Odana Shasthi- nap, amikor Isten ruhát kap ajándékba…

jagiEz a tradíció Puriból, tehát a Bhakti Kutir őshazájából, indult el néhány ezer évvel ezelőtt.

Ezen a napon szokott Puri fő templomában Krisna, ott Jagannáthként (Dzsagannáthként) imádják őt, új ruhát kapni. Tudjátok ebből  a templomból ered a Szekér Fesztivál tradíciója is.

Egyébként ez a ruhás tradíció többrétűvé fejlődött, mert egyes verzióiban Isten ilyenkor kap meleg ruhát télire, általában vásznat. Mivel Indiában a Hold naptárat veszik alapul a spirituális ünnepek követésére, így ez a nap November végétől December közepéig szinte bármikor megeshet, és ilyenkor Puriban azért már előfordul a rémséges és farkas ordító +20-25 fokos hideg is!

De a templomban ezen a napon szokták elfogadni a nyersselyem adományokat is, mert 17 vagy 19 évenként le szokták cserélni a templom oltárán álló Krisna szobrok fizikai testét. 1996-ban, amikor sikerült ott lennem ezen az ünnepen, 18 tonna selymet kaptak ajándékba.

Valamint ilyenkor szoktak új oltárkendőket venni az emberek a saját kis házi oltáraikra is. Szóval hajrá, díszítsük fel a kis házi oltárunkat!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Idén, 2019-ben ez a nap December 2-re esik.

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Baktai Ádám válaszol, Bhakti Kutir, Bhakti Kutir Bindhu: Rövid spirituális inspirációk
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Odana Shasthi- nap, amikor Isten ruhát kap ajándékba… bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: December hónap főbb spirituális napjai… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: December hónap esemény naptára és főbb spirituális napjai… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..