Mehet-e a Pancsakarma munka mellett, mennyire megterhelő, mennyire nehéz a hozzá párosuló diéta…

untitled21Sokan azt kérdezték tőlem, hogy végezhető ez a kúra munka mellett? Mennyire nehéz betartani a diétás részét? Milyen hatás várható ettől az egésztől? Mi van ha ki hagyunk egy hetet, vagy nem tudunk ott lenni az elsőn?

Hát akkor szép sorjában…

Amit mi most meg fogunk csinálni, az a teljes tradicionális Pancsa Karma kúra.

Indiában ezt az kúrát alkalmazzák minden komolyabb betegségnél, legyen az öröklött, krónikus, autoimmun, stb. Az Ájurvéda azt mondja, hogy ezzel a kezeléssel minden bennünk lappangó vagy testünkben ép jelenlévő bajt teljesen ki irthatunk. A teljes Pancsa Karma kezelés célja az, hogy abszolút beindítsa szervezetünk fantasztikus öngyógyító képességét.  

Különben ez a kúra elég egyszerű a mechanikáját nézve. Általában egy pár napig előkészítjük magunkat és utána jön a tisztító rítus. Pl. a hányást, a hasmenést és az egyik típusú beöntést csak egyszer indukáljuk az egész kúra alatt.

A diéta része egyszerű, mert nem bizonyos dolgokat lehet csak enni, hanem irányadó elképzelések mentén kell étkezni. Pl. az első héten meleg, főtt, lédús ételeket kell fogyasztani, míg a második héten pedig inkább a fehérjére és az intenzívebb fűszerezésre kell koncentrálni. 

Ezek az elvek a mai a mai világban már minden élethelyzetben megoldhatóak, legyen az egy török büfé, vagy egy munkahelyi menza, ahol létezik mondjuk rizs, főzelék és saláta.

Volt olyan sikeres Pancsakarmázónk, aki az egész kúra alatt az ebédjeit a HVG újság menzáján oldotta meg, és tökéletesen sikerült a kúrája, gyógyulással, lelki egyensúllyal, mindennel, amit ő várt ettől a 40 napos szeánsztól.

Persze a cél az lenne, hogy rendkívül tiszta alapanyagokból együnk a kúra végéig, de ha amúgy nem vagyunk teljesen bio evők, valószínű, hogy megtudjuk oldani az étkezéseinket otthoni főzésekkel piacról, boltból és jó kajáldák kínálatából.

Pont ezért ha közben elutazunk, de betudjuk tartani az étkezésre vonatkozó alapszabályokat, és a rítusokat is megtudjuk oldani, minden akadály mentesen folytathatjuk a kúrát.

De ha pl. a rítusokat nem tudjuk megoldani, akkor azokat csinálhatjuk később is. Ez persze azt jelentené, hogy a rítusok közötti átmenetek lesznek hosszabbak, és persze ezáltal maga a Pancsakarma is.

Például mondjuk azt, hogy a hányás és az egy hetes átvezetés után nem tudjuk megcsinálni a hashajtás rítusát. Akkor szimplán csináljuk tovább az átvezetést, tehát a fehérjedúsabb és fűszeresebb táplálkozást, a melegítő eljárásokat, stb. És akár 10 nap vagy 12 nap átvezetés után ejtjük meg majd a második rítust, a hashajtást.

És ez Indiában sem ritka. Pl. Dr. Pankadzs Naran, aki a Mumbai-i klinikáján már HIV fertőzötteket is kigyógyított többek között a Pancsa Karmával, is szokott néha szüneteket tartani a kúrában, amikor annyira le voltak már gyengülve a páciensek, hogy jobb volt egy kisebb szünet után folytatni a kúrát.

Szóval némi szünet néha még indokolt is. Így nem kell aggódni mert a gyógynövényeket is át tudom adni a hiányzóknak később is, és persze vissza tudnak csatlakozni az előadásokban, de természetesen annyival le lesznek maradva, amennyi időre elutaztak.

És ez vonatkozik arra is, hogyha valaki nem tud ott lenni az elsőn. Járjon be az előadásokra írja le a teendőket a többiekkel, de ő mindent 1 hét késéssel fog tudni megcsinálni.

Remélem megválaszoltam a kérdéseiteket. Mindenkit szeretettel várunk a Pancsa Karmára.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

UI: Akiknek ez az egész még új, ide katt és mindent megtalálsz a teljes kúrával kapcsolatosan.

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Ájurvéda, Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..