Még egy-két indok Nepálba menni, jó élő zene és finom kaja…

katTündérkék, tudom, hogy még csak hónapok múlva megyünk Nepálba, de hiányzik, hogy írjak erről a csodálatos országról! (Mark Twain azt mondta, hogy a felkiáltó jel használata olyan, mintha a saját vicceden röhögnél, de hát Nepál tényleg varázslatos.)

Ausztráliában, Amerikában, Angliában, és persze nem csak az Angolszász kultúrkörbe, mára-már szokássá vált az, hogy fiatalok suli után és munka előtt, vagy frissen házasodva, de még gyerek előtt fiatalok elmennek Ázsiába egy laza félévre, ilyen hátizsákos verzióban.

Képzeljétek el, ezeknek az utazóknak a fórumain 90 %-ban azt ajánlják, hogy Nepálban érdemes befejezni az ázsiai kalandozást. Tiszta és szép, az emberek barátságosak és van európai étel!

Tudom, hogy ha az ember végre egzotikus helyre ér, akkor a helyi kaja és az egyedi ízek mindent felülírnak, de hát gondoljunk bele, ha már hónapok vagy évek óta kalandozgatunk távol otthonról.

Én nem vagyok nagy édesség fogyasztó, (ha az lennék, már 130 kilós lennék) de életem első Thamelben töltött éjszakája után (Thamel Kathmandu turista negyede), arra ébredtem, hogy kuglóf szag volt a szobámban. 

Ráadásul úgy, hogy megérkeztem Kathmanduba egy lazább 18 órás buszút után. Lefürödtem, lefeküdtem és az történt, hogy az ablakom egy kb. 80 centis sikátorra nyílt, ami túl oldalán már a tetőterasza volt a szomszédos szállodának. Este 8-kor egy banda elkezdett zenélni. Lement egy Eric Clapton szám, egy Bob Marley, 1-1 U2 és Guns and Roses, szóval nem nyál rock, mire belekezdtek volna a következőbe, ami Santana volt én már átugrottam a szobám ablakából a szomszédos épület tetejére, és ott izzítottam magamat az első sorban, és meglepődésemre a banda átlag életkora 16 év körül volt!

Ez 2000-ben volt, és addigra én már vagy 2 éve nem voltam Indián kívül, tehát se nyugati zene, se nyugati kaja, stb., nálunk a kolostorban erre igen csak odafigyeltek, hála Istennek. 

Hogy jobban belelássatok a helyzetbe, elmondanám, hogy volt olyan szakasz nálunk az indiai iskolánkban, hogy kiderült az, hogy az ájurvédikus fogport, amit használtunk a forgalmazó cég olykor-olykor téglaporral dúsított, a várható nagyobb profit reményében. Ezen felbuzdulva, amerikai gyerekeink szülei küldtek nekünk vagy 3-4 karton colgate fogkrémet, de nem jutottunk vele sokra, mert a gyerekek megették a reggeli rizskásához, mert az ő bevallásuk szerint “olyan nyugati íze volt”. Szóval volt olyan kiéhezési szint, amit mi itt Európában a rendelhető pizza és spagetti világában nem tudunk megérteni.

Na, erre képzeljétek el, hogy arra ébredsz, hogy péksüti illat terjeng körülötted, de olyan koncentrátumban, hogy felébredsz rá! Lebóklásztam az utcára és szagot követve betoppantam egy német pékségbe, ahol a kakaós csigától a fahéjas fánkig minden volt. Szóval ez is vár ránk ott Nepálba.

Ja, és mindezt úgy, hogy Nepálba nincs hűtőbe elrakás és majd holnapra is lesz belőle, hanem minden frissen és ripsz-ropszra. A 2010-es utunkon voltunk úgy 18-an egy hegyi kis fogadóban, hogy volt aki görög muszakát,  volt aki pizzát, volt aki amriaki chop suey-t, volt aki kínai sült rizst, volt aki lasagne-t kért, nem beszélve a mexikói sajtos-babos enchilládákról, és a hummuszról, babaganussal és pittával, de akadt persze indiai és nepáli rendelések, meg különféle levesek, de volt tofu steak, sizzler felszolgálásban, és minden 45 percen belül ott virított az asztalunkon.

Szóval ez is vár ránk Nepálba, jó élő zene, fenomenális kaja, stb…

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Utazás
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Még egy-két indok Nepálba menni, jó élő zene és finom kaja… bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Tea ínyenceknek át kell gondolniuk, hogy akarnak-e jönni velünk Nepálba! | Jóga Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..