Laksmi Puja: A pénz érték, spirituálisan is…

laksmihatiMár sokszor kérdezték tőlem, hogy hogy is van ez a Laksmi Puja dolog? Miért kellene imádnunk a Szerencse Istennőjét, ha a spiritualisták fő célja, hogy felül emelkedjenek a világi dolgokon?

Íme az én képem erről:

A Védikus kultúrában a spiritualitás a mindennapok része, és mivel a Hinduk nagy része személyes Istenképben hisz, a lelkiség nem csak a mindennapok része, de az élet legapróbb mozzanatait is átitatja. A példa, amit mindig emlegetek, hogy Indiában nem látsz olyat, hogy a gyerekek a földre dobnák az iskolatáskájukat, vagy összefirkálnák a tankönyveik szélét.

Hiszen a tankönyvek és az összes iskolai kellék a Tudás Istennőjének, Szaraszvati Dévinek a megnyilvánulása, ezért tisztelettel kezelik azokat.   

Mivel a Védikus világkép szerves része a személyesség, és a spirituális megszemélyesítés, ezért lényegesen tudatosabban és nagyobb tiszteletnyilvánítással élik az életüket. Ez így van a pénzzel is.

A pénz a Védák spirituális felfogásában nem más, mint egy egyetemesített érték.

Ha ennyit dolgozunk egy hónapban, ilyen munkakörben, akkor ezért ennyit szoktunk kapni. Abból a pénzből pedig arra költünk, amit értékként tisztelünk, és annyit, amennyire azt tiszteljük. Ennyi, no mas, ahogy a spanyolok mondják.

Persze most hagyjuk, hogy mire marad a fizunkból a számlák kifizetése után. Mert tudjátok, hogy nagy összeesküvés párti vagyok, és szerintem az sem véletlen, hogy a nyugdíj korhatár közelíti az átlag életkort, vagy hogy minden mesterségesen drágítva van, hogy az emberek stresszeljenek, hiteleket vegyenek fel, félelembe legyenek tartva, mert akkor bármit meg lehet velük tenni, stb. Évtizedekig árulták lényegesen drágábban a dízel autókat, mert az olcsóbb fogyasztásilag. A gázolajat kb. fele annyi fázisba és pénzbe kerül előállítani, mint a benzint. Most melyik a drágább? A dízel, apukáim. Ja és Gusztáv Dízel mogyoró olajra találta fel a dízelmotort.

De ezt a szép napot nem rontom el a szokásos lázadásommal a nyugati korrupt és kihasználáson alapuló rendszerek ellen.

Ha ezen a napon szeretnénk némi meditációt csinálni, akkor béküljünk ki a pénzzel, és tiszteljük értékként.

Már gyerekként az embert információk hada bombázza a pénzzel kapcsolatosan. Gyémánt félkrajcáros mese, arany talléros,  amiben a jó emberek általában szegények, de a gazdagok meg leginkább igazi rohadékok. De általában a mese végére a szegény gazdag lesz és nekünk ebből kellene össze raknunk egy normális világ képet. Aztán meg ott vannak a szólásmondások, mint pl., a pénz nem boldogít, a pénzes kényes, büszke mint a pénzes szatyor, stb!

Egy szóval a elképesztő energia és információ kapcsolódik a pénzhez, de ha Védikus nézzük, akkor a pénz érték, és mindösszesen ennyit képvisel se többet, se kevesebbet. Sőt ha már ez a megértés értékrenddé válik bennünk akkor már szerintem kérhetünk akár pénzt is Laksmitól, mert az ily módon, áldásban kapott többlet pénz, nem fogja megzavarni a lelkünket, hiszen a pénz mint érték, legfontosabb tulajdonsága az, hogy biztonság érzetet ad ebben a világban.

Om Tat Sat

Baktai Ádám, Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Bhakti Kutir
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Laksmi Puja: A pénz érték, spirituálisan is… bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Varga Attila hozzászólása:

  Hari!
  Felettébb tetszett az írásod, igazán jót derültem rajta, erről az oldaladról eddig még nem ismertelek, sajnos : ) Úgy érzem ebben a témában nagyon tudok veled azonosulni, és tetszik a stílusod!
  Gouranga

 2. Visszajelzés: Október 29-én, a Bhakti Kutir Újra Szentelése, Laksmi Puja napján, Kartik Kezdetekor | Bhakti Kutir

 3. Visszajelzés: Október 18-án lesz a Szerencse Istennőjének Ünnepe, Yantra nyomtatós nap! | Bhakti Kutir

 4. Visszajelzés: Varalaksmi Puja: A Gazdagság és Szerencse Istennőjének napja… | Bhakti Kutir

 5. Visszajelzés: Október hónap eseménynaplója… | Bhakti Kutir

 6. Visszajelzés: Istennő imádat a Védikus Indiában… | Bhakti Kutir

 7. Nora Sebestyen hozzászólása:

  Az emberek azert kapjak a fizetesuk atutalassal, mert mostanra ugy lett kifejlesztve a rendszer, hogy a bankokat veletlenul se tud megkerulni. Meg regen volt valasztasi lehetoseg, mara kotelezo a bankszamla es cashben akkor sem kaphatnad, ha akarnad. Persze a bank hasznalja a penzed es vonja le kemenyen a sarcot, azert, hogy hasznalhassa, ha meg esetleg hozza szeretnel jutni, akkor szinten melyen a zsebbe kell nyulnod es fizetned a buntidet, amiert kiveszed a penzed. Jol ki van talalva ez a rendszer, teljes ellenorzes alatt a rabszolgak! 🙂

 8. Visszajelzés: Október hónap főbb spirituális napjai és momentumai… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..