Mivel süssünk-főzzünk?! Ghee (ghí), vaj, olaj?

Az, hogy mi az egészséges zsiradék mindig éles viták tárgy. Telített vagy telítetlen zsírsavak, hidegen sajtolt, hidrogenizált, növényi zsír, állati zsíradék, mint pl. a vaj vagy a ghee is, stb.

Én nem tudok és nem is merek igazságot tenni ebben a kérdésben, mert pl. a kókuszzsír, ami most egy pár éve belekerült a nyugati világ látóterébe is 90% feletti telített zsírsav tartalommal bír, de az Ájurvéda szerint egészséges. (Majd egyszer, ha van igény rá,  felszívom magam, és írok egy cikket a zsírokról is, Ájurvédikus szemszögből.)

Én most egy valamire összpontosítanék, és ez pedig a zsiradékok reakciója a hőre:

  • A ghee azért is egy csodaszer az Ájurvédában, mert 250 celsius fok környékén kezd forrni, és addig ez a zsiradék teljesen stabil és semmi káros nem szabadul fel benne vagy belőle a sütés/főzés alatt.
  • Az olíva olaj 190 fok környékén for, a kókuszzsír már csak 170-180 fokig jó. A mi kis hazánkban elterjedt napraforgó olaj is max 210 fokig mondható stabilnak. Ezen fok számok után már nem tesz jót a további hevítés, hevülés a zsiradékoknak!

És ha pl. fehérjét sütünk/főzünk annak meg még pluszban kifejezetten ártalmas a melegítés! Most a WHO azt mondja, hogy  világ legegészségtelenebb ételei a grillezett húsfélék.

Szóval, mi az Ájurvéda elképzelése? Sütni és főzni csak ghee-ben! Vagy esetleg vajban. Az olajak meg minden mennyiségben jók lehetnek, ha hidegen sajtoltak, jó minőségűek, és nyersen fogyasztjuk őket! Salátákhoz, krémekhez, kencékhez utólag adva, stb. 

És, hogy hogy készítsünk gheet? Itt megtalálod!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Ájurvédikus Receptek/Házi praktikák, Ájurvédikus/Vegás Főzőcske, Blog/Gasztro Blog, Gasztro Blog Vegáknak
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..