Tradicionális Hatha Jóga Élet…

yogiartA Hatha Jóga rendszere nemcsak egy torna, vagy egy pár órás heti elfoglaltság, hanem egy életviteli stílust is fed, ami egyértelműen a Hatha Jóga gyakorlásának 8 szintjével függ össze. 

Mostanság egy picit zavarosabb a kép, hogy ott van az Ashtanga Vinyasa Jóga mint rendszer, de különben a tradicionális jóga alapjaira is úgy hivatkozik Patanjali a Jóga Szútráiban, mint a Jóga 8 szintje, vagy fázisa azaz Ashtanga Jóga. Szóval a tradicionális Jóga gyakorlás 8 lépcsőfokon keresztül vezeti végig a Jóga folyamatának követőit, ami tisztán és világosan leír ajánlott és kerülendő dolgokat is, de természetesen ezeken az ajánlásokon túl is léteznek olyan momentumok amelyek erősen kötődnek a jóga tradíciókhoz.

Eleve a klasszikus Hatha Jóga gyakorlása is többféle iskolán keresztül maradt fenn, mert míg a Patanjali Jóga Szútrái egy abszolúte Védikus irányzat, hisz a Jóga Szútrák eleve a 6 fő Védákat magyarázó iskolák egyike, de pl. a Hatha Jóga Pradipika inkább a Nátha, misztikus tradíciók értelmezését tartalmazza a Jógáról. De ezeken az írásokon kívül még mindig ott van a Siva Szamhita és a Gheranda Szamhita is, amelyek megint csak más hozzáállásból írják le a jógát.

Szóval különféle rendszerei és megközelítései léteznek a jógának, de vannak olyan egységes jóga hagyományok, gyakorlatok és tradíciók, amelyek életünkbe való beiktatásával, vagy csak az egyszerű megismerésükkel egyértelműen Jógikusabbá tehetjük  életünket. 

Íme a lista:

Egy reggeli 5 perces napindító, gerinc kimozgató Hatha Jóga program…

Hogyan hat a Hatha Jóga az ízületeinkre

Stresszoldás Jógával

A Teli- és Újhold jelenségei a Hatha Jógában…

A Hatha Jóga, mint terápiás mozgás…

Hatha Jóga légzéssel az alleriga ellen

Hatha Jóga orvosi szempontból, Ájurvédikus és WHO-s irányból is…

Befelé figyelés és a Jóga…

Miként kell elkezdeni minden Jóga tisztítást…

Hús fogyasztás és Jóga…

Yantra, Mantra, Tantra…

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Tradicionális Hatha Jóga Élet… bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Hatha Jóga: Megoldás a felgyorsult életvitel okozta gondokra | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.