzunk ki az útjainkból. De valószínű, hogy pont ezért volt már velünk Ázsiában a Magyar Televízió és a TV2 több alkalommal is, és a National Geographic fotóriportere is.  De hát ez van, mi ezt tudjuk…

A rendszeresen megszervezett útjaink:

Nepál: körséta a világ tetején, némi Hindu és Buddhista kulturális világkép keveredéssel…

India: Bepillantás egy kontinensnyi spirituális ország különleges világába, szent városkákkal, folyókkal és gyönyörű templomokkal, nem utolsó sorban a világ legérdekesebb és eklektikusabb bazárjaival…

Bulgária: Feltöltődés a Napos parton, jóga, jó kaja, nap és tenger… Kellene még valami más is ehhez?

Sőt mostanában elkezdett motoszkálni, egy új útiterv is e fejünkben. Egy kis jógás kiruccanás Bali-ra! 

Írjatok ránk, ha valamelyik út felkeltette az érdeklődéseteket.

Om Tat Sat

A Bhakti Kutir Közösség

UI: Ezeken az utakon természetesen nekünk is vannak vágyaink az utazás területén, amelyek annyira specifikusak, hogy nem is hirdettünk ilyen utakat meg, de ha van rá érdeklődés csoportosan, akkor persze meg tudjuk szervezni.

Ilyen út lenne Buddha életének a 4 fő helyszíne is. Kathmanduban és Pokharában kezdenénk Nepálban, és onnan mennénk le Lumbinibe, Buddha születési helyére. Így benne lenne a zarándoklatban 2 hihetetlen városa Ázsiának, Kathmandu és Pokhara is, amelyek kötelezőek minden kelet kutatónak és utazónak.

Lumbini után át lépnénk Indiába, és meglátogatnánk Kushinagart, ahol Buddha eltávozott e világból. Aztán jönne Varanaszi, mert onnan pár kilométerre van Szárnáth, ahol a Buddha először tanította a Buddhizmus tanait, és így a Hindu világ egyik legszentebb városát is meg tudnánk nézni, esetleg meg is tudunk mártózni a Gangeszben.

Zárszóként pedig elmennénk Bodhgáyába, ahol Sziddhártha herceg megvilágosodott és Buddhává vált, majd Delhit is megkukucskálnánk hazafelé, mert amúgy is onnan repülnénk vissza.

Szerintünk ez egy tökéletes úti tervezett, spirituálisan és kulturálisan is, ami mind látnivalókban, mind pedig élményekben is hihetetlenül gazdag lenne.

Ha pl. 10-12 fő vállalkozna egy ilyen zarándoklatra simán meg tudnánk szervezni. Szóval ilyenekről is álmodozunk! (Azóta ez az út megszervezésre került 2017 tavaszán, és hihetetlenül jó volt! És mivel az “élményút” a második nevünk, a fent említett útitervhez még hozzáadódott a Taj Mahal is és Vrindávan, Krisna városkája, ahol 5000 templom van egy parányi kis településen. Szóval nagyot szólt ez az utunk is!)

Utazás, mint terápia… bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Filozofálgatás az utazásról… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..