Reiki

dr mikao usuiA Reiki egy energetikai gyógyászati rendszer, melyet Dr. Mikao Usui (1865–1926), japán orvos és szerzetes fejlesztett ki.

Mikao Usui gyermek korát félig-meddig egy kolostorban töltötte el, majd fiatal felnőttként nyugati orvoslást is tanult. Később figyelmét teljesen a spirituális gyógyításra összpontosította és egy tehetős szamuráj család sarjaként sok-sok éven át aranyban fizetett azoknak az utazóknak, akik gyógyászattal kapcsolatos ősi írásokat hoztak neki Japánba, Indiából, Kínából vagy Tibetből, ily módon fejlesztette a Reiki rendszerét és kezelését. Az évekig tartó kutató munka eredményeként Usui egy átlátható rendszerré formálta a kézrátételes gyógyászat ezen ágát, de „csak” 1922-ben a Kurama hegyen történő három hetes böjt és meditáció után világosodott meg a reiki képesség átadásával kapcsolatosan.

A Reiki kézrátételes részét, az USA-ban hivatalosan és államilag is a kiegészítő és alternatív orvoslások egyikének tekintik, pont úgy, mint a masszázst, az akupresszúrát és táplálkozás tanácsadást is.

A Reiki, mint gyógyászati rendszer 3 szintből áll. Az első beavatás után, a gyakorló képes kezeinek érintésével gyógyítani, a második behangolás után megtanulják, hogy fizikai, érzelmi és/vagy távgyógyítás irányába fókuszálják az energiáikat, míg a harmadik beavatás után képesek másokat is felhatalmazni a Reiki használatára. A harmadik szintet hívják nyugaton a mester szintnek.

A japán Reiki szó jelentése a rei: csodás, isteni, éteri, természetfeletti; és a ki: energia, életerő, vitalitás szavakból áll össze. Tehát egész egyszerűen „magasztos energia” lehetne a magyar jelentése a reikinek.

Az 1922-es elvonulás és megvilágosodása után Usui hivatali munkája végett Tokióba költözött és elkezdte a Reiki megismertetését a nagyközönséggel.

Mindenféle híresztelésekkel szemben Ushui mester sohasem járt külföldön, nem beszélt angolul, nem volt keresztény, sőt leginkább egy rendkívül tradíciót követő, Japán ember volt. Aki a Reiki legfontosabb alapelveit is Japán 122. császárának munkáságához vezette vissza.

Usui csodálta Meiji császár irodalmi alkotásait és a Reiki-rendszer kidolgozása közben a császár néhány munkáját egy sor erkölcsi alapelvbe foglalta össze, melyek később “Reiki Alapelvek”-ként váltak ismertté (japánul “Gokai”).

Sőt magát az 5 „törvényt” a Japán irodalom legismertebb vers formájában örökítette meg, 5-7-5-7-7 szótagok használatával soronként, amit Waká-nak hívnak.  

Számos Reiki oktató és gyakorló igyekszik követni ezt az öt alapelvet, mint a Reiki rendszer alapvető erkölcsi kódexét, melynek fordítása a következő, Mikao Usui eredeti szavaiból:

“A boldogság megidézésének titkos módszere; az a csodálatos gyógymód, mely test és lélek minden betegségét meggyógyítja:

Ennek a boldogságnak szabályai, hogy csak ma:

 • Nem leszek dühös,
 • Nem aggódom,
 • Hálás vagyok,
 • Szorgosan végzem el a feladataimat,
 • Kedves leszek minden élőlényhez!

Minde reggel és este ülj le Gassho-tartásban  (tenyerek egymás felé imádkozó kéztartásban a szív előtt) és szívedben hangosan ismételd el e szavakat.

Mindezt a test és lélek fejlődéséért.

Usui Reiki Ryoho – Mikao Usui, az alapító.”

Usui röpke 4 év alatt, több mint 2000 embert avatott be a Reikivel való gyógyításba. Tanítványai közül tizenhatan kaptak képzést Shinpiden szintig, ami a mesteri szintnek felel meg.

