Sri Varáha ünnepe, a szertartások Istenének megjelenésének napja ebben a világban…

varahaSri Varáhadéva napja, Visnu azon inkarnációjának ünnepe, Aki a szertartások és áldozatok Istene. Ennek apropójából le is írnék nektek egy nagyon egyszerű szertartás formát a Jóga Szára nevű tantrikus műből.

Egyébként Varáha napja 2020-ban Február 6-ra fog esni.

Mert persze az lehet, hogy most csak az én környezetemre érvényes ez, de egyre több és több ember kezd otthon kis oltárt emelni, és valamilyen féle-fajta kis rítussal fel is szenteli azt, majd rendszeresen kis felajánlásokat is megtesz ott.

Ami teljesen rendben is van, mert az Ájurvédikus pszichológia szerint az ember szertartás függő teremtmény. Mindenkinek meg vannak a dilijei, hogy milyen rituáléval zárja a bejárati ajtaját, hányszor nyomja le a kilincset a bezárást ellenőrizve, vagy milyen mozdulattal ficenti ki a kulcscsomóján logó macit az ajtó becsukása előtt.

És ha már a mindennapjainkban is követünk szokásokat és rendszereket miért ne tennénk ezt, mondjuk a lelki vagy hitéletünkben is. Nem beszélve arról, hogyha már csinálunk valamit, akkor azt pl. csinálhatnánk jól is.

Szóval, hogy kis Vasztu Shásztra is legyen a buliban, oltárt legideálisabb otthonunk Észak-keleti részében állítani, hanem lehetséges akkor Északon, vagy Keleten. Tantrikus tradíciókban még a nyugati irány is szokták használni, hiszen akkor az oltárodon álló, üllő, fekvő Istenségek Kelet felé néznek.

Szóval az oltárod már jó helyen áll, képek, szobrok, ereklyék fel vannak rá helyezve, és akkor itt a napi szertartás menet:

Egyébként amióta tanulom a Hindu szertartástant, az elmúlt 23 évben, ezt találtam a legegyszerűbb és legidőtakarékosabb szertartásnak. A forrása ennek az imádatnak nem más, mint az Úr Siva, aki Párvatival, élete szerelmével beszélgette ezt meg a Jóga Szára nevű írás szerint, ami azt jelenti, hogy a „Jóga lényege”.

  • Leülsz az oltárod elé és az elmédben felajánlasz valami a Te Imádandó Istenségednek.  Ez lehet virág, füstölő, étel, egyebek.
  • Végzel egy kis Pránajámát, azaz néhány légző gyakorlatot.
  • Picit meditálsz.
  • Majd Mantra Dzsapázol, azaz imádkozol, egy rövid imát ismételgetve.

Ez szerintem azért elég kivitelezhető, nem?

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Bhakti Kutir, Vasztu, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

Sri Varáha ünnepe, a szertartások Istenének megjelenésének napja ebben a világban… bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Február hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Szomavati Amavaszya… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..