Ma van Ganga Szagar Méla: így a mai különleges Újhold alkalmából…

gangaA távol keleti kultúrákban az Újhold jelensége a Hold hónapok 30.napja, és így ez egy fajta lezárást és egyben újraszületést is jelent. Sőt Tibetben ezt a napot Buddha napnak is hívják, mert maga a megvilágosodás is egy fajta vég és újra kezdet jelenség is. Ezen a napon bármit is teszünk az 100 szorosan hat ránk nézve.

Valamint Indiában az Újhold napján imádandó Istenségek, vagy Mesterek a Pitrik, azaz az Ősapák, így megemlékezéseket, búcsúztatásokat is ezen a napon szoktak csinálni.

Ráadásul a mostanában közelgő Újholdra esik a Gangesz azon ünnepe, amikor arra emlékeznek meg, hogy a Gangesz eléri az óceánt. Ez a nap 2019-ben, Február 4-re esik.

A teljes sztorit most túlságosan is hosszadalmas lenne leírni, de 2 nagy hős is közre játszott a Védikus kornak abban, hogy a Gangesz alá szálljon a mi kis bolygónkra.

Dzshanu Rishi invitálta a Gangesz Istennőjét a földre és a nagy király Baghirata volt az, aki a folyózuhatag előtt haladva, úgymond végig „csalta” a hömpölygő folyót az indiai fennsíkon, hogy a csatában elesett őseinek hamvain keresztül folyva felszabadítsa azok lelkeit. Erre emlékezünk meg a mai napon, mármint arra, hogy Gangesz elérte az óceánt.

És akkor gyorsan ki is használnám ezt a napot, hogy megemlékezzünk egy nagyon szeretetteljes emberre, egy hihetetlen tanáremberre, aki 2015-ben 3 nappal a Gangesz ünnepe előtt búcsúzott el tőlünk.

Sokan ismerni fogjátok, de akik nem, azoknak csak annyit kell tudni Szabó Ferencről, sokaknak szimplán „Kopasz”-ról, hogy képzeljetek el egy tanárembert, akik nem csak a saját és maga feletti korosztályban volt ismert, sőt elismert és tisztelt, hanem saját gyermekei és az őket követő korosztállyal is megtalálta a hangot.

Ha bele gondoltok, mi azért már nem igazán találkozzunk, mondjuk egy jó 50-60 évnyi szórásból emberekkel. De Kopasz nem csak, hogy találkozott velük, hanem segítette, tanította és inspirálta is őket. Szerintem ez az igazi mérvadója egy tanárnak. Kortól, érettségtől és társadalmi hierarchiától függetlenül képesnek lenni mások képzésére, fejlesztésére.

Nagy tisztelettel búcsúzúnk Kopasztól, kérlek benneteket imádkozzatok lelkéért és a sima útért, amit még megtesz a mennyországig.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Ma van Ganga Szagar Méla: így a mai különleges Újhold alkalmából… bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Február hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Bhakti Kutir Bhindu: Egy gyors alvás böjtös recept a hatha jóga és az ájurvéda kultúrájából | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: Szomavati Amavaszya… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..