Usui halála után egyik tanítványa, Chujiro Hayashi (1880-1940), kilépett az Usui Reiki Ryoho Gakkai-ból és megalakította saját egyesületét. Erre engedélyt kért és kapott is Mikao Usuitól. Hayashi, maga is orvosként nagyobb hangsúlyt fektetett a fizikai test gyógyítására, egyszerűsítette a Reiki-tanításokat és rendszerbe foglalta a technikákat.

Hayashi avatta be és képezte Hawayo Takata-t (1900-1980). A Japánon kívül történő Reiki-oktatás legnagyobb része Takata asszony munkájának köszönhető, aki az Amerikai Egyesült Államokba visszautazva országszerte tanította a Reiki rendszerét és tartott Reiki beavatásokat az első két szintig.

Aztán majd 40 év után, Takata asszony 1976-ban kezdte a Shinpiden szintre való beavatásokat és bevezette az e szintnek megfelelő Reiki mester fogalmát. Takata 1980-ban bekövetkezett haláláig 22 Reiki mestert képzett ki.

Ezen mesterek egyike, maga Takata asszony unokája, Phyllis Lei Furumoto(1948-).

Phyllis Lei Furumoto egyik tanítvány Sripad Bhanu Swami, aki ugyan Japán, de már több mint 30 év Indiában él, mint szerzetes, Baktai Ádám reiki mestere. Így ezen a vonalon Baktai Ádám az első, nem-Japán.

A beavatások a tradicionális Ushui Reiki irányzatnak megfelelően történnek. Tehát a mi beavatási vonalunk: Ushui Mester-Hayashi -Takata asszony- Furumoto-Bhanu Swami-Baktai Ádám-és Te, kedves olvasó/érdeklődő leszel.

A Bhakti Kutir Reiki oktatója, Baktai Ádám a Reikiről:

“Személy szerint én azért kezdtem el reikizni, mert a kezeink mindig kéznél vannak. Indiában tanárként és iskola igazgatóként átéltem azt, hogy a gyerekek állandóan törték zúzták magukat a suliban, és én minden esetben, bármikor, bárhol tudtam őket kezelni, fájdalom csillapítani, vérzést elállítani, allergiás rohamot lenyugtatni, stb. Személy szerint, pont ezért ajánlom a reikit mindenkinek.

Om Tat Sat”

Reiki bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. Visszajelzés: A jövő hétvége lesz következő Zen Shiatsu hétvége: Szeptember 22-23 | Bhakti Kutir

 2. Váradi Zsanett hozzászólása:

  Ádám!

  Azért érdeklődöm, hogy mikor lesz lehetőség újra Reiki I-es beavatásra, és hogy kell e valami hozzá.

  Előre is köszönöm!

  Zsanett

 3. Visszajelzés: Oktatás Időpontok a Kutirban | Bhakti Kutir

 4. Visszajelzés: Karácsonyra a Kutir Közösségének Kedvezményes Kezeléseket, Kúrákat és Képzéseket Kínálunk | Bhakti Kutir

 5. Visszajelzés: Utolsó előtti hét a Kutirban, de pl. most lesz az utolsó Olajos Jóga a Barcsayban… | Bhakti Kutir

 6. Visszajelzés: Az utolsó délutáni programok a Kutirban: Reiki és Nepál Zarándoklat eligazítás 2014… | Bhakti Kutir

 7. Visszajelzés: Most Hétvégén kezdünk az új Shiatsu Tanfolyammal, nem para, nem harap | Bhakti Kutir

 8. Visszajelzés: Augusztus 15, Dr. Mikao Usui születésnapja, a Reiki rendszer megalapítója… | Bhakti Kutir

 9. Visszajelzés: „Hogyan éljük túl az őszi időt, és a téli hideget” Ájurvéda előadás és egy kis Reiki II-es beavatás is… | Bhakti Kutir

 10. Visszajelzés: Taoista Jóga, Reiki, Zen Shiatsu, Zarándoklat stb… Ezt el kell olvasni! | Bhakti Kutir

 11. Visszajelzés: Február hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.