Különleges Napok a Védikus Asztrológiában: Párvati, Ganésha és a Rishik napjai…

siva nad parvatiSokan tudjátok, hogy Indiában az ősidőkben szokás volt az, hogy a férj halálakor a feleségek is mágiára léptek a férjük hamvasztásakor.

Na, pont nem erről akartam írni, de ez a tradíció Siva feleségének, Szatinak a halálától indult el.

A történet röviden annyi, hogy Siva nem volt túl jóban apósával, hát látjátok már a Védikus időkben is voltak ilyen családi összetűzések, és nem ment el feleségével egy rítusra, amit Daksa, Szati édesapja szervezett.

Daksa, az após felkapta a vizet és ócsárolni kezdte vejét, Sivát. Szati azt mondta, hogy ő nem érzi, hogy édesapjával konfliktusba kellene, hogy kerüljön, de mégsem tűrheti azt, hogy férjurát ily mód bántsák, így jógikus erejével spontán öngyulladást idézett elő, és feladta életét.

Ebből a tradícióból kezdődött el az, hogy hölgyek férjük halála után a halotti máglyára vetették magukat.

De persze, hogy ne hagyjalak benneteket feszültségben, a sztori vége az, hogy Siva kíméletlenül megbosszulja felesége halálát, Daksa fejét veszi, majd pótolja egy kecske fejével, stb., stb…

Egyébként a Tantrikus tradíciókban úgy tartják, hogy Siva felemelte Szati elégett testét karjaiba, és míg visszarepült otthonukba, Szati teste darabjaira hullott. A mai napig az Istennő imádat fő helyszínei ott találhatóak, ahová Szati testrészei leestek.

Szati halála után,  újjá született, mint Párvati a Himaláják lányaként, és ezen a napon kezdett el lemondásokat és lelkigyakorlatokat végezni, hogy Siva kedvébe járjon és újra egymásra találjanak. Ez össze is jött neki, mert azóta is házasok, és olyan gyermekeik születtek, mint Hanumán, Ganésha vagy Kartikéya.

Szóval ezen a napon elkezdeni lelkigyakorlatokat, vagy spirituális tevékenységeket, az tuti siker. 2018-ban, ez Szeptember 12-re esik.

Szeptember 13-án, Ganésha Cshaturthi lesz, azaz Ganésha ünnepe. Mivel Ganésha az akadályok elhárítója, ezen a napon elindítani fogadalmakat, rendszeres lelki gyakorlatokat igen kedvező, mert mind az ami, belső akadályként szokott jelentkezni, legyen az lustaság, vagy a kitartás hiánya, mind legyőzhetővé válik. Ez a nap materiális dolgok beindítására nem alkalmas, gondolkodjunk spirituális pályákon.

Egy nappal később, Szeptember 14-én, pedig Rishi Pancshami lesz, a hét Rishi, a Védikus kultúra hét főszentjének napja. Indiában a Göncöl szekér 7 csillagát tisztelik, mint a hét Rishit. Ezen a napon a hölgyek, minden korosztálya, felajánlásokat tesz gyermekeik, leendő gyermekeik és már eltávozott gyermekeik lelki javáért.

A Védák azt mondják, hogyha fiatal lányok ezen a napon felajánlásokat végeznek, akkor a menstruációs ciklusaik fájdalommentesek lesznek.

Szóval szép napjaink lesznek.

Om Tat Sat

Baktai Ádám

Ádám névjegye

1976-ban születtem és 2 éves korom óta tanulom a Hatha Jóga tudományát. 6 évesen döntöttem a vegetáriánus táplálkozás mellett, és azóta gyakorlom komolyabban a Bhakti Jóga folyamatát. 15 éves koromban volt szerencsém kiköltözni Indiába egy tradicionális kolostor iskolába, ahol 10 éven keresztül nemcsak tanultam a Hatha Jóga, az Ájurvéda, a Védikus Asztrológia és a Zen Shiatsu rendszereit, hanem benne is élhettem ezeknek az ősi tudományok kultúrkörében is. A napi rend nem csak a hajnali 2 óra 30 perces kelés és a napi 2-2 órás meditáció és templomi szolgálat miatt volt felemelő, de még attól sem, hogy tradicionális sár és bambusz kunyhókban laktunk, ahol természetesen sem víz, sem villany nem volt, hanem a lehetőségtől, hogy együtt élhettünk azokkal a mesterekkel, akiktől tanultunk. Az elmúlt 20-21 évben, 4 kontinenst jártam be, mint tanár / terapeuta, és ezt az első kézből szerzett tudást próbálom átadni azoknak, akik megtisztelnek azzal, hogy eljönnek hozzám kezelésekre, jóga órákra, vagy azokra az oktatásokra, amelyeket rendszeresen tartok. Om Tat Sat Baktai Ádám
A bejegyzés kategóriája: Védikus Asztrológia, Védikus Tudástár
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Különleges Napok a Védikus Asztrológiában: Párvati, Ganésha és a Rishik napjai… bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Szeptember hónap esemény naptára… | Bhakti Kutir

  2. Visszajelzés: Szeptember hónap főbb eseményei és spirituális napjai… | Bhakti Kutir

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..