Ma alszanak el az Istenek, és ma van Guru Purnima, a mesterek teliholdja…

bimala masai

ő az én Dél-afrikai mesterem, neki pl. 5 lánya van…

Mint már többször átrágtuk magunkat a témán, tudnotok kell, hogy ma kezdődik az a 4 hónap, amikor többet kellene foglalkoznunk magunkkal spirituálisan is.

Persze mindenféle jó böjt van erre a 4 hónapra, de ha legegyszerűbb klaszik-fantasztik dolgot szeretnénk betartani, akkor elég, ha azt vesszük figyelembe, hogy ebben az első hónapban, a következő Teliholdig ne együnk zöld leveles ételeket. Szóval spenót, sóska, saláták, stb. off, egy hónapig.

Különben a mai Teliholdat úgy hívják az indiai kultúrában, hogy Guru Purnima, azaz a Mesterek Teliholdja. A Védikus kultúrában 4 féle és fajta Guru van, ma érdemes megemlékeznünk róluk, vagy egy kis felajánlást tenni irányukba, legyen az bármilyen jellegű.

Az első Gurunk a Vartma pradarsikha Guru: az, aki elindít minket a spiritualitás útján. Ennek az embernek nem kell a klasszikus módon gurunak lennie. Nem kell trónuson dumálnia egy rózsaszállal a kezében hülyeségeket. Szóval Ő lehet bárki, aki a kezünkbe nyomott egy olyan könyvet, ami nálunk elindított egy folyamatot, vagy leült és beszélt velünk valami értelmesről, ami nekünk aztén a későbbiekben beért.

Nálam ez a személy pl. a nagybátyám, aki szintén nem ez a sáfrány leplekben mászkáló elvont figura.

A következő guru a Diksa Guru, a mester, aki minket beavat egy rendszerbe, vagyis, aki családtaggá tesz minket egy spirituális tradícióba. Általában Ő az, aki a legtöbb tiszteletet kapja meg külsőségesen a guruk között, mert ez egy könnyebben körül írható dolog, Ő az én avató mesterem.

Aztán ott van még a Siksa Guru, a legfontosabb mester, a tanító mester. Lelki fejlődést még soha senki nem ért el azáltal, hogy be lett avatva, mert az egy szimpla rítus. Attól fejlődünk, abból tudunk meríteni, ha valaki foglalkozik velünk, és oda figyel ránk, és a Siksa Guru ilyen. Ő neki sem kell furcsa ruhákban és turbánban mászkálnia, hogy elismerve legyen a külvilág tekintetében.

És az utolsó, de persze csak felsorolásban, a Csaitja Guru, akit mi magunknak választunk a szívünkben, mint a Gurunk. Az ember, aki minket a legjobban inspirál a lelki gyakorlatainkhoz, akinek a spirituális felfogása hozzánk a legközelebb áll.

Nekem Ő az én Dél-afrikai mesterem, akinek 5 kislánya van, és szintén nem az a klasszikus Guru típus. Róla mindig az a kép jut eszembe, amikor a „Konstantin a Démonvadász” film végén Keanu Reeves megy, sőt lebeg a mennyország és Isten felé a fény áradatba, és még szép lassan bemutat a mögötte álló sátánnak. Na, az én drága Dél-afrikai mesterem, Srimán Bimala Praszád Prabhu pont ilyen ember.

Szóval lehet, hogy úgy alakul, hogy mind a 4 pozíciót ugyanaz az ember tölti be az életünkben, de lehet, hogy 2 vagy akár 4, de ezeket a guru pozíciókról írnak nekünk a Védák.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Ma alszanak el az Istenek, és ma van Guru Purnima, a mesterek teliholdja… bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Eltávozott az én drága Dél-afrikai Mesterem, áldást kérnék a tündér lelkére… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Guru, mester, tanár ki kicsoda? | Bhakti Kutir

  3. Visszajelzés: Egy kis imádságos segítséget kérnék Mesteremnek… | Bhakti Kutir

  4. Visszajelzés: Július hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

  5. Visszajelzés: Felébrednek az Istenek… | Bhakti Kutir

  6. Visszajelzés: Havi asztrológiai előrejelzés: Nap a Rák jegyében: Július 16-Augusztus 17… | Jóga Magazin

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..